Ucraina ar fi putut folosi vehicule aeriene fără pilot (modificate) Tu-141 „Stryzh” (Martlet) și Tu-143 de mai multe ori anul trecut pentru a lovi ținte militare pe teritoriul Federației Ruse și în Crimeea ocupată temporar, dar nu existau dovezi solide care să confirme că forțele ucrainene au recurs într-adevăr la astfel de arme de modă veche din epoca sovietică pentru a sparge apărarea aeriană rusă.
Primul confirmare privind utilizarea dronei armate Tu-141 pentru atacurile ucrainene asupra instalațiilor militare din adâncul Rusiei a avut loc pe 6 februarie 2023, când Tu-141 s-a prăbușit la Kaluga, la doar 185 de kilometri sud-vest de capitala rusă Moscova, potrivit la The Drive, citat de euromaidan.
„La ora cinci dimineața, într-o pădure din apropierea orașului Kaluga, o dronă de atac a explodat în aer la o înălțime de 50 de metri”, a informat Vladislav Shapsha, guvernatorul regiunii Kaluga din Rusia, pe 6 februarie. „Nu există daune la nivel de infrastructură civilă și socială. Nici victime.”
La început, părea că vehiculul aerian fără pilot ucrainean a explodat în aer, dar ulterior s-a dovedit că drona s-a izbit de copaci și a căzut, a informat Defense Express.
Ministrul Apărării al Ucrainei a promis la 3 februarie 2023 că Ucraina nu va folosi arme cu rază mai lungă de acțiune furnizate de aliații săi occidentali pentru a ataca ținte în interiorul granițelor ruse. Cu toate acestea, oficialii ucraineni nu au făcut niciodată astfel de garanții privind atacuri asupra Rusiei cu arme de provenineță proprie.
Ucraina lovește în mod regulat ținte în interiorul Rusiei folosind artilerie, drone kamikaze, rachete și arme misterioase, care ar putea fi dronele modernizate din era sovietică Tu-141 și Tu-143 care au fost transformate pentru a putea transporta focoase puternice.
Cele mai neaşteptate atacuri ale Ucrainei în interiorul teritoriului rus au vizat aerodromurile strategice ale Rusiei din Diagilevo şi Engels anul trecut. Aceste două baze aeriene au devenit cele mai îndepărtate ținte lovite de forțele armate ucrainene în timpul războiului de unsprezece luni. Cu toate acestea, nu era clar ce arme a folosit Ucraina.
Rușii au eșuat
A Ukrainian UAV (reportedly a Tu-141 Strizh) crashed in Kaluga after hitting trees. It was carrying an OFAB-100-120 high-explosive bomb. https://t.co/AaPulpwUOQhttps://t.co/ZIWK10TzE5https://t.co/IgnfV86zII pic.twitter.com/cSKv9Nc9oA
— Rob Lee (@RALee85) February 6, 2023
Apărarea aeriană rusă nu reușește să identifice drona ucraineană Tu-141, în ciuda dimensiunilor sale mari. Tu-141 are 8 metri lungime și o anvergură a aripilor de trei metri, potrivit grupului ucrainean de analiști OSINT Defense Express.
Drona Tu-141 este capabilă să zboare la o altitudine extrem de joasă (până la 10 metri înălțime), ceea ce face dificilă identificarea pericolului de către sistemul rusesc de radar. Tu-141 are motoare cu reacție, ceea ce îi oferă posibilitatea de a zbura cu 950-1100 km/h. Raza de operare a dronelor Tu-141 este de aproximativ 1000 de kilometri.
Citește și: Numărul soldaților ruși morți în război echivalează cu populația din Pitești. 700 doar în 24 de ore
Este foarte probabil ca Forțele Armate ucrainene să fi folosit drone Tu-141 pentru a lovi bazele aeriene strategice rusești din Dyagilevo (la peste 400 km de Ucraina) și Engels (la peste 700 km de granița ruso-ucraineană) în decembrie anul trecut.
Citește și: Ce se întâmplă la un mare cutremur,de pământ, în România. 350.000 de clădiri grav avariate
Prin urmare, o viteză extrem de mare, capacitatea de a le manevra la o altitudine joasă și un focos puternic fac din dronele Tu-141 o armă perfectă pentru a efectua lovituri în interiorul Rusiei. Apărarea aeriană rusă se dovedește a fi literalmente neputincioasă împotriva unei asemenea arme. Această veche dronă din era sovietică oferă Ucrainei capacități cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte adânc în spatele inamicului, inclusiv capitala rusă, Moscova.
Această dronă a apărut în dotarea armatei sovietice în anii 70. Ea se află în dotarea armatei ucrainene din 2014.