VIDEO Șeful informațiilor ruse amenință Occidentul: „Credeți avertismentul cu bomba radiologică”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.10.2022 - 22:35
Serghei Narîșkin, directorul SVR/foto: TASS
Serghei Narîșkin, directorul SVR/foto: TASS

Rusia consideră extrem de îngrijorătoare retorica occidentală cu privire la posibilitatea utilizării armelor nucleare, a declarat luni directorul serviciului rus de informații externe SVR, Serghei Narîșkin, într-o intervenție publică extrem de rară.

SHARE

Narîșkin a urmat linia amenințătoare și justificativă a Kremlinului de duminică încoace, în care avertizează, fără să prezinte dovezi, că Kievul pregătește detonarea unei bombe radiologice și că lumea nu ar trebui să permită o situație în care Kievul ar avea arme nucleare.

„Faptul că actualul regim de la Kiev dorește să dețină arme nucleare, omenirea a putut vedea în mai multe rânduri, începând cu ziua în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a vorbit la o conferință de securitate la Munchen. Ambițiile sale de a deține arme nucleare erau deja clare atunci. Lumea nu ar trebui să lase acest lucru să se întâmple", a declarat Narîșkin.

„Găsesc extrem de îngrijorătoare retorica occidentală privind posibilitatea de a folosi arme nucleare. Este nepermisă", a subliniat Narîșkin.

La întrebarea dacă „retorica rusă a lăsat loc pentru o posibilitate de utilizare a armelor nucleare", Narîșkin a răspuns: "Nu, absolut deloc".

Șeful serviciului de informații externe al Rusiei a amintit convorbirile telefonice intense de duminică dintre ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și omologii săi din Turcia, Statele Unite și Franța.

Șoigu le-a transmis colegilor săi preocupările Rusiei cu privire la posibile provocări din partea Ucrainei care implică o așa-numită bombă murdară. Vineri și duminică, Șoigu a vorbit la telefon cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin.

NATO avertizează Rusia să nu folosească bomba radioactivă

Oficialii țărilor NATO au încercat luni să „descifreze” motivele Moscovei de a „avertiza” despre utilizarea unei bombe radiologice, după ce au respins împreună acuzația Rusiei potrivit căreia Kievul se pregătește să amplaseze o astfel de bombă, pentru a d vina pe Kremlin. 

SUA, Franța și Marea Britanie au avertizat Rusia că lumea va ști că folosirea unei bombe murdare nu este decât un pretext pentru escaladarea războiului, într-o declarație emisă duminică seara târziu.

Reacția vine în urma unei avalanșe neobișnuite de apeluri telefonice duminică de către ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, către omologii săi din SUA, Franța, Marea Britanie și Turcia.

El le-a spus că războiul din Ucraina se îndreaptă spre o fază mai periculoasă și că Kievul va amplasa curând o bombă murdară, pentru a da vina pe Moscova.

Oficialii occidentali consideră că Moscova vrea să semnaleze că se pregătește să folosească ea însăși astfel de arme într-o operațiune sub steag fals și apoi să o folosească drept scuză pentru a lansa o armă nucleară tactică.

Serviciile secrete americane consideră că Rusia deține un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice.

„Poveștile” Rusiei cu arme chimice, nucleare, biologice

Încă de la începutul invaziei, Rusia a lansat acuzații împotriva Kievului pe care SUA și aliații săi le-au respins ca fiind o încercare a Moscovei de a abate atenția de la propria brutalitate.

Lista include acuzații potrivit cărora Ucraina încearcă să achiziționeze focoase nucleare, că pregătește arme chimice și că SUA și Kievul au operat o rețea de laboratoare de arme biologice în Ucraina, cu ajutorul personal al președintelui Biden și cu investiții din partea fiului său Hunter Biden și a investitorului George Soros.

Oficialii occidentali spun că semnalul rusesc de duminică a fost de rău augur pentru că a fost transmis telefonic de către ministrul rus al Apărării, care rareori s-a angajat în convorbiri cu SUA sau cu alți aliați.

Înainte de duminică, Șoigu vorbise doar de două ori cu omologul său american, secretarul Apărării Lloyd Austin, de la începutul războiului.

Luni, oficialii Moscovei au reluat „tema” într-un ritm alarmant.

„Moscova va ridica problema pregătirii de către Kiev a unei provocări cu bombă murdară în forurile internaționale, inclusiv la ONU”, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Riscul ca Kievul să folosească o bombă murdară se va afla astăzi sau mâine pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate al ONU”, a precizat Lavrov luni.

„Avem informații, pe care le-am verificat de două ori prin canalele corespunzătoare, că nu este o suspiciune nefondată, că există motive serioase pentru a crede că astfel de lucruri ar putea fi planificate. Serghei Șoigu a convenit cu unii dintre interlocutorii săi să organizeze consultări suplimentare pe această temă la nivel profesional", a declarat Lavrov.

În ciuda „informațiilor verificate prin canale corespunzătoare”, niciun oficial rus nu a prezentat dovezi și nu a avansat și informația despre posibila zonă unde ar putea fi amplasată bomba radiologică, pentru a-și dovedi buna credință.

Ce este bomba „murdară”


O bombă murdară este un amestec de explozibili, cum ar fi dinamita, cu pulbere sau granule radioactive. Atunci când dinamita sau alți explozibili sunt declanșate, explozia transportă materialul radioactiv în zona înconjurătoare locului unde a fost amplasată cu scopul de a o contamina.

Materialele radioactive utilizate într-o bombă murdară nu ar crea probabil o expunere suficientă la radiații pentru a provoca boli grave imediate, cu excepția persoanelor care se află foarte aproape de locul exploziei.

Însă, praful și fumul radioactiv împrăștiat mai departe ar putea fi periculos pentru sănătate dacă este inhalat.

Deoarece oamenii nu pot vedea, mirosi, simți sau gusta radiațiile, ar trebui luate măsuri imediate pentru protejare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te