VIDEO Rusia acuză Kievul că a doborât avionul Il-76 care transporta 65 de prizonieri ucraineni

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.01.2024 - 16:19
Rusia acuză Kievul că a doborât avionul Il-76 care transporta 65 de prizonieri ucraineni - Foto: apa.az (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia acuză Kievul că a doborât avionul Il-76 care transporta 65 de prizonieri ucraineni. Avionul ar fi fost doborât în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina.

SHARE

Rusia acuză Kievul că a doborât avionul Il-76 care transporta 65 de prizonieri ucraineni, potrivit lui Andrei Kartapolov, președintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat a Rusiei.

Kartapolov a susținut că avionul conținea zeci de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie predați într-un schimb.

Rusia acuză Kievul că a doborât avionul Il-76 care transporta 65 de prizonieri ucraineni

Agenția de știri de stat rusă RBK, canale Telegram rusești au difuzat aproape simultan afirmația lui Kartapolov că avionul transporta 65 de prizonieri de război ucraineni și ar fi fost „doborât de trei rachete Patriot sau IRIS-T”.

Oficialul rus a făcut declarația în timpul unei reuniuni a Dumei de Stat a Rusiei, dar nu a precizat de unde a obținut informația.

El a susținut, de asemenea, că prizonierii de război au fost transportați cu două  avioane, iar celălalt Il-76 care transporta 80 de prizonieri ar fi întors după ce primul avion s-a prăbușit în regiunea Belgorod.

Kartapolov a mai declarat că părțile pregăteau un schimb în formatul „192 pentru 192”, dar a adăugat că schimburile de prizonieri între Rusia și Ucraina „vor fi probabil suspendate”.

Dmitro Lubineț și Cartierul General de Coordonare pentru Tratarea Prizonierilor de Război din Ucrcaina au declarat pe Telegram că investighează această informație.

Potrivit surselor de la Ukrainska Pravda, Ucraina pregătea într-adevăr un schimb de prizonieri de război. 

"La bord erau 65 de militari capturați ai forțelor armate ale Ucrainei, 6 membri ai echipajului aeronavei și 3 escorte. Echipajul și toți pasagerii avionului au fost uciși", a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Citește și: Putin "știe exact" cum a murit Prijogin și membrii echipajului din avion: "Se jucau cu grenadele"

Ministerul a numit incidentul „un atac terorist” organizat cu scopul de a acuza Rusia că a ucis militari ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al informațiilor militare ucrainene (HUR), Andri Iusov, a declarat într-un comentariu pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) că un schimb de prizonieri a fost într-adevăr planificat pentru 24 ianuarie, dar nu a mai avut loc.

Citește și:  VIDEO Un avion militar de transport rusesc, prăbușit la granița cu Ucraina. 65 de persoane au murit

„Afirmația Rusiei conform căreia erau prizonieri ucraineni la bord este în curs de verificare”, a declarat Yusov.

Regiunea Belgorod, situată de-a lungul graniței cu Ucraina, a fost un punct crucial pe liniile de aprovizionare rusești și s-a confruntat cu bombardamente susținute și atacuri cu drone timp de câteva luni. Decembrie a fost martorul unei lovituri cu rachete asupra capitalei regiunii, soldat cu pierderea a 25 de vieți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te