VIDEO Misterul prăbuşirii avionului supersonic Concorde. 12.000 $ prețul biletului spre moarte

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.07.2023 - 11:02

Parisul a fost martorul uneia dintre cele mai mari catastrofe aviatice din istorie. Zborul Air France 4590, un Concorde supersonic, s-a prăbușit, ducând la moartea a peste 100 de oameni. Avionul era o cursă de lux. Zbura cu de două ori viteza sunetului.

SHARE

Dar cum s-a întâmplat acest accident? Ce a mers prost? Pe 25 iulie 2000, în jurul orei 16:00, zborul Air France 4590 era gata de decolare. Avionul urma să zboare pe ruta Paris - New York.

Dar nu era un zbor normal de pasageri, ci zborul supersonicului Concorde. Avionul acesta zbura cu o viteză dublă față de cea a sunetului. Comparaţi cu viteza unui glonț tras dintr-o armă.

Misterul prăbuşirii celui mai tare şi mare Concorde

Zborul în Concorde este considerat un lux. Nu este ceva ce-şi poate permite o persoană obișnuită. Pentru că un bilet dus-întors între Paris și New York costă 12.000 de dolari. Și asta a fost acum 22 de ani. Ținând cont de inflație, ar fi în jur de 20.000 de dolari în banii de astăzi. Acest bilet de avion a costat mai mult de 1,5 milioane INR.

La ora 16:40, zborul era gata de decolare și începea să accelereze pe pistă. De îndată ce acest avion a luat viteză pe pistă, controlorul de trafic aerian din aeroport a observat un incendiu, sub avion. L-a informat pe pilot.

Dar până atunci avionul mergea deja destul de repede și era prea târziu pentru a anula zborul. Avionul nu a putut fi oprit. Asta i-a spus pilotul controlorului de trafic aerian.

Citeşte şi: Ultimele clipe pe submersibilul Titan, înainte de „implozia catastrofală”. Au murit într-o secundă

În câteva secunde, acest avion decolează. Focul a continuat să se dezvolte, în curând a scăpat de sub control. Piloții avionului au încercat să-l niveleze. Au oprit niște motoare.

S-a constatat că avionul nu putea atinge viteze mari, așa că oamenii de pe autostrada din apropierea aeroportului au văzut avionul, din mașini. Scena a fost cu adevărat șocantă.

În câteva minute, piloții au pierdut controlul asupra avionului. Apoi avionul s-a prăbușit drept într-un hotel, la 15 km de Paris. Toți cei 100 de pasageri ai avionului şi cei 9 membri ai echipajului au murit.

Citeşte şi: VIDEO Catastrofă feroviară, în India. Peste 200 de morți și 850 de răniți, după cionirea a 3 trenuri

Acest accident aviatic a șocat lumea. Oamenilor nu le venea să creadă. Cum ar putea fi aceasta posibil cu un superavion? Cel mai prestigios avion.

Avionul de top din lume. Avionul supersonic Concorde. Cum s-ar putea prăbuși o asemenea aeronavă fantastică? În istoria supersonicului Concorde, acesta a fost primul și singurul accident de avion.

Nici o aeronavă Concorde nu s-a prăbușit înainte și nici după aceasta. Dar acest accident aviatic a schimbat pentru totdeauna istoria aeronavelor supersonice.

Subsonic, transsonic, supersonic, hipersonic

Pe 10 aprilie 2003, simultan, Air France și British Airways au anunțat că vor retrage avionul de cursă Concorde, în cursul aceluiași an, invocând numărul scăzut de pasageri, în urma accidentului din 25 iulie 2000, scăderea numărului de călătorii cu avionul, în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, sar și creșterea costurilor de întreținere.

Cuvântul„supersonic” este legat de sunet. La viteza sunetului. În mod normal, viteza sunetului la nivelul mării este de aproximativ 1.236 km/h. Este aproximativ, pentru că viteza depinde și de temperatura vântului.

Dacă temperatura este fluctuantă, viteza sunetului va fluctua de asemenea puțin, dar mai mult sau mai puțin este în jurul acestui număr. Viteza cu care se deplasează o aeronavă poate fi împărțită în patru categorii.

