VIDEO SUA își reconfirmă supremația față de ruși și chinezi: A testat racheta care parcurge 6.000 km

DE Alin Crișan | 16.08.2022 - 19:32
Rachetă - Foto: Profimedia

SUA au anunţat marţi că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală Minuteman III, un test amânat de două ori pentru a nu agrava mai întâi tensiunile din jurul Ucrainei, iar mai recent în jurul Taiwanului.

SHARE

Racheta, care nu a fost armată, a fost lansată de la baza aeriană Vandenberg, în California, în jurul orei locale 00:49 (07:49 GMT), a precizat US Air Force într-un comunicat.

Citește și: Marcel Ciolacu: Măsura compensării cu 50 de bani a prețului combustibilului nu mai este necesară

Echipată cu o ogivă, care în timp de război ar putea transporta o bombă nucleară, racheta a parcurs circa 6.760 km înainte să cadă în mare în apropiere de atolul Kwajalein din Insulele Marshall, a indicat armata americană.

'Acest test face parte din activităţile de rutină şi periodice, destinate să demonstreze că descurajarea nucleară a SUA este sigură, fiabilă şi eficientă în faţa ameninţărilor din secolul al XXI-lea şi să-i liniştească pe aliaţii noştri', a subliniat armata aerului americană.

Citește și: Criza energetică se adâncește: 500 € pentru un Megawatt-oră. Rusia, răspunzătoare de prețul ridicat

Testul a arătat 'pregătirea forţelor nucleare ale SUA şi conferă încredere în capacitatea şi eficacitatea componentei de descurajare nucleară a naţiunii,' menţionează comunicatul.

Aproximativ 300 de teste de acest tip au avut loc anterior, indică textul, care subliniază că acest din urmă test nu are vreo legătură cu vreun eveniment global specific.

Citește și: VIDEO Un microsatelit construit de liceeni români va ajunge în spațiu cu rachetele lui Elon Musk

Testul fusese iniţial programat pentru martie, dar a fost amânat mai întâi din cauza invaziei Rusiei în Ucraina în 24 februarie, Washingtonul temându-se că Moscova s-ar putea folosi de acest test de rutină pentru a extinde conflictul în alte ţări.

Pentru a doua oară a fost amânat la începutul lunii august, după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, insulă revendicată de autorităţile chineze, care nu au renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a o readuce sub controlul Beijingului.

Citește și: FOTO Plaja care i-a „mâncat” 500.000$ lui Marica. De pe plajă la prima toaletă faci 4 minute

'Într-un moment când China desfăşoară exerciţii militare destabilizatoare în jurul Taiwanului, SUA se comportă dimpotrivă ca o putere nucleară responsabilă, reducând riscul neînţelegerilor', a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, anunţând amânarea testului.

Minuteman III, cu capacitate nucleară, fabricată de Boeing Co. (BA.N), reprezintă cheia arsenalului strategic al armatei americane. Racheta are o rază de acţiune de peste 6.000 de mile (peste 9.660 km) şi poate dezvolta o viteză de aproximativ 15.000 de mile pe oră (24.000 km/h).

Citește și: VIDEO Moscova: Avion spion RAF a trecut frontiera Rusiei lângă zona de testare a rachetelor hiperson

Rachetele de acest tip sunt dispersate în silozuri subterane consolidate, fiind operate de echipaje de lansare, potrivit defenseromania.ro

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.