VIDEO O ploaie de rachete Tomahawk și avioane au atacat bazele rebelilor Houthi din Yemen

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.01.2024 - 04:00
O ploaie de rachete Tomahawk și avioane au atacat bazele rebelilor Houthi din Yemen - Foto: www.middleeasteye.net (imagine cu caracter ilustrativ)

O ploaie de rachete Tomahawk și avioane au atacat bazele rebelilor Houthi din Yemen. SUA, Marea Britanie și alte state participante la Coaliția pentru libertatea maritimă au lansat atacuri aeriene împotriva rebelilor susținuți de Iran în Yemen.

SHARE

O ploaie de rachete Tomahawk și avioane au atacat bazele rebelilor Houthi din Yemen, după ce toate avertismentele au rămas fără răspuns.

Explozii au fost auzite în capitala Sanaa şi în alte oraşe mari cu puţin timp înainte de miezul nopţii, într-o escaladare drastică a tensiunilor în Orientul Mijlociu.

O ploaie de rachete Tomahawk și avioane au atacat bazele rebelilor Houthi din Yemen

O ploaie de rachete Tomahawk și avioane au atacat bazele rebelilor Houthi din Yemen

Forțele americane și britanice au bombardat peste zece ținte ale grupării yemenite susținută de Iran într-un atac masiv de represalii, folosind rachete Tomahawk și avioane de luptă lansate de pe nave de război, au declarat oficiali americani.

Există rapoarte că au fost folosite și submarine.

Acțiunile au vizat sisteme radar, depozite și baze de lansare a rachetelor balistice și de croazieră, tabere de antrenament, depozite de drone, potrivit WarZone.

USS Florida și SSGN din clasa Ohio, încărcate cu peste 100 de rachete de croazieră Tomahawk, au luat parte la atac, previzibil pentru acest tip de operațiune dacă în zonă se află un SSGN.

USS Florida se afla în regiune încă din octombrie pentru acest tip de aplicație.

RAF Typhoon FGR4 au fost, de asemenea, folosite în atacuri.

Citește și: VIDEO 150 de nave, gata de marele război în Marea Roșie. SUA au 50, Iranul 94, China, un detașament

„Forțele Aeriene Regale au desfășurat lovituri direcționate împotriva bazelor militare folosite de rebelii Houthi în Yemen.”, a declarat premierul britanic.

​Oficialii coaliției au declarat că rebelii Houthi, care au desfășurat o serie de atacuri în Marea Roșie, au ignorat un „avertisment final”, când prim-ministrul Rishi Sunak a aprobat raidurile în timpul unei reuniuni de urgență a Cabinetului. 

Citește și: O dronă americană încărcată cu explozibili a fost detonată în Marea Roșie, asupra rebelilor houthi

Declarația președintele american, Joe Biden:

„La ordinul mea, forțele militare americane – împreună cu Regatul Unit și cu sprijin din Australia, Bahrain, Canada și Olanda – au condus cu succes lovituri împotriva unui număr de ținte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigare pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume.

Aceste lovituri sunt un răspuns direct la atacurile Houthi fără precedent împotriva navelor maritime internaționale din Marea Roșie, inclusiv utilizarea de rachete balistice antinavă pentru prima dată în istorie.

Răspunsul comunității internaționale la aceste atacuri nesăbuite a fost unit și hotărât.

Acțiunea defensivă de astăzi urmează unei campanii diplomatice extinse și escaladării atacurilor de către rebelii Houthi împotriva navelor comerciale.

Aceste lovituri direcționate sunt un mesaj clar că Statele Unite și partenerii noștri nu vor tolera atacurile asupra personalului nostru și nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea navigației pe una dintre cele mai critice rute comerciale din lume.

Nu voi ezita să iau mai multe măsuri pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional, dacă este necesar”.

Se crede că acestea sunt primele lovituri pe care Statele Unite le-au efectuat împotriva rebelilor Houthi din Yemen din 2016.

Oficialii americani, vorbind sub condiția anonimatului, au spus că în curând se așteaptă o declarație care să detalieze atacurile.

Bazele din Irak și Siria, care au fost supuse atacurilor regulate din partea milițiilor aliniate cu Iranul, sunt acum în alertă de luptă. 

Principalul motiv pentru care SUA au întârziat atât de mult să atace gruparea yemenită a fost că un conflict mai larg ar putea izbucni într-un moment în care regiunea este deja expusă unui mare risc din cauza războiului Israel-Hamas, invocat de rebelii yemeniți ca motiv al atacurilor lor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te