În linii mari, dacă viteza este mai mică decât viteza sunetului, se numește avion subsonic. Dacă este în jurul vitezei sunetului, transonic. Dacă este mai mare decât viteza sunetului, supersonic, iar dacă este de peste cinci ori viteza sunetului, hipersonic.

Mach

Unitatea de măsură a vitezei unui avion poate fi şi Mach - raportul dintre viteza aeronavei și cea a sunetului. Avioanele în care zburăm în mod normal, de pasageri, au o viteză de aproximativ 900 km/h.

Ele se încadrează în categoria celor subsonice. Aeronava Concorde a fost un supersonic cu o viteză de aproximativ 2.160 km/h. Este aproape în jurul Mach 2,0.

Avioanele de pasageri actuale zboară în jurul Mach 0,8. Cea mai rapidă aeronavă de azi, conform thestudykeys, atinge Mach 3,3, adică mai mult de 3.500 km/h.

Citeşte şi: Organizația Mondială de Meteorologie avertizează: catastrofe climatice şi insecuritate alimentară

Este vorba despre avionul de vânătoare „Lockheed SR 71 Blackbird”. Următoarea versiune a modelului este SR 72, în curs de dezvoltare acum, despre care se spune că îşi va finaliza primul zbor de testare în anul 2025.

Se spune că viteza sa va fi mai mare de Mach 6.0, la 7.400 km/h, aproximativ. În acest caz, va intra în categoria avioanelor hipersonice (între Mach 5.0 și Mach 10.0).

De câte ori zboară un supersonic, se generează un boom sonic. Dar viteza supersonică este atât de mare, încât undele sonore se suprapun şi se produce un sunet asemănător tunetului.

Dacă stai sub un avion supersonic în trecere, vei putea auzi acest bum sonic. Poți compara acest lucru cu spargerea unui balon cu un ac. Presiunea aerului din interior este eliberată într-o clipă, ceea ce provoacă zgomotul puternic de explozie.

Cum s-a produs tragedia. O bucăţică de metal

În mai bine de 25 de ani de zbor cu acest avion, nu s-a prăbușit nici măcar unul. Siguranța a fost o prioritate aici. Includea și luxul. Dar totul s-a schimbat pe 25 iulie 2000.

În urma anchetei, s-a dezvăluit că avionul care a decolat de pe pistă a lăsat în urmă un bit de metal, de 17 inci, pe pistă. Când zborul Air France a ajuns pe pistă, pentru a decola, o mică bucată de metal i-a lovit anvelopa, tăind cauciucul, deși anvelopa nu a fost perforată.

Bucățile mici ale anvelopei au aprins partea inferioară a aripii stângi a avionului, care zbura cu viteză mare. Acest lucru a creat o undă de șoc de înaltă presiune. Din această cauză, rezervorul de combustibil a explodat.

Scânteie la combustibil

Avionul nici nu decolase, iar combustibilul începuse să se scurgă, pentru că acolo era foarte multă căldură. Roțile avionului au turații mari, iar motorul mergea și el.

Căldura de la toate acestea a provocat o scânteie în rezervorul cu kerosen. Controlorul de trafic aerian a observat incendiul, dar atunci era destul de târziu. Avionul nu a mai putut fi oprit.

A decolat. Focul a continuat să se extindă rapid. Piloții avionului nu l-au putut ține sub control. Au încercat să oprească motorul, dar avionul a început să încetinească și, în cele din urmă, s-a prăbușit într-un hotel.

Titanicul aerului

Incidentul a șocat oamenii din întreaga lume. Până atunci, toată lumea credea că a fi în acest avion era o afacere extrem de sigură, o chestiune de prestigiu și statut.

Cazul Concorde poate fi comparat cu cel al Titanicului. Oamenii credeau că nava Titanic este de nescufundat. În mod similar, Concorde era un avion prestigios, despre care se ştia că nu se putea prăbuși. Regulă.

După acest accident, reputația avionului s-a dus. Air France și British Airways au decis împreună să retragă temporar toate zborurile Concorde, până la finalizarea investigațiilor. În noiembrie 2001, au reintrodus zborurile Concorde, dar afacerea lor nu și-a putut reveni.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te