VIDEO: Nave de război iraniene au vrut să sechestreze două petroliere. Au fugit de Flota a V-a SUA

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.07.2023 - 22:38
Nave de război iraniene au vrut să sechestreze două petroliere. Au fugit de Flota V a SUA (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: US Navy

Nave de război iraniene au vrut să sechestreze două petroliere. Au fugit de Flota a V-a SUA, după două tentative în decurs de trei ore.

SHARE

Nave de război iraniene au vrut să sechestreze două petroliere, miercuri dimineața. Au fugit de Flota a V-a SUA, trimisă la intervenție.

Iranienii au tras asupra petrolierului Richmond Voyager, potrivit comunicatului US Navy.

Nave de război iraniene au vrut să sechestreze două petroliere. Au fugit de Flota V a SUA

Distrugătorul cu rachete ghidate USS McFaul (DDG-74), precum și echipament de supraveghere, inclusiv un avion de patrulă maritimă MQ-9 Reaper și Navy P-8A Poseidon, au răspuns la cele două tentative de sechestru, potrivit news.usni.org.

Marina iraniană a încercat prima dată să preia petrolierul TRF Moss, sub pavilion al Insulelor Marshall, în jurul orei 1.00 a.m. ora locală.

Nava Marinei iraniene a plecat când a sosit distrugătorul McFaul, din Flota a V-a.

Trei ore mai târziu, o altă navă a Marinei iraniene a încercat să oprească Richmond Voyager, sub pavilionul Bahamas.

Richmond Voyager se afla la mai mult de 20 de mile de coasta Muscatului, Oman, și se afla în apele internaționale când navele iraniene s-au apropiat de acesta.

Distrugătorul McFaul le-a pus pe fugă.

Petrolierul nu a suferit avarii semnificative și nu au fost răniți, deși mai multe cartușe au lovit coca tancului în apropierea locului în care echipajul își are spațiile de locuit, potrivit comunicatului Comandamentului Central al Statelor Unite (CENTCOM).

Citește și: Emiratele se retrag din Forța maritimă comună. „SUA n-au ripostat când Iranul ne-a capturat navele”

Potrivit firmei britanice de securitate maritimă Ambrey, iranienii le-au comunicat operatorilor petrolierului să se oprească, iar când aceștia nu s-a conformat, iranienii au deschis focul.

Marina iraniană, precum și forța militară a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), au intensificat încercările de a sechestra nave comerciale în ultimii doi ani. 

Citește și: O flotă misterioasă de petroliere transportă pentru Rusia ţiţei brut, în întreaga lume

SUA și-au mărit rotația de nave și aeronave care patrulează în strâmtoarea Ormuz la începutul lunii mai, după ce Iranul a confiscat două nave comerciale în decurs de o săptămână.

„McFaul a fost redirecționat către Richmond Voyager cu viteză maximă, în timp ce petrolierul își continua tranzitul. Înainte de sosirea distrugătorului McFaul la fața locului, personalul iranian a tras mai multe rafale lungi atât cu arme de calibru mic, cât și cu arme din dotarea echipajului”, potrivit CENTCOM.

Din 2021, Iranul a hărțuit, atacat sau confiscat aproape 20 de nave comerciale sub pavilion internațional, se arată în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te