VIDEO Putin joacă ultima „carte”. După anexare, pierde „teritorii rusești”. Revolta veteranilor

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.10.2022 - 09:19
Putin joacă ultima „carte”/foto: Profimedia Images
Putin joacă ultima „carte”/foto: Profimedia Images

Veteranii militari ruși s-au aliniat pentru a-l ataca pe Vladimir Putin și războiul său „falimentar” din Ucraina, catalogându-l pe liderul de la Kremlin, fără teamă de represalii, drept „idiot”.

SHARE

După ce Putin a ordonat mobilizarea parțială luna trecută, într-o escaladare dramatică a invaziei ratate, opoziția anti-Krelin a crescut, sute de mii de oameni fugind din țară, mii fiind arestați pentru proteste împotriva războiului.

Vitali Votanovski, colonel în Forțele Aeriene Ruse, este acum un activist politic vehement, reținut de mai multe ori pentru că a fotografiat mormintele soldaților ruși morți.

El a declarat pentru Moscow Times: „Putin a distrus cu propriile sale mâini resursele de mobilizare militară ale țării și acum acest idiot s-a băgat singur în război cu întreaga lume. A creat circumstanțe în care nu putem câștiga.”

Nikolai Prokudin, în vârstă de 61 de ani, care a servit în armata sovietică în Afganistan, a declarat că veteranii nu sunt de acord cu ce se întâmplă și admite că majoritatea oamenilor care mai creditează politica Kremlinului „sunt păcăliți de propagandă”.

Anul trecut, el a fost coautor al unei petiții împotriva potențialului război cu Ucraina, împreună cu fostul ofițer de informații sovietic Serghei Guliaev.

Kremlinul a încercat să reprime disidența prin arestarea tuturor celor care îndrăznesc să critice războiul sau pe Putin, dar acest lucru nu i-a descurajat pe militarii cu experiență de război. 

Căpitanul în retragere Nikolai Smișliaev, 64 de ani, a fost condamnat în luna mai pentru „discreditarea armatei" prin postarea online a unor imagini antirăzboi și a fost obligat să plătească o amendă.

Fostul ofițer Andrei Prikazcikov a fost găsit vinovat de o infracțiune similară, pentru că susține că este „nedrept" și cu consecințe dezastruoase pentru Rusia.

Guliaev i-a atacat pe Putin și pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, spunând că niciunul dintre ei nu a servit o zi în armată și că sunt responsabili pentru conflictul prelungit, în urma căruia trupele ruse au fost împinse înapoi de ucraineni.

Capcana lui Putin

Până acum, cacealmaua l-a servit bine pe Putin, de fiecare dată când "Occidentul colectiv", așa cum îl numește el, doar „a bombănit” în fața uneia dintre mișcările sale agresive .

Dar pentru Putin, odată cu declarea a patru teritorii ucrainene ca făcând parte din Federația Rusă, este doar o capcană pe care și-a pregătit-o singur. Războiul său de agresiune împotriva Ucrainei se transformă într-un război defensiv.

Constituția rusă interzice returnarea oricărui teritoriu anexat, iar Rusia este acum blocată într-un război perpetuu și va continua să piardă teritorii pe care le consideră acum ca fiind ale sale.

Ceea ce duce la amenințările nucleare. Doctrina militară rusă tolerează utilizarea armelor nucleare la un nivel de amenințare mult mai scăzut decât doctrinele occidentale, în cazul în care integritatea teritorială a țării ar fi amenințată.

În plus, începând cu anii 1990, Rusia - conștientă de slăbiciunea sa militară în comparație cu NATO - a acumulat stocuri masive de așa-numite „bombe nucleare tactice", mai mici decât cea folosită la Hiroshima, dar totuși capabile să niveleze mai mulți kilometri pătrați, emițând în același timp cantități uriașe de radiații letale.

Teoria este că, prin utilizarea unei astfel de arme împotriva forțelor ucrainene, încălcarea tabuului nuclear ar provoca un asemenea șoc în Occident și o asemenea teamă de un conflict nuclear mai amplu, încât i-ar forța pe ucraineni să cedeze în fața cererilor rusești: „escaladarea pentru a dezescalada", așa numesc strategii americani acest lucru.

Dar nici măcar un atac nuclear nu-i va împiedica pe ucraineni să lupte până la capăt, cu o determinare extrem de mare, după cum a declarat recent președintele Zelenski, adresându-se rușilor: „Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt la fel de teribile și mortale pentru noi ca prietenia și fraternitatea voastră”.

Analiștii militari consideră că NATO ar putea să intervină direct în război în scenariul folosirii de arme nucleare tactice, percepându-l ca o amenințare la adresa Europei, și ar putea face acest lucru folosind arme convenționale, rachete de croazieră și aviație care să vizeze infrastructura de luptă rusească de pe teritoriul ucrainean.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, a declarat la 25 septembrie hotărârea fermă de a interveni în acest caz.

„Am comunicat direct, în privat și la niveluri foarte înalte Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia, că SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv și am fost clari și specifici în legătură cu ceea ce va implica acest lucru".

În plus, aliații lui Putin, China și India în primul rând, s-au săturat de războiul considerat inutil, care dăunează economiei și comerțului global și le afectează direct afacerile.

Putin nu a făcut decât să-și arate lumii slăbiciunile. Slăbiciunea militară în primul rând, gradul de incompetență, corupție, criminalizare și lipsa catastrofală de disciplină și motivație a armatei sale fiind acum evidente pentru toată lumea.

A urmat slăbiciunea politică, deoarece protestele violente provocate de mobilizare s-au răspândit deja în toată țara, fără ca autoritățile să știe cum să reacționeze.

Slăbiciune strategică și diplomatică în cele din urmă, cu incapacitatea sa de a-și imagina o ieșire dintr-un război pe care știe că l-a pierdut deja.

Putin își joacă ultima carte și nu are niciun as în mânecă.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te