VIDEO Un expert militar rus a recunoscut fără să vrea că Rusia folosește drone iraniene în Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.10.2022 - 11:52
Un expert militar rus a recunoscut fără să vrea că Rusia folosește drone iraniene în Ucraina - Profimedia

Un expert militar pro-Kremlin a cerut moderatorilor, într-o emisiune TV din Rusia, fără să știe că are microfonul deschis, să nu discute despre dronele iraniene despre care se știe că sunt folosite în Ucraina, dar lumea nu trebuie să afle acest lucru pentru a nu face "valuri".

SHARE

Expertul militar Ruslan Pukhov a recunoscut, din greșeală, la postul de televiziune RBC, că Rusia folosește drone iraniene în războiul din Ucraina, deși în mod oficial, atât Moscova, cât și Teheranul neagă vehement această informație.

Ruslan Pukhov, care este membru al consiliului public din cadrul Ministerului rus al Apărării, co-fondator și director al Centrului de analiză a strategiilor și tehnologiilor nu se aștepta ca vorbele sale să ajungă virale în rețelele sociale.

El a început să vorbească despre dronele iraniene într-o pauză, înainte să fie anunțat de gazda emisiunii că urmează un dialog cu el. 

Citește și: VIDEO România cumpără 18 drone turcești Bayraktar, arma care a făcut istorie în Ucraina

Pukhov a cerut moderatorilor să nu se abordeze subiectul dronelor iraniene.

Oficialul rus nu știa că microfonul său era deja pornit și le-a spus gazdelor emisunii: "să nu zdruncinați barca și să nu vorbiți prea mult despre Iran. Știm cu toții că sunt iraniene, dar autoritățile nu le recunosc".

Citește și: Premierul Olandei: "România și Bulgaria vor intra în Schengen când sunt pregătite"

În conversația ulterioară, livrările de drone de către Iran către Rusia nu au fost menționate. Pukhov a afirmat că Rusia va fi nevoită să cumpere arme din străinătate, încercând să mascheze eroare de mai devreme.

"Nu este nimic de care să vă fie rușine. Trebuie să vâsliți tot ce puteți, nu-i așa?", a spus expertul militar, potrivit publicației ruse meduza.io.

Nu există înregistrări ale programului cu participarea lui Pukhov, spre deosebire de multe alte versiuni ale emisiunii în rețelele sociale ale RBC. Nici pe site-ul televiziunii ruse nu există un videoclip cu episodul din 19 octombrie.

"Nu-mi amintesc să fi spus asta, trebuie să fi fost un fel de producție. Poate că a fost, sau poate că nu a fost. Nu-mi amintesc, din păcate. A fost cu mult timp în urmă", a reacționat Pukhov.

Iranul a reacționat cu aceeași minciună

Ministrul de externe iranian, Hosein Amir Abdolahian, a declarat joi că Iranul cooperează în domeniul apărării cu Rusia, dar a subliniat că ţara sa nu trimite arme şi drone împotriva Ucrainei.

"Avem o cooperare în domeniul apărării cu Rusia, dar politica noastră nu este de a trimite arme şi drone împotriva Ucrainei", a scris înaltul oficial iranian pe contul său de Twitter.

Şeful diplomaţiei iraniene a transmis acelaşi mesaj şi într-o convorbire telefonică cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te