Zelenski a decretat că regiuni din Rusia sunt „istoric locuite de ucraineni”. Ce are de gând să facă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.01.2024 - 08:46
Zelenski a decretat că regiuni din Rusia sunt „istoric locuite de ucraineni” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Zelenski a decretat că regiuni din Rusia sunt „istoric locuite de ucraineni” - Foto: newsukraine.rbc.ua

Zelenski a decretat că regiuni din Rusia sunt „istoric locuite de ucraineni”. Ce are de gând să facă? Rostov, Krasnodar, Belgorod, Briansk, Sloboda sunt ținuturile Federației Ruse locuite istoric de ucraineni, a decretat Zelenski.

SHARE

Zelenski a decretat că regiuni din Rusia sunt „istoric locuite de ucraineni”.  În mod tradițional, acestea se referă la regiunile de graniță ale mai multor provincii în care ucrainenii locuiesc în mod compact.

S-a decis introducerea unui plan de acțiune pentru păstrarea identității naționale a ucrainenilor din Federația Rusă, din regiunile Kuban, Starodub, Sloboda de Nord și de Est , Krasnodar, Belgorod, Briansk, Voronej, Kursk și Rostov.

Zelenski a decretat că regiuni din Rusia sunt „istoric locuite de ucraineni”. Ce are de gând să facă

Decretul prezidențial a fost semnat de Ziua Unității Ucrainei. În explicație, se afirmă că „Rusia a oprimat ucrainenii de secole, ștergându-le identitatea națională și încălcându-le drepturile, în special în Kuban, Starodubșcina, Sloboda de Nord și de Est”. 

Astăzi, aceste teritorii includ regiunile Belgorod, Briansk, Voronej, Kursk, Rostov și Krasnodar Krai.

Decretul subliniază necesitatea ca Rusia să-și îndeplinească obligațiile de a asigura educația în limba ucraineană și alte drepturi ale etnicilor ucraineni. 

Aceste drepturi includ drepturile civice, culturale, religioase, precum și dreptul de a accesa mass-media în limba ucraineană și dreptul la adunări pașnice. 

În acest context, Zelenski a instruit Cabinetul de Miniștri să pregătească și să prezinte Consiliului de Securitate Națională și Apărare un plan de acțiune pentru păstrarea identității ucrainenilor din Rusia.

Planul de acțiune pentru păstrarea identității ucrainenilor din Rusia

Planul de acțiune include „colectarea și studierea faptelor despre crime, rusificarea forțată, represiunea politică și deportările, precum și restaurarea și conservarea memoriei istorice, inclusiv prin înființarea unui centru pentru aceste probleme”, potrivit newsukraine.rbc.ua.

De asemenea, planul include „contracararea dezinformarii și propagandei despre istoria și situația actuală a ucrainenilor și a altor popoare înrobite de Rusia, prin implicarea savanților, experților și organizațiilor ucrainenilor din străinătate în activități menite să dezmintă miturile rusești despre Ucraina.”

Citește și: VIDEO Coșmarul lui Putin. Terminal de gaze din Leningrad, atacat cu drone de Ucraina

Decretul prevede facilitarea interacțiunii dintre ucraineni și alte popoare înrobite de Rusia, pregătirea și răspândirea materialelor în Ucraina și în lume despre istoria de peste o mie de ani a statului ucrainean, legăturile istorice ale teritoriilor locuite de etnicii ucraineni cu entitățile statului ucrainean în diferite perioade istorice, acoperirea în programele educaționale și manuale a adevăratei istorii a etnicilor ucraineni în ținuturile locuite de ei în cadrul Federației Ruse.

În plus, Ministerul Afacerilor Externe trebuie să țină cont de prevederile decretului pentru a dezvolta o strategie cuprinzătoare pentru interacțiunea Ucrainei cu comunitatea ucraineană din lume.

Președintele rus, Vladimir Putin, a susținut în repetate rânduri că, după dizolvarea URSS, teritoriile rusești ar fi fost cedate Ucrainei.

Citește și: VIDEO Momentul în care Ucraina distruge un sistem antitanc cu tot cu muniție. O rachetă, 10.000 $

De fapt, susțin istorii ucraineni, Rusia a acaparat teritorii locuite de ucraineni, supunându-i rusificării, scrie filozoful și profesorul Academiei Naționale Ostrog Petro Kraliuk, într-o serie de articole pentru ziarul The Day.

Starodubșcina are o semnificație deosebită. Astăzi, face parte din regiunea Briansk, dar are legături istorice strânse cu Ucraina de pe vremea Kiev Rus. 

A făcut parte din Marele Ducat al Lituaniei, a trecut mai târziu în statul Moscova, iar la începutul secolului al XVII-lea a devenit parte a Commonwealth-ului polono-lituanian. În timpul revoltei lui Bogdan Hmelnițki, cazacii ucraineni au ocupat-o, formând Starodub.

Decretul a fost semnat de Volodimir Zelenski de Ziua Unității, 22 ianuarie, când au loc aniversări pentru două evenimente foarte importante din istoria modernă a Ucrainei: aniversarea a 106 ani de la declararea Independenței Ucrainei la Kiev de către Parlamentul țării din acea vreme, Rada Centrală, și aniversarea a 105 ani de la Actul de Unire convenit de către Republica Populară Ucraineană și Republica Populară Ucraineană de Vest

22 ianuarie 1918 rămâne data asociată înființării unui stat ucrainean independent modern. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te