Viktor Orban a enervat SUA, care îi cer să își respecte angajamentele luate

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.03.2024 - 22:01
Viktor Orban a enervat SUA, care îi cer să își respecte angajamentele - Foto: Profimedia Images
Viktor Orban a enervat SUA, care îi cer să își respecte angajamentele - Foto: Profimedia Images

Viktor Orban a enervat SUA, care îi cer să își respecte angajamentele luate. SUA sunt dezamăgite de Ungaria, căreia i-a luat atât de mult timp pentru a aproba aderarea Suediei.

SHARE

Viktor Orban a enervat SUA, care îi cer să își respecte angajamentele luate. SUA sunt dezamăgite de Ungaria, căreia i-a luat atât de mult timp pentru a aproba aderarea Suediei la NATO.

Ambasadorul Washingtonului spune că Budapesta este cu adevărat singură și îi descrie politica externă drept o fantezie.

Viktor Orban a enervat SUA, care îi cer să își respecte angajamentele

SUA sunt dezamăgite că ratificarea de către Ungaria a aderării Suediei la NATO durează atât de mult, a spus ambasadorul Washingtonului, spunând că Budapesta este cu adevărat singură și că guvernul ungar urmărește o fantezie externă, în loc de politica externă.

După luni de întârzieri, parlamentul Turciei a aprobat săptămâna aceasta aderarea Suediei la NATO. Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a semnat joi actul de ratificare, lăsând Ungaria ca singura țară din alianța militară occidentală, formată din 31 de membri, care încă nu a ratificat oferta suedeză.

În timp ce guvernul ungar susține în mod oficial aderarea Suediei, parlamentul țării a evitat să voteze în această chestiune, alimentând frustrarea aliaților NATO și ridicând întrebări cu privire la motivațiile premierului ungar, Viktor Orbán.

Citeşte şi: Donald Trump îl laudă pe Viktor Orban, prietenul lui Putin. “Marele lider" și "om puternic”

Liderul ungar își critică în mod obișnuit aliații din Vest și a întreținut relații cu Moscova și Beijingul. Într-un interviu de la ambasada SUA, din Budapesta, ambasadorul SUA, David Pressman, a declarat:

„O alianță este pe atât de puternică, pe cât sunt angajamentele pe care le luăm unul față de celălalt și angajamentele pe care le respectăm.

„Cred că este important ca guvernul ungar să își respecte angajamentul și angajamentul său a fost că nu va fi ultimul aliat care va ratifica aderarea Suediei”.

Citeşte şi: Viktor Orban cedează în fața UE. Compromisul Budapestei privind ajutorul financiar pentru Ucraina

El a adăugat, conform The Guardian: „A te ţine de cuvânt este, evident, un element important de încredere în orice relație”. Pe plan intern, politicieni maghiari de rang înalt au susținut că intrarea Suediei în NATO nu a fost supusă votului parlamentar deoarece Stockhomul a criticat starea democrației maghiare.

Cu toate acestea, diplomații familiarizați cu procesul de aplicare la NATO spun că Ungaria nu a ridicat niciodată, în mod oficial, nici o obiecție, la aderarea Suediei.

Foto: Profimedia Images

Săptămâna aceasta, Orbán a trimis o scrisoare omologului său suedez, Ulf Kristersson, invitându-l la discuții, o propunere pe care prim-ministrul Suediei a acceptat-o ​​în timp ce a indicat că nu va negocia aderarea țării la NATO.

Citeşte şi: Cum e șantajată UE de Viktor Orban. „Vrea bani” ca să dea drumul ajutorului pentru Ucraina

Întrebat dacă Ungaria a prezentat vreo cerere, Pressman a spus: „Statele Unite nu știu care este cauza întârzierii guvernului ungar”. El a fost direct, cu privire la poziția Washingtonului, spunând:

„Suntem dezamăgiți că acest lucru a durat atât de mult. Și așteptăm cu nerăbdare ca Ungaria să își respecte angajamentul pe care și la asumat față de Statele Unite și față de ceilalți aliați ai ei.”

Ambasadorul a subliniat de asemenea izolarea diplomatică din ce în ce mai adâncă a Budapestei, dincolo de problema aderării Suediei la NATO.

Oponenţi

„Ungaria este cu adevărat singură – și nu trebuie să fie”, a spus el, invocând deciziile guvernului ungar, cum ar fi blocarea finanțării UE pentru Ucraina, purtarea de discuții cu Vladimir Putin și rezistența eforturilor de diversificare a energiei rusești, ca semne îngrijorătoare.

În timp ce Ungaria este în mod oficial un aliat al SUA, Orbán l-a enumerat pe președintele SUA, Joe Biden, drept unul dintre oponenții săi, iar înalți oficiali maghiari au acuzat Washingtonul că se amestecă în politica maghiară.

Mass-media controlată de guvern difuzează în mod obișnuit conținut antiamerican, inclusiv teorii ale conspirației despre politica externă a SUA. „Relația bilaterală dintre SUA și Ungaria este extrem de dificilă”, a spus ambasadorul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te