VIDEO Putin, o nouă zi de discuții cu Lukașenko la Soci. Președintele rus își susține omologul

DE Alexandru Pop | 30.05.2021 - 11:12
Putin, o nouă zi de discuții cu Lukașenko la Soci. Președintele rus își susține omologul/FOTO: en.kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, au avut sâmbătă, la Soci, a doua zi de discuţii, în plin scandal internaţional cauzat de interceptarea, la 23 mai, a unui avion de linie european pentru arestarea unui jurnalist de opoziţie belarus.

SHARE

"Ieri a fost ziua oficială a discuţiilor, iar astăzi este partea informală", le-a spus sâmbătă jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că cei doi preşedinţi "au profitat de vremea frumoasă" şi "au făcut o plimbare cu vaporul".

Canalul Telegram "Pool Pervogo", care face oficiu de cont neoficial al preşedinţiei belaruse, a difuzat o fotografie care îi arată pe cei doi lideri în ţinută decontractată, la bordul unui vas, din câte se pare.

Conform lui Peskov, Putin şi Lukaşenko au discutat în principal despre "cooperarea economică" şi "lupta contra pandemiei", dar şi despre deturnarea de către Minsk a unui avion de linie Ryanair şi arestarea jurnalistului belarus de opoziţie exilat Roman Protasevici şi a prietenei sale rusoaice Sofia Sapega, care se afla la bord.

Citește și: Amalia, fosta soție a lui Ilie Năstase: Plecată din Rahova, am ajuns să vorbesc cu Robert de Niro

Interceptarea zborului Atena-Vilnius deasupra teritoriului belarus a provocat consternare în Europa şi SUA, care au adoptat sancţiuni contra regimului Lukaşenko, recomandând companiilor aeriene să ocolească Belarusul.

"Lukaşenko i-a furnizat omologului său informaţii detaliate despre ceea ce s-a întâmplat la bordul avionului Ryanair", a adăugat Peskov, notând că Moscova "nu este indiferentă la soarta" Sofiei Sapega, cetăţeană rusă.

Tot potrivit Kremlinului, Lukaşenko "nu a exprimat solicitări de asistenţă economică suplimentară" din partea Rusiei, principalul creditor al Belarusului, dar cei doi preşedinţi au convenit să lucreze la "organizarea legăturii aeriene" între ţările lor, ţinând cont de restricţiile impuse de Uniunea Europeană.

Peskov a mai repetat că Moscova vrea o "anchetă aprofundată" cu privire la circumstanţele interceptării cursei Ryanair, acuzându-i pe occidentali că au tras "concluzii pripite".

Vineri, discuţiile Putin-Lukaşenko au durat mai bine de cinci ore, însă nu au făcute anunţuri, arată Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.