„O serie de țări ale UE găzduiesc deja baze de instruire pentru ucraineni, dar cred că ar fi bine să ne asigurăm că UE, în mod colectiv, face acest lucru într-un mod organizat, care poate dura o perioadă de timp”, a declarat la Praga ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney.
Olanda a susținut, de asemenea, ideea, afirmând că lucrează la formarea de personal în domeniul deminării, împreună cu Germania.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că speră că miniștrii îi vor da undă verde pentru a începe să lucreze la o misiune de pregătire militară a UE pentru Ucraina.
Borrell a vorbit în drum spre reuniunea informală a miniștrilor apărării din UE, găzduită la Praga de Guvernul ceh, care a preluat în iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
„Sper că vom avea undă verde, un acord politic pentru această misiune", a declarat Borrell în legătură cu cea mai recentă propunere privind trimiterea unei misiuni de instruire militară a UE în Ucraina.
Potrivit lui Borrell, misiunea la nivel înalt a UE ar oferi „mai multă valoare pentru a oferi un sprijin mai puternic armatei ucrainene”.
El a remarcat că „Rusia nu va fi mulțumită de această idee”, dar a susținut că nu există nicio diferență între furnizarea de echipament militar și instruire.
Borrell a subliniat, de asemenea, că blocul trebuie să continue să ofere ajutor Ucrainei deoarece „situația de pe teren este foarte proastă", Rusia jucând „jocuri de noroc nucleare” la centrala Zaporojie, ceea ce este foarte periculos.
Citește și
Armata rusă vorbea de referendum în Herson, când s-a trezit cu soldații ucraineni în tranșee
VIDEO Soldat rus disperat: Forțele ucrainene au străpuns prima linie de apărare în Herson
Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat, de asemenea, că se așteaptă la „mai puține vorbe și mai multă decizie" din partea colegilor săi.
Pabriks a mai afirmat că țările UE trebuie să meargă mai departe cu achiziții militare comune „pentru că vremurile s-au schimbat și trebuie să ne recuperăm echipamentele și capacitățile militare”.
Întâlnirea miniștrilor UE va continua miercuri cu o reuniune informală a miniștrilor de Externe.
De la începutul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, blocul comunitar a furnizat un total de 2,5 miliarde de euro în ajutor militar, inclusiv arme letale, precum și echipament de protecție personală, truse de prim ajutor și combustibil.
De asemenea, a impus șapte pachete de sancțiuni, vizându-i, printre alții, pe președintele rus Vladimir Putin și pe ministrul de Externe, Serghei Lavrov, interzicând importurile de aur, petrol și cărbune și exportul de bunuri de lux și excluzând băncile rusești și din Belarus din sistemul internațional de plăți SWIFT.