VIDEO Rusia își „testează” rachetele Kalibr în Marea Japoniei. Au lovit o țintă la 1.000 km distanță

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.03.2023 - 10:38
Rusia își „testează” rachetele Kalibr în Marea Japoniei. Au lovit o țintă la 1.000 km distanță - FOTO: Twitter/ Saturnax1

Rusia își „testează” rachetele Kalibr în Marea Japoniei. Un submarin rusesc aflat în Marea Japoniei a lovit o ţintă terestră aflată la peste 1.000 de kilometri distanţă cu o rachetă de croazieră Kalibr, în cadrul unui exerciţiu, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării.

SHARE

Ministerul a publicat o înregistrare video care arată cum racheta iese de sub apă şi apoi loveşte o ţintă într-o zonă de antrenament din regiunea Habarovsk, din estul Rusiei.

Rusia își „testează” rachetele Kalibr în Marea Japoniei. Au lovit o țintă la 1.000 km distanță

Rusia, blocată de zeci de ani într-o dispută teritorială cu Japonia în legătură cu un lanţ de insule din Pacific, a spus că un număr nedeclarat de nave, avioane şi drone ale Flotei sale din Pacific au fost, de asemenea, implicate în exerciţiu, securizând perimetrul.

Citește și: Rusia are puterea de a distruge sud-vestul Ucrainei și Moldova cu forța a cinci bombe de la Hiroșima

Moscova a folosit rachete Kalibr pentru a ataca mai multe ţinte din Ucraina, inclusiv centrale electrice, lansându-le de pe nave şi submarine din Marea Neagră, potrivit Reuters.

Citește și: SUA ar putea deshide a patra bază militară în România. Nave NATO vor fi staționate în Marea Neagră

Cât de puternice sunt rachetele Kalibr?

Rachetele Kalibr fac parte dintr-o familie rusă de rachete de croazieră lansate de la bordul navelor, submarinelor, de la suprafață și din aer, care pot ataca nave de război și ținte terestre ostile.

Această familie include o varietate de rachete diferite, care au caracteristici comune de proiectare.

Aceste rachete au fost dezvoltate și sunt produse de corporația rusă Almaz-Antey. În 2014, Statele Unite au impus sancțiuni acestei corporații din cauza agresiunii militare a Rusiei în Ucraina și a anexării Crimeei.

Acest lucru a făcut ca producția să fie mai complicată, deoarece aceste rachete au folosit o serie de componente importate. În ciuda acestui fapt, rachetele Kalibr au fost folosite pentru prima dată în mod operațional în 2015.

Rachetele au fost lansate de pe nave de război din Marea Caspică și au angajat ținte din Siria. În 2022, aceste rachete au fost utilizate pe scară largă împotriva țintelor din Ucraina. În timpul războiului ruso-ucrainean, majoritatea stocurilor de rachete Kalibr au fost epuizate.

Producția acestor rachete a încetat în 2022 din cauza sancțiunilor impuse Rusiei și a lipsei de componente. În cursul aceluiași an, corporația rusă Almaz-Antey a anunțat modernizarea acestor rachete. Principalul obiectiv a fost înlocuirea componentelor occidentale cu cele rusești, potrivit military today.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te