Armata rusă continuă să folosească în Ucraina arme interzise. În imaginile publicate pe Twitter de MilitaryLand se pot observa mii de explozii de fosfor care cad peste oraș.
Bombele cu fosfor alb marchează o dimensiune îngrijorătoare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Bombele cu fosfor conțin un amestec de fosfor alb - care nu este interzis ca armă chimică în cadrul convențiilor internaționale și pot fi folosite fie ca arme incendiare doar în câmp deschis, dar sunt interzise a fi folosite în zonele civile.
📽️Russian army using all means to push Ukrainian forces out of #Marinka in Donetsk Oblast. Video isn't from today. #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/0zilM4rfgs
— MilitaryLand.net (@Militarylandnet) August 22, 2022
Fosforul alb, devastator pentru oameni
Atunci când sunt folosite asupra civililor, bombele cu fosfor pot avea un efect devastator.
"Fosforul alb poate arde oamenii până la oase, poate arde în interiorul corpului și se poate reaprinde atunci când sunt îndepărtate bandajele", potrivit Human Rights Watch.
Citește și: EXCLUSIV Samira Al-Masalmeh: Vestul nu a sprijinit poporul sirian la fel cum s-a implicat în Ucraina
"Toxic pentru oameni, fosforul alb se poate infiltra în fluxul sanguin prin piele, otrăvind rinichii, ficatul și inima și provocând insuficiența multiplă a organelor. Oamenii pot muri prin simpla inhalare a fosforului alb".
Fosforul alb generează o flacără de până la 1.300 de grade Celsius
Amestecul de fosfor alb și cauciuc se aprinde la contactul cu oxigenul din aer. Se generează o flacără de până la 1.300 de grade Celsius , însoțită de un fum alb și dens.
Citește și: Un general român dă verdictul: „Într-o confruntare, NATO ar distruge Rusia. Nu au șanse”
Potrivit lui Dan Kaszeta, cercetător asociat la Institutul Regal al Serviciilor Unite, acesta este motivul pentru care fosforul rămâne "una dintre cele mai rapide modalități de a realiza ecrane de fum foarte dense și eficiente".
Munițiile cu fosfor alb au făcut parte din "arsenalul majorității marilor armate în ultimul secol", a spus el.