VIDEO Secție de poliție din Atena, atacată cu pietre şi cocteiluri Molotov

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.03.2021 - 09:18

Trei poliţişti au fost răniţi marţi seară în ciocniri violente izbucnite într-un cartier al Atenei pe marginea unei manifestaţii a 5.000 de persoane împotriva "exceselor poliţiei", a anunţat poliţia greacă, citată de France Presse.

SHARE

Potrivit unui fotograf AFP, ciocnirile au izbucnit când un grup de aproximativ 200 de persoane cu cagulă s-au îndreptat spre secţia de poliţie din Nea Smyrni, unde un tânăr a fost bătut duminică cu bastonul de un poliţist în timpul unui control al măsurilor de lockdown.

Manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov în secţia de poliţie, iar poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Mai multe pubele au fost incendiate, obligând pompierii să intervină.

Un poliţist pe o motocicletă, grav rănit la cap, a trebuit să fie transportat la spital, potrivit poliţiei. Potrivit imaginilor canalului de televiziune ANT1, protestatarii l-au doborât pe poliţist de pe motocicletă şi l-au lovit.

Citește și:

Școala, închisă cu recordul de 481 elevi infectați. În toamnă, școala s-a oprit la 541 copii bolnavi

Potrivit agenţiei de presă elene ANA, viaţa lui nu este în pericol. "Cel puţin trei poliţişti au fost răniţi", a precizat poliţia din Attica (regiunea Atenei) într-un comunicat. Zece persoane au fost arestate la manifestaţia din Nea Smyrni, a adăugat poliţia.

Jurnalişti şi fotografi aflați la faţa locului au fost de asemenea atacaţi de manifestanţii cu cagulă.

Tânăr bătut cu bastonul de un poliţist, duminică, la un protest anti-COVID

Duminică după-amiază în piaţa din Nea Smyrni, la cinci kilometri de centrul Atenei, imaginile cu un tânăr bătut cu bastonul de un poliţist, în prezenţa a cel puţin alţi trei agenţi, au devenit virale.

Tânărul putea fi auzit strigând: "mi-e rău", în timp ce trecătorii erau indignaţi de comportamentul poliţiei.

În semn de protest, aproape 5.000 de persoane, potrivit poliţiei, au mărşăluit împotriva "exceselor poliţiei" marţi seară, purtând pancarte pe care se putea citi "Copoii, afară din cartierele noastre" sau "Parcurile sunt făcute pentru a râde şi nu pentru a auzi: mi-e rău".

Citește și:

Conservatorism creștin extrem: Avortul, interzis prin lege în Arkansas chiar şi în cazurile de viol

Poliţia a declarat că a arestat manifestanţi care deţineau cocteiluri Molotov şi bare de fier, înainte să înceapă ciocnirile.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis le-a cerut concetăţenilor ca "imaginile triste ale violenţei pe care le-am văzut în această seară la Atena să fie ultimele". "Nu voi permite nimănui să ne divizeze", a adăugat el într-un comunicat.

Principalul partid de opoziţie, Syriza, i-a condamnat "pe cei care, prin forţă, au ales să păteze o demonstraţie paşnică a mii de locuitori".

Anchetă, pentru a examina eventuale fapte penale comise de poliţişti

Parchetul a dispus o anchetă preliminară "pentru a examina eventuale fapte penale comise de poliţişti" duminică în Nea Smyrni, potrivit unei surse judiciare. De asemenea, poliţia a deschis o anchetă internă.

Potrivit poliţiei, acest incident a început când poliţia a fost atacată de "treizeci de persoane care au rănit doi dintre agenţii săi", lucru negat de mulţi locuitori din Nea Smyrni.

Unsprezece persoane arestate duminică sunt urmărite penal pentru "lovituri şi răniri, insulte şi încălcări ale măsurilor de reducere a epidemiei COVID-19", a declarat marţi o sursă judiciară.

Într-un interviu publicat marţi în Jurnalul Redactorilor (Efimerida ton Syntakton - Efsyn), tânărul de 29 de ani a explicat că poliţia a dorit să impună amenzi de 300 de euro familiilor care stăteau în piaţă şi că el a vrut să discute cu agenţii.

"Un poliţist s-a apropiat apoi de mine şi m-a luat ca ţintă. M-a împins înainte ca ceilalţi poliţişti să mă calce în picioare", explică el.

Mass-media şi avocaţii au denunţat o creştere a atacurilor poliţiei în ultimele luni în timpul manifestaţiilor studenţeşti sau ale grupurilor de stânga.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.