FOTO Noile rachetele JASSM-ER ale Lockheed Marin. Urmăresc și distrug țințe aflate la 1.000 km

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.08.2024 - 11:40
Noile rachetele JASSM-ER ale Lockheed Marin. Urmăresc și distrug țințe aflate la 1.000 km - Foto: Profimedia images
Noile rachetele JASSM-ER ale Lockheed Marin. Urmăresc și distrug țințe aflate la 1.000 km - Foto: Profimedia images

Noile rachetele JASSM-ER ale Lockheed Marin. Noile rachete de ultimă generație produse de Lockheed Marin vin cu îmbunătățiri atât la nivel hardware, cât și software, oferind capacități sporite și opțiuni mai flexibile pentru a sprijini diverse seturi de misiuni militare.

SHARE

Statele Unite ale Americii și Țările de Jos au oficializat un acord prin scrisoare de ofertă și acceptare (LoA) pentru achiziționarea rachetelor Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extended Range (JASSM-ER) ale Lockheed Martin.

Noile rachetele JASSM-ER ale Lockheed Marin. Urmăresc și distrug țințe aflate la 1.000 km

Potrivit unui comunicat de presă, prin acest acord, Țările de Jos devin al cincilea client internațional al sistemului JASSM-ER.

Scott Redmerski, director al programului JASSM la Lockheed Martin Missiles and Fire Control, și-a exprimat entuziasmul cu privire la acest parteneriat, declarând:

"Suntem onorați să colaborăm cu guvernul SUA pentru a furniza forțelor armate olandeze sistemul de arme dovedit în luptă și eficient în misiuni pentru a răspunde nevoilor lor de apărare strategică în continuă evoluție".

JASSM se impune ca principala armă aliată lansată din aer pentru lovituri terestre, Japonia, Polonia și Finlanda fiind printre cele mai recente țări care au achiziționat varianta sa cu rază extinsă de acțiune.

Cu peste 20 de ani de colaborare de succes cu Forțele Aeriene ale SUA, compania spune că JASSM continuă să ofere capacități semnificative de angajare de precizie la rază lungă pentru misiuni aer-sol.

Sistemul este conceput pentru a distruge ținte de mare valoare, bine apărate, de la o distanță semnificativă, asigurându-se că echipajele aeriene rămân în afara pericolului sistemelor ostile de apărare aeriană, fără a compromite letalitatea sau raza de acțiune.

Potrivit armatei SUA, racheta Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) Extended Range (ER) este o rachetă de croazieră de nouă generație care permite Forțelor Aeriene ale SUA să distrugă capacitățile de susținere a războiului ale inamicului din afara zonei sale de apărare aeriană.

Există mai multe variante care alcătuiesc familia de rachete JASSM: AGM-158A baseline (BL), AGM-158B Extended Range (ER), AGM-158B-2 și AGM-158D. Sistemul este precis, letal, supraviețuitor, flexibil și capabil în condiții meteorologice nefavorabile.

Aceștia adaugă că sistemul permite atât avioanelor de vânătoare, cât și bombardierelor să lovească ținte critice, de mare valoare și puternic apărate.

Racheta JASSM lovește „chirurgical” la 1.000 km

JASSM este o rachetă LO (Low Observable), care își desfășoară aripile pliate după ce este lansată din avionul de lansare. Arma este capabilă să urmeze rute prestabilite pe ținte stabilite înainte de decolarea de la sol și să schimbe direcțiile pentru a evita și a deruta rachetele inamice AD (Air Defense). Racheta cu turboreactor are o rază de acțiune de 370 km și transportă un focos penetrant WDU-42/B de 450 kg.

AGM-158B JASSM-ER, între timp, potrivit CSIS (Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale), este propulsată de un motor turbofan și poate atinge distanțe de aproape 1.000 km.

Racheta este ghidată de o unitate INS/GPS dezvoltată pentru bombele JDAM și JSOW și utilizează, de asemenea, un seeker IR pentru ghidarea terminală. JASSM încorporează modele tridimensionale de țintire a țintelor vizate, dintre care opt pot fi stocate în fiecare rachetă. Forțele aeriene indică faptul că racheta este precisă în limita unei erori circulare de probabilitate (CEP) de 3 metri.

"Rachetele ar putea fi utilizate pentru operațiuni de atac asupra bazelor inamice, cum ar fi locurile de lansare a rachetelor în cadrul operațiunilor de contraatac (și) ministerul ia în considerare utilizarea unui tip de rachetă al cărei motor se aprinde în aer după ce racheta este lansată", se arată în raport.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te