În cadrul unei emisiuni de televiziune recente de pe canalul Zvezda, condus de Ministerul rus al Apărării, s-a discutat despre posibilitatea utilizării armelor nucleare tactice în Transcarpatia, cea mai vestică regiune din Ucraina, care are graniță cu România.
Propagandiștii Kremlinului cer detonarea unei bombe atomice lângă România. Nu ca la Hiroshima
Chiar dacă propaganda Kremlinului a făcut de-a lungul timpului amenințări cu privire la utilizarea armelor nucleare în Ucraina, această propunere este mai explicită și mai îngrijorătoare.
În timpul emisiunii, unul dintre invitați a sugerat că regiunea este aproape lipsită de populație și a enumerat nouă rute terestre, drumuri, poduri și tuneluri care ar putea fi distruse cu o bombă nucleară de 1, 2 sau 3 kilotone, fără să afecteze prea mulți oameni.
Citește și: Taxa de solidaritate, schimbată radical: OMV va plăti mai puțin, iar Black Sea Oil&Gas este scutită
Invitatul a subliniat că aceasta ar fi o tactică eficientă pentru a distruge lucruri care nu ar putea fi deteriorate prin utilizarea armelor convenționale.
„Există însă un teritoriu (n.red în Ucraina) care e aproape lipsit de populație. Mă refer la Transcarpatia, care leagă Polonia de vestul Ucrainei. Acolo sunt nouă rute terestre, drumuri, poduri, tunele și așa mai departe, într-o zonă în care aproape nimeni nu mai locuiește.
Citește și: Grup organizat din 500 de specialiști: 12 milioane lei, din trafic cu referate și diplome de licență
Și nu vorbim aici de explozia unei bombe de 20 de kilotone, cât a fost la Hiroshima și Nagasaki, ci la una de 1, 2 sau 3 kilotone. O astfel de bombă poate distruge serios lucruri pe care armele convenționale nu le pot distruge”, spune unul dintre propagandiștii Kremlinului la televiziunea rusă.
Russian propagandists openly wonder why Russia can't be allowed to nuke the Ukrainian region of Zakarpattia. Almost no one lives there and that would be a small bomb, they say. pic.twitter.com/y2XEFHx94C
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) May 2, 2023
În plus, a avertizat că, în cazul în care ar fi utilizată o bombă nucleară tactilă care ar face multe victime, India și China, aliați ai Occidentului și Statelor Unite, ar putea întoarce spatele Rusiei.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat că utilizarea armelor nucleare în războiul cu Ucraina nu este exclusă, mai ales dacă Ucraina încearcă să recâștige Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.
Potrivit doctrinei nucleare a Rusiei, președintele poate folosi arme nucleare în cazul în care statul se confruntă cu o amenințare existențială.