Vinul moldovenesc, elogiat în presa Occidentală. „Crame futuriste ca niște nave spațiale”

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 24.01.2023 - 17:31
Crama Mileștii Mici- Foto: Mileștii Mici / Facebook

„Publicitari, luați aminte. Țara cu cea mai multă viță de vie pe cap de locuitor este... Moldova”, scrie „Financial Times”, într-o analiză dedicată industriei vinificației de peste Prut.

SHARE

„Amplasată între România - un alt producător de vin important-, și Ucraina sfâșiată de război (cu o bucată de pământ, Transnistria, susținută de Rusia între cele două), este una dintre cele mai sărace țări din Europa. Vinul este extrem de important pentru economia sa”, punctează publicația.

În 2005, vinul constituia un sfert din totalul veniturilor rezultate din exporturile țării. Majoritatea au mers în Rusia, unde vinul moldovenesc – în mare parte pasteurizat , semidulce și vândut în vrac – a reprezentat aproximativ 25% din vinul consumat.

Dar, în 2006, într-o mișcare legată parțial de conflictul din Transnistria, Rusia a interzis brusc importurile de vin din Moldova, respectiv, din Georgia, celălalt furnizor important al său. Pentru ambele țări, acest lucru a fost un dezastru pe termen scurt, dar pe termen lung a oferit un impuls real (deși dureros) pentru a produce un vin mai bun, care să atragă alte piețe.

După cum spune Caroline Gilby, specialist în vinurile din Europa de Est și maestru în vin, „pierderea pieței ruse a însemnat că vinul moldovenesc a trebuit să se reinventeze”.

Gilby a mers în Moldova în 2006 ca parte a unui proiect finanțat de agenția de dezvoltare USAID, pentru a evalua modul de îmbunătățire a sectorului vitivinicol al țării. În cartea ei din 2018, „Vinurile Bulgariei, României și Moldovei”, ea scrie că a întâlnit „una dintre cele mai proaste vinificații pe care le-am văzut în viața mea – rezervoare vechi de reactoare în stil sovietic, pivnițe cu miros de vin vechi, cuve ruginite vopsite, murdare, țevi împrăștiate pe podea și butoaie urât mirositoare, cu scurgeri”.

Din fericire, țara are avantaje naturale pentru un producător de vin. Clima este blândă, cu veri util lungi, relativ calde, iar cantitatea de precipitații este potrivită.

Dealurile ajută la asigurarea contrastului între temperaturile de zi și de noapte, privite ca un factor în calitatea vinului. În plus, multe podgorii moldovenești se pot lăuda cu două asemănări cu Burgundia: latitudinea și calcarul. Dar Burgundia se află la aproape 1.500 de mile de Ucraina.

Cea mai mare cramă din Republica Moldova, Purcari, cu sediul într-o clădire frumoasă de piatră din sud-estul țării, se află la doar 20 de mile de graniță, iar acolo se aud uneori bombardamente.

Recent, am degustat 26 de vinuri realizate de Purcari și producătorul asociat, Bostavan, și ele demonstrează cu siguranță rezultatele investițiilor considerabile în podgoriile și beciurile din Moldova.

Strugurii cultivați fac parte dintr-o listă standard a soiurilor internaționale, care au fost cândva la modă, dar și o gamă destul de mare de specialități locale. De fapt, există un soi de struguri albi, „Viorica”, cultivat încă din 1969,  din ce în ce mai popular astăzi.

Un vin...politic

Producătorii de struguri din Moldova sunt dornici să se deosebească de vecinul lor din vest, România. Moldova este locul de naștere al soiurilor Fetească Albă și Fetească Neagră - cultivate pe scară largă în România-, precum și al soiurilor românești Fetească Regală şi Babească Neagră, cunoscută în Moldova drept Rară Neagră.

Soiul de struguri care prosperă cu adevărat în Moldova nu este nici moldovenesc, nici românesc, ci mândria și bucuria Georgiei, Saperavi. Se pare că a fost cultivat în Moldova de la sfârșitul secolului al XIX-lea și pare să se fi adaptat atât de bine încât nu se poate să nu vedem o paralelă cu strugurii Malbec, care au sosit în Argentina de la Cahors, sud-vestul Franței.

Saperavi este ingredientul principal al unuia dintre cele mai fascinante vinuri politice pe care le-am întâlnit vreodată, Purcari's Freedom Blend, care include și 20% Rară Neagră și 15% Bastardo, cultivat inițial în Crimeea. 

Cei trei soiuri sunt concepute să reprezinte Georgia, Moldova și Ucraina, trei țări vizate de Rusia. Acest vin a văzut inițial lumina zilei în 2014, după ce Putin a anexat Crimeea. Primul cupaj s-a bazat pe recolta din 2011, când s-au aniversat 20 de ani de la independența Moldovei.

Acest vin se vinde cu amănuntul la nu mai mult de 20 de lire sterline. Profiturile, care ar putea fi în mod justificat stimulate de o creștere a prețurilor, sprijină efortul de război ucrainean și copiii ucraineni.

Citește și: Serviciile secrete ucrainene: Putin e în viață pentru că e tratat de cei mai buni medici occidentali

Dar vinul de care Purcari este probabil cel mai mândru este celebrul „Neagră” de Purcari, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Saperavi și Rară Neagră, care a câștigat o medalie de aur la Expoziția Universală de la Paris din 1878. A fost reînviat în anii 1950, iar, în 2010, compania a lansat și omologul alb al acestui vin faimos, Alb de Purcari, care amintește de unul dintre cele mai bune cupaje albe produse în Friuli, în nord-estul Italiei.

Purcari nu este singurul producător cu potențial. În cartea sa, Gilby enumeră 27 de producători diferiți, inclusiv 13 dintre cei noi, mai mici, care au energizat scena vinului din Moldova. Cu nume de vin precum „Bad Boys”, „Ed Knows” și „Femme Fatale”, producătorii par să-și stabilească limitele pe piețele de export mai evident decât mulți dintre omologii lor europeni.

Citește și: Corupție pe coridorul grânelor la Odesa cu tentacule în Rusia

Tony Laithwaite importă vin moldovenesc din 1999. Principalul lor furnizor, Château Vartely, are sediul la doar 30 km de granița cu Ucraina și, la fel ca Purcari , oferă o casă temporară pentru mulți dintre cei 600.000 de ucraineni care au trecut în Moldova la începutul războiului. Laithwaites a votat-o podgoria anului în 2022.

Astăzi, Laithwaite remarcă „aceste crame futuriste, de ultimă generație, care par să fi aterizat ca niște nave spațiale în Republica Moldova. „Vinificația lor a sărit din secolul al XIX-lea în secolul al XXI-lea și a ratat secolul al XX-lea”, spune el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te