VIDEO SUA trimit avioane invizibile și rachete care bat la 400 km. China, guvern din umbră în Taiwan

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.08.2024 - 13:32

Situația este tot mia tensionată în zona Indo-Pacific. SUA au decis să trimită avioane invizibile Raptor și rachete care bat la distanță de 400 km. China a format un guvern din umbră în Taiwan. In vazia pare foarte probabilă.

SHARE

Într-o demonstrație izbitoare de forță, Forțele Aeriene ale Statelor Unite au desfășurat avioane stealth F-22 Raptor în trei state din regiunea Indo-Pacific.

VIDEO SUA trimit avioane invizibile și rachete care bat la 400 km. China, guvern din umbră în Taiwan

Săptămâna trecută, avioanele F-22 Raptor ale USAF, cu baza la Joint Base Langley-Eustis din Virginia, au vizitat trei state din Marea Chinei de Sud - Indonezia, Brunei și Filipine - pe fondul tensiunilor în creștere din regiune - o acțiune văzută ca o demonstrație de descurajare față de China.

Citește și: China, gata de război. Testează capacitatea de "a prelua puterea" în Taiwan prin exerciții militare

Aceste avioane de vânătoare stealth fac parte din Escadrila 27 de vânătoare expediționară. Raptoarele ar fi vizitat cele trei state între 6 și 10 august.

Citește și: FOTO China face manevre militare periculoase și provocatoare în jurul Taiwanului

Potrivit anunțului oficial, patru avioane F-22 Raptor ale USAF au aterizat pentru prima dată în Indonezia la baza aeriană I Gusti Ngurah Rai pe 6 august. Pentru a spori interoperabilitatea cu Indonezia și a crește gradul de conștientizare cu privire la operațiunile din spațiul aerian indonezian, cele patru F-22 Raptor - precedate de un C-130 - au efectuat operațiuni de realimentare la cald înainte de plecare. USAF a publicat fotografii de la prima lor vizită în Indonezia, scrie eurasiantimes

Amenințare cu rachete cu rază mare de acțiune

Pe de altă parte, având în vedere volatilitatea crescută din Indo-Pacific, SUA au dezvoltat o nouă rachetă aer-aer care ar oferi armatei americane și aliaților săi un avantaj competitiv față de China.

În luptele moderne, capacitatea de a efectua atacuri la distanță devine crucială din punct de vedere strategic, în special atunci când adversarul este China, care se mândrește cu o rețea sofisticată A2/AD (Anti Access/Area Denial) de-a lungul coastei sale, ceea ce face spațiul său aerian aproape impenetrabil.

Cu un număr tot mai mare de state din regiunea Indo-Pacific care dobândesc capacități de atac cu rază lungă de acțiune, se pare că regiunea se află în pragul unui nou război al rachetelor. De exemplu, aliații-cheie ai SUA din Indo-Pacific, inclusiv Japonia și Australia, au achiziționat de la SUA rachetele cu rază lungă de acțiune Tomahawk și SM-6. Coreea de Sud a obținut, de asemenea, aprobarea pentru achiziționarea de SM-6.

La 2 iulie 2024, două rachete AIM-174B - versiunea lansată din aer a rachetei SM-6 - transportate de un F/A-18E Super Hornet din cadrul VFA-192 „Golden Dragons” de pe portavionul USS Carl Vinson au fost fotografiate în timp ce aeronava rula la Joint Base Pearl Harbor-Hickam, Hawaii. Denumirea AIM-174B de pe rachete indica faptul că acestea erau rachete aer-aer cu o rază foarte mare de acțiune.

AIM-174B depășește cu mult PL-15-ul chinezesc, cu o rază de acțiune declarată de aproximativ 400 de kilometri. Aceasta înseamnă că avioanele de război americane pot lovi în siguranță ținte chineze de „mare valoare”, cum ar fi avioanele de comandă și control, și pot ține amenințările mai departe de portavioane în cazul unui conflict.

Se pregătește „guvernul din umbră”

Un raport recent apărut din partea Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank cu sediul la Washington, a dezvăluit că cercetătorii de la Universitatea Xiamen au recomandat Beijingului să pregătească un „guvern din umbră” pentru a facilita o „schimbare de regim” rapidă în Taipei, în cazul în care China și Taiwanul procedează la ceea ce Beijingul numește „reunificare”.

Conform articolului, care a fost eliminat și pe care CSIS l-a analizat, autorii anonimi au îndemnat China să înființeze un organism administrativ secret pregătit să preia Taipeiul. 

Acest „guvern din umbră” ar fi însărcinat cu asigurarea unei tranziții fără probleme în domenii-cheie precum educația, armata, comerțul și alte sectoare critice. Planul, potrivit cercetătorilor, este menit să accelereze procesul și să atenueze perturbările în cazul integrării Taiwanului în China.

Articolul a subliniat urgența acestor pregătiri în lumina peisajului internațional în schimbare rapidă. Acesta a sugerat că probabilitatea tot mai mare a revenirii fostului președinte american Donald Trump ar putea accelera calendarul Chinei pentru „reunificarea” cu Taiwanul. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te