VIDEO Rachetele și dronele rusești au lovit Moldova și România. Momente dramatice la graniță

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.09.2023 - 08:22
Atacuri rusești - Foto: Youtube (Caracter Ilustrativ)

Rachetele și dronele rusești lovesc Moldova și România. Momente dramatice la graniță. O rachetă a zburat accidental dincolo de spațiul aerian ucrainean și a lovit regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria. România are deja un istoric de atacuri „rătăcite”.

SHARE

Rachetele și dronele rusești lovesc Moldova și România. Momente dramatice la graniță. 

Cel puțin două rachete S-300, concepute în epoca sovietică, folosite frecvent de forțele ruse în Ucraina pentru atacuri generale la sol, au lovit într-o regiune rurală din vestul Moldovei, lângă satul Chițcani, a informat platforma de știri Pervi Prednestrovski, citat de Kyiv Post

Rachetele și dronele rusești lovesc Moldova și România. Momente dramatice la graniță

Chițcani se află în Transnistria, o fâșie de teritoriu moldovenesc de-a lungul Dunării, pe care conducerea pro-Kremlin, cu sprijinul armatei ruse, a declarat-o independentă de facto față de Moldova în 1992.

Căderea rachetelor S-300 în Chițcani, pe teritoriul moldovenesc al Transnistriei, a fost primul incident de acest fel recunoscut de autoritățile locale proruse.

Rezidenți ai localității au declarat că o rachetă a părut că ia foc deasupra fermei lor, la ora 1 a.m., și au arătat cratere în câmp cauzate de căderea resturilor. 

Focosul rachetei nu a detonat și oficialii au colectat rămășițele rachetei mai târziu în cursul zilei, au spus aceștia.

Chitcani este situat la mai puțin de 15 kilometri de granița cu Ucraina. 

În ultimele săptămâni, strategii de la Kremlin, confruntați cu întărirea apărării antiaeriene ucrainene, au direcționat atacurile de-a lungul fluviului Dunărea, ce pe alocuri delimitează spațiul aerian moldovenesc și românesc cu doar câteva sute de metri.

În noaptea de 25-26 septembrie, rușii au lansat atacuri asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa, distrugând o clădire punct de control, depozite și 30 de camioane. Șase mașini au ars și doi șoferi au fost răniți.

Ministerul român al Apărării a remarcat că în timpul atacurilor rusești asupra instalațiilor și infrastructurii civile ucrainene a urmărit în timp real spațiul aerian din apropierea granițelor naționale.

Locuitorii orașului românesc Isaccea din județul Tulcea au fost martorii atacului rusesc asupra Oblastului Odesa.

Un videoclip cu prăbușirea unei drone în apropierea teritoriului României la Orlovka a fost postat online.

A fost filmat de un locuitor din Isaccea, care lucrează pe feribot și se afla în acel moment pe malul ucrainean al râului, potrivit pravda.com.ua.

În această înregistrare, se aude un bărbat strigându-le colegilor săi de pe barjă să părăsească portul ucrainean cât mai curând posibil.

"Fugi, vine aici! Acolo a căzut, chiar în vamă!" spune angajatul imediat după ce o dronă s-a prăbușit lângă portul Orlovka.

La 13 septembrie, la Tulcea, România, la 14 kilometri de granița cu Ucraina, a fost găsită o nouă epavă asemănătoare cu fragmentele unei drone.

Joi, 14 septembrie, Ministerul Apărării Naționale al României a extins zona de excludere aeriană de lângă granița cu Ucraina.

România, măsuri ca în zonă de război

Restricțiile au intrat în vigoare la 13 septembrie și privesc regiunea Dobrogea de Nord dintre așezările Sulina și Galați și vor cuprinde teritoriul la o distanță de 20-30 km de granița României cu Ucraina și la altitudinea de 4.000 m.

Zborurile pe orice vehicule aeriene cu sau fără pilot, în afară de navele aeriene de stat, sunt interzise în zona determinată a spațiului aerian al României.

Industria de Apărare a României a adăugat că restricția privind zborurile în spațiul aerian adiacent graniței cu Ucraina a fost implementată încă din mai 2022, dar apoi au acoperit distanța de 8 km și altitudinea de 1000 m.

Citește și: Iohannis : „Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

„Pe fondul activării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene dunărene, extinderea restricțiilor este necesară pentru facilitarea unei monitorizări și control mai eficiente a utilizării spațiului aerian”.

În august, fragmente de drone rusești lansate pe ținte ucrainene au fost găsite în România de trei ori în apropierea graniței cu Ucraina.

Citește și: Drone ruseşti au căzut lângă Periprava, în localitatea ucraineană Vâlcov

Din acest motiv, autoritățile române și-au exprimat protestul față de partea rusă și au anunțat măsuri suplimentare de securitate pentru locuitorii așezărilor adiacente.

Săptămâna aceasta, a început construcția de adăposturi în satul Plauru, vizavi de Izmail din Ucraina, iar locuitorii au primit primele notificări de alertă cu privire la un alt atac aerian rusesc asupra portului ucrainean de pe Dunăre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te