VIDEO Misteriosul avion militar spațial X-37B al armatei americane, de care se teme Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.06.2022 - 11:32

Mininaveta Forțelor Spațiale americane, X-37B, fără echipaj uman, este considerat o armă spațială de către adversarii SUA. Acesta a inițiat o nouă cursă a înarmării spațiale în lume. Rusia acuză că este un bombardier strategic, iar China și-a dezvoltat un avion spațial în 2020.

SHARE

Avionul se află acum în spațiu de 773 de zile. Aceasta este la doar o săptămână distanță de recordul de 780 de zile, ce a fost stabilit cu OTV-5.

Citește și: Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham: F... me, I'm brilliant

Recordul programului nu se raportează la staționarea pe orbită de tip satelitar. De exemplu, satelitul Landsat-5 a observat Pământul de pe orbită timp de 29 de ani.

Citește și: VIDEO Micea Nebunu, urmărit și de negăsit, live din Italia: Dați și voi un decret în România

Ian Novikov, directorul general al contractorului rusesc Almaz-Antei din domeniul Apărării, companie deținută de stat, a afirmat, în timpul conferinței virtuale New Knowledge, că avionul fără pilot al Forțelor Aeriene americane X-37B este un bombardier spațial secret care poate lansa focoase nucleare de pe orbită, potrivit RIA Novosti.

Citește și: De ce a râs interlopul Gangal când a fost arestat pentru că a furat 100.000 € de la un colonel SPP

Novikov a declarat că SUA au două avioane spațiale fără pilot: o navetă mare, care poate transporta până la șase arme nucleare, și o navă spațială mai mică, care poate transporta trei.

Novikov susține, fără să prezinte nicio dovadă, că, deși Forțele Aeriene au construit oficial X-37B pentru cercetare științifică, „de fapt au dezvoltat nava spațială pentru recunoaștere - și, de fapt, servește ca bombardier spațial cu armament nuclear.” Novikov a mai afirmat că Forțele Aeriene își vor extinde flota de nave fără pilot la opt până în 2025.

Citește și

VIDEO Biden: „SUA își vor întări poziția militară în România”. 5.000 de soldați staționați permanent

Șeful NATO: Aderarea Finlandei și Suediei va fi „extrem de rapidă”, în câteva săptămâni

În timp ce principalele programe orbitale ale avionului spațial robotizat construit de Boeing sunt clasificate, unele dintre experimentele sale de la bord au fost dezvăluite înainte de lansare.

Experimentele de la bordul X-37B

Unul dintre aceste experimente, realizat de Laboratorul de cercetare navală al SUA (NRL), investighează transformarea energiei solare în energie de microunde de frecvență radio.

Experimentul se numește Photovoltaic Radio-frequency Antenna Module sau PRAM.

Misiunea OTV-6 a inclus desfășurarea FalconSat-8, un mic satelit dezvoltat de Academia Forțelor Aeriene din SUA și sponsorizat de Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene pentru a efectua mai multe experimente pe orbită.

La bordul avionului spațial se desfășoară două experimente NASA: studierea efectelor mediului spațial asupra unor materiale și asupra unor semințe de cultură.

Boeing a precizat că X-37B prezintă multe elemente care marchează o premieră: funcții complet automatizate de reintrare și aterizare, comenzi de zbor acționate în totalitate electromecanic (fără hidraulică) și un corp realizat dintr-o structură compozită relativ ușoară, mai degrabă decât din aluminiu tradițional.

„X-37B este una dintre cele mai noi și mai avansate nave spațiale de reintrare din lume, proiectată să opereze pe orbita joasă a Pământului, între 240 și 800 de kilometri deasupra Pământului", a scris Boeing într-o descriere a vehiculului.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te