Vizita lui Joe Biden a fost pregătită de Statele Unite ale Americii şi Ucraina luni de zile

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.02.2023 - 10:59
Vizita lui Joe Biden a fost pregătită de Statele Unite ale Americii şi Ucraina luni de zile - Foto: Flickr/Gage Skidmore

Vizita preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în Ucraina sfâşiată de războiul cu Federaţia Rusă, a fost pregătită intens, minuţios, cu răbdare , timp de luni de zile. Pentru 36 de ore, în mod deliberat, nu s-a mai ştiut nimic despre Joe Biden.

SHARE

În jurul orei 19, sâmbătă seară, președintele Joe Biden a fost la Washington, într-o întâlnire de Săptămâna Îndrăgostiților, zăbovind la un rigatoni cu cârnați, înainte de a se întoarce cu soția sa, la Casa Albă.

Luni de zile a fost pregătită vizita lui Joe Biden

Următoarea dată când a fost văzut în public: 36 de ore mai târziu, ieșind cu pași mari, din Catedrala Sf. Mihail, din Kiev, într-o zi strălucitoare de iarnă, cu sirenele de raid aerian strigând.

A fost un memento atât despre riscurile, cât și despre motivul pentru care vizitează Ucraina, când se apropie intrarea în al doilea an de război.

Învăluită în secret, călătoria lui Biden a fost o lucrare de luni de zile de planificare, de către un mic grup dintre cei mai în vârstă consilieri ai săi, care au recunoscut cu mult timp în urmă importanța simbolică a vizitei în capitala Ucrainei la un an după ce Rusia a încercat să o captureze.

Citeşte şi: VIDEO Putin a fost anunțat de vizita lui Biden în Ucraina. Cum a fost păstrat secretul călătoriei

„Un an mai târziu, Kievul rămâne în picioare”, a declarat Biden apoi. „Și Ucraina rămâne în picioare. Democrația rămâne în picioare.”

Cu toate acestea, mai mult decât simbolismul. pe Biden l-au determinat alţi factori să suporte riscul semnificativ, de a vizita o zonă de război activă, fără resurse militare americane semnificative pe teren.

În conversațiile cu ușile închise de la Palatul Mariinsky, de luni, Biden a încercat să-l angajeze pe președintele Volodimir Zelenski într-o discuție detaliată și urgentă, despre următoarea fază a războiului, pe care oficialii americani o descriu ca fiind într-un moment critic.

Modul în care va evolua războiul în următoarele luni va depinde în mare parte de sprijinul continuu al Statelor Unite, despre care Biden a promis că va fi neîncetat.

Dacă mesajul său a fost menit a fi unul liniştitor pentru ucraineni, acesta a fost de asemenea menit să le reamintească americanilor că miza conflictului se extinde cu mult dincolo de graniţele Ucrainei.

„Acesta este mult mai mare decât doar Ucraina. Este vorba despre democrație în Europa, este vorba despre libertate și democrație în general”, a spus el, făcând un semn din cap, către gazdele sale ucrainene.

Citeşte şi: Joe Biden în Polonia, convorbiri cu aliaţii din flacul de est, inclusiv cu Iohannis, despre Ucraina

Păstrarea secretă a planurilor lui Biden a necesitat măsuri extraordinare din partea Casei Albe. În săptămânile premergătoare călătoriei lui Biden, el și consilierii de top au respins în mod repetat posibilitatea unei călătorii în Ucraina.

S-au depus toate eforturile pentru a menține această poziție, în ora care a precedat sosirea surpriză a lui Biden, la Kiev. Asta s-a datorat în parte naturii fluide a călătoriei în sine.

Chiar dacă cercul restrâns de oficiali ai Casei Albe s-a implicat în planificare, acesta a devenit încrezător că este o întreprindere realizabilă, realitățile trimiterii unui președinte într-o zonă de război, în care SUA nu aveau control asupra spațiului aerian, erau descurajante.

Vineri seară

Decizia finală a fost luată într-o întâlnire a Biroului Oval, vineri seară, când Biden a dat unda verde finală. Odată ce călătoria a început, oficialii americani au luat măsuri, pentru a notifica Moscova despre planurile lor, o încercare de deconflictualizare, conform CNN, menită să evite un dezastru de neconceput, în timp ce Biden se afla la sol.

La Washington însă secretul a trebuit păstrat, pentru a reuși efectiv totul.

Reporterii nu au fost notificaţi duminică, că Biden nu se mai afla la Washington. Programul oficial al Casei Albe, publicat duminică seara, indica plecarea lui în Polonia, la ora 19, luni.

Purtătorul de cuvânt al său principal pentru securitate națională a negat că există posibilitatea ca președintele să viziteze Ucraina, într-un interviu difuzat duminică dimineață.

„Vom continua să ne folosim puterea, pentru a organiza lumea, pentru a galvaniza sprijinul pentru Ucraina, dar nu există planuri ca președintele să intre în Ucraina< în această călătorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al NSC, John Kirby, într-un interviu la MSNBC. „Spectacolul de duminică, cu Jonathan Capehart”.

Dar la acel moment Biden decolase deja de la Baza Andrews, cu câteva ore înainte, nu în avionul obișnuit, care este omologul Air Force One, ci într-un C-32 mai mic al Air Force.

La bord se afla doar un mic grup de consilieri seniori, un reporter și un fotograf, ale căror dispozitive electronice le-au fost luate înainte de plecare.

Joe Biden, 10 ore cu trenul prin Ucraina

A urmat o oprire pentru a alimenta, la Baza Ramstein, din Germania, înainte de a continua zborul spre Polonia. În timp ce se îndrepta spre est, concentrarea lui Biden era să-și pună la cale conversațiile cu Zelenski, sperând să-și folosească cu înțelepciune timpul limitat, pentru a discuta despre lunile următoare de lupte.

Biden a aterizat la Rzeszow, orașul polonez în care s-a oprit în martie, anul trecut, pentru a vizita trupele americane dislocate lângă granița cu Ucraina și eforturile umanitare de sprijinire a refugiaților ucraineni.

În timpul acelei vizite de acum 11 luni, el a făcut aluzie la ceea ce a devenit o dorință de lungă durată, de a-și extinde călătoria doar puțin mai departe în Ucraina.

„Sunt aici în Polonia, pentru a vedea la prima mână criza umanitară și, sincer, o parte din dezamăgirea mea este că nu o pot vedea direct, așa cum am văzut-o în alte locuri”, a spus atunci Biden.

„Nu mă vor lăsa – de înțeles, cred – să trec granița și să mă uit la ce se întâmplă în Ucraina.”

De data aceasta, cu un set extins de mijloace aeriene americane, care supraveghează îndeaproape granița cu Polonia, el avea să facă călătoria.

Biden, micul său contingent de consilieri și Serviciul Secret care a călătorit cu el, s-au urcat în trenul către Kiev, pentru călătoria de aproximativ 10 ore, prin țara sfâșiată de război.

A fost punctul culminant al unui proces care a început cu câteva luni mai devreme, în timp ce Biden a urmărit o paradă a omologilor săi străini, în călătoria în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te