VIDEO/FOTO Agentă FSB „româncă” deconspirată pentru că era prea sexy pentru „iubitul” său, pilot

DE Elena Andrei | Actualizat: 26.07.2022 - 10:19
Agentă FSB „româncă” deconspirată pentru că era prea sexy/foto: profimedia
Maria, agenta FSB/foto: social media
Maria, agenta FSB/foto: social media
Pilotul rus „dezertor”/foto: christo grozev

O „iubită de închiriat" a FSB, prea sexy pentru a fi „combinată” cu un pilot rus presupus dezertor, se află în centrul unei operațiuni de spionaj în care atât agenții de informații ruși, cât și cei ucraineni au încercat să se păcălească reciproc.

SHARE

Apariția bruscă a Mariei - ca iubită a unui pilot rus presupus dezertor, plantată de FSB - i-a făcut pe agenții ucraineni să renunțe la o operațiune în desfășurare, pentru a „cumpăra” piloți ruși dornici să dezerteze pentru o viață minunată în Occident, plus două milioane de dolari.

Maria era pur și simplu prea sexy pentru a fi combinată cu tânărul pilot aflat în vizorul serviciilor secrete ucrainene, scrie jurnalistul Christo Grozev, detectiv al biroului britanic de investigații pe internet Bellingcat.

„Ofițerii serviciilor de informații militare de la Kiev au încercat să recruteze piloți militari ruși în schimbul unei recompense monetare și a garanțiilor de obținere a cetățeniei în una dintre țările UE', a declarat luni FSB.

Rapoartele au afirmat că piloții ruși ar fi putut câștiga 2 milioane de dolari pentru a dezerta cu avioanele lor militare.

FSB a comunicat că a interceptat comunicații de text și voce între „un angajat al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării și un pilot rus, care vorbeau despre plăți în avans de 4.000 de dolari pentru piloții ruși care voiau să dezerteze cu avioanele lor Su-24, Su-34 sau Tu-22MZ în Ucraina, dând o lovitură propagandistică uriașă pentru Kiev.

Potrivit lui Christo Grozev, mai mulți piloți militari ruși au fost abordați și chiar au trimis dovezi video din interiorul avioanelor pe care le pilotau, în fiecare caz având un număr de cod dat de ucraineni, scris de mână pe bucăți de hârtie.

Operațiunea ucraineană era în desfășurare și au fost transferați bani prin intermediul unor femei curier care ar fi fost reținute în orașul rus Kazan.

Și aici intră în scenă Maria, iubita unui pilot „dezertor”, pentru care FSB pregătise pașapoarte de România și Slovenia, țări care ar fi împotriva războiului rușilor în Ucraina și un motiv în plus pentru care pilotul s-ar fi lăsat convins să dezerteze.

Numai că „iubita” pilotului li s-a părut agenților ucraineni mult prea sexy pentru el și, documentându-se, au bănuit că e o agentă FSB, care lucra ca antrenor de fitness în timpul zilei, dar care, în restul timpului, lucra pentru FSB ca „iubită de închiriat”. 

Fiind luat la întrebări despre iubita sa, ucrainenii au constatat că pilotul ce urma să fie recrutat nu știa nimic despre trecutul „iubitei” sale - a fost sincer surprins că aceasta avea chiar și un pașaport de călătorie și că fusese la Istanbul cu câteva luni în urmă și la Barcelona cu un an mai devreme.

Ucrainenii au mai aflat că pe tot parcursul procesului de negociere a „iubitului”, ea se aflase în contact cu un ofițer de contrainformații militare al FSB.

„La un moment dat, ucrainenii chiar au convins-o pe iubită să meargă la Minsk - împreună, evident, cu o întreagă echipă de filaj FSB - în așteptarea unei întâlniri cu ofițerii ucraineni.

„Agenții FSB au așteptat în zadar timp de patru zile. Și au înțeles că au fost arși. Cu acea ocazie, și ucrainenii și-au dat seama că nici ei nu vor primi un pilot adevărat. Operațiunea originală de ademenire se încheiase mai demult și se transformase într-un dublu joc operațional în care ambele părți încercau să extragă maximum de informații de la cealaltă parte, în timp ce se alimentau cu maximum de dezinformare”, scrie Grozev.

Luni, Rusia a făcut public faptul că a dejucat un complot îndrăzneț care urmărea să-i determine pe piloții forțelor aeriene ale lui Vladimir Putin să dezerteze în Ucraina cu tot cu avioane.

Rușii spun că acest lucru le-a oferit informații utile despre apărarea ucraineană.

„Printre secretele dezvăluite se numără zonele de apărare aeriană din sud-estul Ucrainei, hărți ale aerodromurilor din regiunile Hmelnițki și Cernihiv, hărți de altitudine și locațiile celor mai mari concentrări de unități cu sisteme portabile de rachete antiaeriene”, a relatat canalul de televiziune Zvezda, controlat de Ministerul rus al Apărării.

„Toate aceste date au fost furnizate pilotului rus presupus pregătit pentru deturnare pentru ca acesta să poată zbura în siguranță deasupra Ucrainei”, se arată în comunicat.

În timp ce Rusia prezintă astăzi acest lucru ca pe un succes al serviciilor sale de contraspionaj, securitatea ucraineană o consideră „o gafă gravă pentru FSB”, care „a dezvăluit în mod neintenționat identitățile a zeci de ofițeri de contraspionaj, metodele lor de operare și activele lor sub acoperire”, a scris Christo Grozev.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te