Wagner Group recrutează cu greu noi mercenari pentru Ucraina. Onorariile au fost dublate: 10.000 $

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.10.2022 - 10:20
Mercenarii Wagner se împuținează- Foto: Daily Mail

Grupul Wagner, organizația militară privată susținută de Rusia, și-a sporit eforturile de recrutare în afara țării, după ce a suferit pierderi grele în sudul Ucrainei, au declarat două surse familiare cu grupul paramilitar pentru „Middle East Eye”.

SHARE

Sursele au spus că Wagner pierde rapid luptători și echipamente din cauza dezordinei din cadrul Armatei ruse.

Soldații se ceartă adesea cu unitățile de mercenari, iar armata ucraineană i-a alungat pe luptătorii Wagner din poziții importante din punct de vedere strategic, cum ar fi orașul Liman, au spus ei.

Forțele ucrainene au capturat zone uriașe de teritoriu într-o contraofensivă care a început în septembrie. Ei au împins trupele ruse din zona Harkiv și s-au mutat spre est, peste râul Oskil.

Potrivit surselor, Wagner a căutat să-și completeze forțele prin recrutarea de mercenari din Turcia, Serbia, Cehia, Polonia, Ungaria, Germania, Canada, Moldova și țările din America Latină. Luptătorii străini sunt ademeniți cu venituri mai mari decât de obicei.

Înainte de război, Wagner și-a plătit luptătorii între 3.000 și 5.000 de dolari pe lună, dar sursele au spus că aceste tarife au crescut acum la 10.000 de dolari.

De asemenea, se crede că Wagner a contactat grupuri criminale organizate locale din America Latină și națiuni europene precum Cehia, Moldova și Ungaria.

Citește și: Emil Constantinescu, bugetar cu venituri „la secret”. 40.000 € pe an, pensie ca fost președinte

„De obicei, ei recrutau oameni cu experiență militară solidă, dar invazia a schimbat strategia Wagner”, a declarat MEE una dintre sursele apropiate de Wagner Group. „Acum încearcă să ajungă la indivizii care nu vor ezita să omoare oameni și au nevoie de bani”.

Noua campanie de recrutare a fost canalizată prin intermediul oligarhilor ruși care trăiesc în Europa și al intermediarilor acestora, care sunt în contact cu grupurile locale ale crimei organizate, au spus sursele.

Acești intermediari au fost descriși ca „oameni familiarizați cu formațiunile locale pro-ruse, foști soldați, organizații criminale”.

Grupul Wagner, format în mare parte din veterani ai forțelor armate ruse, a fost înființat în 2014 de omul de afaceri Yevgeny Prigozhin, un apropiat de Vladimir Putin. El a recunoscut în cele din urmă, săptămâna trecută, că deține compania, după mulți ani de negare.

Citește și: VIDEO Un propagandist al Kremlinului propune uciderea a 200 de oficiali NATO: "Pacea nu e bună"

Wagner Group a început să recruteze prizonieri din închisorile rusești la începutul acestui an și i-a trimis în prima linie a frontului în Ucraina. Potrivit surselor, eforturile de recrutare în închisori, unde deținuților li se oferă amnistii și salarii pentru a lua armele, continuă.

MEE a raportat luna trecută că mulți foști prizonieri au fost folosiți ca carne de tun de către armata rusă pentru a distrage atenția forțelor ucrainene și au fost adesea lăsați în urmă în timpul retragerilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te