VIDEO Nestor Vera, zis Ivan Mordisco, liderul disidenţei fostei gherile FARC, ucis în Columbia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.07.2022 - 12:23
Nestor Vera, zis Ivan Mordisco, liderul disidenţei fostei gherile FARC, ucis în Columbia. / Foto: Profimedia

Guvernul columbian a anunţat moartea principalului lider al disidenţei din fosta gherilă FARC, Nestor Vera, salutând "lovitura finală" dată acestui grup armat.

SHARE

Acesta a fost ucis în urmă cu o săptămână de armată.

Nestor Vera, zis şi Ivan Mordisco, principalul lider al disidenţei din fosta gherilă a Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), a fost ucis de armată împreună cu alţi nouă rebeli în sud-vestul ţării, a anunţat în faţa presei ministrul apărării, Diego Molano.

"Această operaţiune a permis neutralizarea a nouă indivizi pe acest prim front al disidenţei FARC şi neutralizarea celui care este numit Ivan Mordisco", a declarat ministrul.

Citește și: VIDEO Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, s-a rugat pe câmp, în genunchi, pentru ploaie

"Ultimul mare lider al FARC a căzut şi aceasta este o lovitură finală pentru disidenţă", a adăugat el.

De mai multe săptămâni, aproximativ 500 de soldaţi erau desfăşuraţi în departamentul Caqueta pentru a încerca să-l localizeze pe Nestor Vera, a precizat comandantul forţelor armate, generalul Luis Fernando Navarro.

La 8 iulie, armata a lansat "o operaţiune strategică cu sprijin principal din partea aviaţiei", a adăugat el. Zece rebeli au fost ucişi, printre care Nestor Vera şi patru apropiaţi ai săi, inclusiv partenera sa şi alte două femei, a adăugat el.

Poliţia au prezentat fotografia unei berete verzi purtând o stea roşie şi simbolul secera şi ciocanul, găsită la locul operaţiunii şi despre care se crede că ar fi aparţinut liderului rebel.

"Structura numită +Ivan Mordisco+ reprezenta una din cele mai mari ameninţări pentru Columbia şi a fost distrusă de eroii armatei noastre", a salutat preşedintele Ivan Duque.

Citește și: FOTO BMW, transformat în „submarin” pe fundul lacului Mihăilești. Șoferul s-a autoevacuat

Nestor Vera, a cărui vârstă nu a fost precizată de autorităţi, a preluat recent comanda disidenţei după presupusa moarte a unui alt lider rebel, Gentil Duarte. El lupta în rebeliune de 35 de ani, potrivit ministrului apărării.

Guvernul columbian a oferit o recompensă de 700.000 de dolari pentru orice informaţie care permitea localizarea lui. Informatorii au colaborat cu armata şi au primit recompensa promisă, a spus directorul general al poliţiei, Jorge Luis Vargas.

În iulie 2016, cu patru luni înainte de semnarea acordului istoric de pace care a pus capăt a aproape 60 de ani de conflict, Nestor Vera a devenit primul lider FARC care a abandonat procesul de pace împreună cu alţi rebeli.

Ulterior a început să recruteze noi luptători pentru a prelua controlul zonelor forestiere din sud-estul Columbiei, cel mai mare exportator de cocaină din lume.

Armata l-a acuzat pe liderul rebelului că a organizat transportul de droguri către Venezuela şi Brazilia.

Autorităţile îl acuză, de asemenea, că a ordonat zeci de atacuri împotriva forţelor de securitate, strămutarea forţată a populaţiei şi asasinarea unor lideri sociali şi că a răpit o angajată a ONU timp de două luni în 2017.

Fără o comandă unificată, grupurile disidente din FARC numără aproximativ 5.200 de bărbaţi în diferite regiuni ale ţării, potrivit ONG-ului Indepaz, şi se finanţează prin trafic de droguri şi minele clandestine.

Majoritatea acestor indivizi (85%) sunt noi recruţi care nu au făcut niciodată parte din FARC, potrivit aceleiaşi surse, scrie AFP. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te