VIDEO Supercartel de droguri, ce controla un sfert din Europa, destructurat. „Operațiune istorică”

DE Elena Andrei | Actualizat: 28.11.2022 - 21:16
Supercartel de droguri, ce controla un sfert din Europa, destructurat/Foto: europol
Supercartel de droguri, ce controla un sfert din Europa, destructurat/Foto: europol
Supercartel de droguri, ce controla un sfert din Europa, destructurat/Foto: europol
Supercartel de droguri, ce controla un sfert din Europa, destructurat/Foto: europol

Un uriaș cartel al drogurilor ce controla o treime din traficul de cocaină din Europa a fost destructurat de polițiști, 49 de arestări fiind efectuate în mai multe țări, din Spania, Franța, până în Dubai.

SHARE

Operațiunea internațională considerată "istorică", coordonată de Europol ca parte a unei operațiuni internaționale cu numele de cod Desert Light, a confiscat bunuri în valoare de 21,7 milioane de lire sterline, inclusiv 30 de tone de cocaină, precum și super-mașini, vile de lux și valută cash.

Zece persoane au fost arestate în Belgia, șase în Franța și 13 în Spania. Alte 14 persoane au fost arestate în 2021 în Olanda, în cadrul aceleiași operațiuni, a precizat Europol. Șase ținte de nivel înalt au fost arestate în Dubai.

Poliția spaniolă a declarat că liderul organizației este un cetățean britanic care a fugit din Costa del Sol în Dubai, unde se află grupul de crimă organizată Kinahan, după o tentativă de răpire.

Din Dubai a continuat să dirijeze și să coordoneze activitățile infracționale ale organizației, menținând contactele de trafic de droguri și interesele de afaceri cu restul baronilor drogurilor cu sediul în emirat.

El a fost arestat ulterior în Dubai.

Efortul internațional a implicat, de asemenea, arestări în Franța, Spania, Belgia și Olanda, a precizat agenția de poliție a UE într-un comunicat. Zece persoane au fost arestate în Belgia, șase în Franța, 13 în Spania. 

„Capii drogurilor considerați ținte de mare valoare de către Europol se reuniseră pentru a forma ceea ce se numea un supercartel ce controla o treime din comerțul cu cocaină din Europa”, a precizat agenția de poliție a UE, Europol.

„Amploarea importului de cocaină în Europa sub controlul și comanda suspecților era masivă și peste 30 de tone de droguri au fost confiscate de forțele de ordine pe parcursul investigațiilor.”

Europol a precizat că în Dubai au fost arestați doi suspecți de mare valoare din Olanda, alți doi din Spania și alți doi din Franța.

„Unul dintre suspecții olandezi este un pește extrem de mare”, a declarat o sursă Europol pentru agenția franceză de presă AFP, sub rezerva anonimatului.

Organizația criminală cu sediul în Spania avea două structuri diferențiate, o parte însărcinată cu extragerea drogurilor din porturile maritime și cealaltă responsabilă cu spălarea banilor prin intermediul unor firme imobiliare.

Prima parte era situată între provinciile Barcelona și Malaga și avea o influență directă asupra portului Barcelona. Porturile Valencia și Algeciras au fost de asemenea implicate.

„Cei care acționau prin Barcelona erau doi bulgari, dintre care unul era o țintă de mare valoare pentru Europol, și trei persoane de origine spaniolă, inclusiv un lucrător al portului, responsabil cu intrarea și ieșirea vehiculelor”, a comunicat Europol.

„Cealaltă parte era compusă din persoane în care liderul principal al organizației criminale avea încredere.

„Aceasta avea sediul pe Costa del Sol, centrul activităților sale financiare, unde cumpăraseră proprietăți în valoare de peste 24 de milioane de euro (20 de milioane de lire sterline) și își spălau banii din droguri.”

Procurorii olandezi au declarat că vor solicita extrădarea suspecților arestați în Emiratele Arabe Unite.

Unul dintre suspecți este un bărbat în vârstă de 37 de ani, cu dublă cetățenie olandeză și marocană, care a fost reținut pentru că ar fi importat mii de kilograme de cocaină în Olanda în 2020 și 2021.

„Este vorba de infracțiuni penale grave care țin de traficul internațional de droguri, în principal din America de Sud prin porturile Anvers și Rotterdam”, a precizat Parchetul olandez într-un comunicat.

Celălalt era un bărbat în vârstă de 40 de ani cu dublă cetățenie olandeză și bosniacă, a precizat acesta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te