VIDEO Putin nu-l înmormântează pe Gorbaciov cu onoruri de stat. Nu vrea lideri occidentali în Rusia

DE Elena Andrei | Actualizat: 31.08.2022 - 20:03
Putin nu-l înmormântează pe Gorbaciov cu onoruri de stat/foto: Profimedia Images

Moartea lui Mihail Gorbaciov a dat Kremlinul peste cap. Președintele Vladimir Putin îl socotea vinovat de căderea Uniunii Sovietice și nici nu vrea ca lideri occidentali să se vânture prin Rusia. Se pare că a decis ca fostul lider sovietic să nu aibă parte de funeralii de stat.

SHARE

Gorbaciov a murit marți, la vârsta de 91 de ani, în toiul războiului din Ucraina, ce a dus la o rupere completă a relațiilor dintre Vladimir Putin și liderii occidentali.

Când primul președinte al Rusiei - Boris Elțîn - a murit în 2007, foștii președinți americani George Bush senior și Bill Clinton au zburat amândoi la Moscova, alături de fostul premier britanic Sir John Major.

Iar când predecesorul lui Gorbaciov la Kremlin, Konstantin Cernenko, a murit în 1985, o serie de lideri occidentali în funcție, inclusiv premierul britanic Margaret Thatcher și cancelarul vest-german Helmut Kohl, au participat la ceremonia funerară a acestuia.

Se pare că nu va fi cazul lui Gorbaciov, disprețuit de mulți adepți ai liniei dure pro-Putin pentru rolul său în prăbușirea Uniunii Sovietice.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a anunțat miercuri că Kremlinul încă decide asupra dimensiunii funeraliilor lui Gorbaciov. 

Starea deplorabilă a relațiilor politice, sancțiunile de amploare impuse Rusiei de către guvernele occidentale, nu lasă loc pentru permisiunea din partea lui Putin ca lideri din Europa și SUA să participe la vreo ceremonie.

Putin, care a numit prăbușirea URSS drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”, a început rapid să reconstruiască o Rusie autoritară, inversând multe dintre schimbările lui Gorbaciov și încercând în același timp să extindă din nou teritoriul rusesc - o politică care a culminat cu invazia Ucrainei.

În contextul sancțiunilor impuse de Occident Rusiei, inclusiv interzicerea zborurilor către Moscova, este foarte puțin probabil ca liderul rus să accepte să găzduiască lideri occidentali.

Putin este reticent și în a se apropia de liderii occidentali într-o perioadă în care zvonurile privind starea sa de sănătate în declin sunt numeroase, iar aparițiile sale publice sunt rare și adesea minuțios coregrafiate.

Se așteaptă ca înmormântarea lui Gorbaciov să aibă loc la cimitirul Novodevici din Moscova, alături de soția sa, Raisa Gorbaciova.

Fundația Gorbaciov a declarat astăzi că nu a fost stabilită o dată.

Liderii internaționali au fost aproape unanimi în laudele aduse lui Gorbaciov, însă nu și personalitățile din Rusia lui Putin. 

Citește și

Lupte grele în regiunea Herson. „Nu va fi o victorie rapidă, ci o măcinare lentă a inamicului”

VIDEO Generalul Zolotov: „Simțim sprijinul ucrainenilor eliberați.” Putin își mușcă buzele

Oleg Morozov, membru al principalului partid de la Kremlin, Rusia Unită, a declarat că Gorbaciov ar fi trebuit să se căiască pentru erorile care au afectat interesele Rusiei.

„Există o coincidență mistică în faptul că Gorbaciov a decedat în momentul în care a avut loc operațiunea militară specială din Ucraina”, a declarat Morozov. „El a fost un coautor voluntar sau involuntar al ordinii mondiale nedrepte cu care soldații noștri se luptă acum pe câmpul de luptă”.

Nikolai Kolomeițev, adjunctul șefului fracțiunii comuniste din Duma, a mers și mai departe, denunțându-l pe Gorbaciov drept un „trădător care a distrus statul”.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te