VIDEO Încă se aud ciocănituri de la captivii în submarinul pierdut. Mai au câteva ore să fie salvați

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.06.2023 - 23:06
Interiorul submersibilului Titan în timpul unei scufundări-Foto: OceanGate
Pasagerii de pe Titan-Foto: CNN

Încă se aud ciocănituri de la captivii în submarinul pierdut. Mai au câteva ore să fie salvați. Echipele de cercetare caută exact în zona în care s-au auzit „ciocănituri”, presupuse a fi de la submarinul dispărut.

SHARE

Încă se aud ciocănituri de la captivii în submarinul pierdut. Mai au câteva ore să fie salvați de o uriașă forță ce s-a pus în mișcare în ajutorul celor captivi în submersibilul Titan.

În această dimineață au fost detectate mai multe sunete subacvatice în căutarea submersibilului Titanic dispărut, dar Marina SUA nu spune cu certitudine dacă provin de pe nava eșuată.

Încă se aud ciocănituri de la captivii în submarinul pierdut. Mai au câteva ore să fie salvați

Titan, o navă turistică exploatată de OceanGate Expeditions, se află sub apă de la ora 8:00 duminică, cu cinci persoane la bord.

Potrivit site-ului OceanGate, acesta poate furniza până la 96 de ore de oxigen, care teoretic se epuizează joi dimineața.

O licărire de speranță a venit ieri când s-a raportat că o aeronavă canadiană de căutare P3 a detectat sunete provenind de sub apă.

La o conferință de presă de miercuri, coordonatorul echipelor de cercetare, de la Garda de Coastă a SUA, Jamie Frederick, a confirmat că mai multe sunete au fost auzite din nou.

Frederick a subliniat că sunetele și căutările în desfășurare înseamnă că mai există motive de speranță.

„Mai multe zboruri au auzit zgomote ieri. P-3 a auzit zgomote și astăzi. Nu știm ce sunt zgomotele, să fiu sincer. Au fost descrise ca niște zgomote, dar sunt neconcludente. Vestea bună este că suntem cu echipajele în zona în care au fost detectate zgomotele”, a spus el.

La bord se află Shahzada Dawood, om de afaceri britanic de origine pakistaneză, împreună cu fiul său Suleiman, în vârstă de 19 ani, aventurierul miliardar britanic Hamish Harding,  directorul executiv și fondatorul OceanGate, Stockton Rush și Paul-Henri Nargeolet, veteran al Marinei Franceze.

Zona de căutare s-a extins acum la o suprafață de două ori mai mare decât statul Connecticut.

Sunetele care s-au auzit sunt acum analizate de o echipă de experți ai Marinei.

„Cel mai important lucru este că noi căutăm în zona sunetelor”, a spus el, potrivit Daily Mail.

Singurele submersibile operate de la distanță se află acolo, având o limită de adâncime de 4.000 de metri, cam aceeași la care se află epava Titanicului. 

„Aceasta este o misiune de căutare și salvare, 100%. Suntem în mijlocul căutării și salvarii, dar nu suntem încă acolo. Vom  continua să căutăm, dar nu suntem încă acolo”, a declarat Frederick.

Acesta a avertizat, de asemenea, să nu se facă referire la limita de oxigen anunțată de OceanGate, despre care a spus că este doar „o informație” din multe altele, cum ari că echipajul de cinci oameni are rații limitate de hrană și apă.

Care sunt scenariile de salvare

Speranța principală a echipelor de salvare este să găsească submersibilul plutind la suprafața oceanului.

În acest scenariu, este pregătită nava canadiană Glace Bay, care se află pe drum și care are o cameră de decompresie la bord.

Citește și: Ultimele ore pentru captivii de pe Titan. Nava franceză singura capabilă să-i salveze nu a ajuns

Dacă submersibilul este blocat sub apă, incapabil să iasă la suprafață, salvarea devine mai complexă.

În primul rând, echipajele de salvare vor trebui să-l găsească și să direcționeze un cablu de ridicare la 4.000 de metri sub apă.

Dacă sunt capabili să-l agațe, va trebui să fie ridicat suficient de încet pentru a coopera cu presiunea subacvatică - de 400 de ori mai mare decât cea de la nivelul mării.

Odată ajuns la suprafață, submersibilul Titan poate fi deschis doar din exterior.

Omul moare după 15 minute de lipsă de oxigen

Cei cinci turiști de la bordul submersibilului Titan se vorconfrunta cu epuizarea rezervelor de oxigen, ceea ce înseamnă niveluri toxice de dioxid de carbon. 

Nava Titan are la bord un epurator de dioxid de carbon pentru a elimina excesul de gaz toxic care se acumulează atunci când pasagerii expiră în spațiul restrâns, dar la majoritatea submersibilelor mici, capacitatea este limitată.

Oamenii pot supraviețui aproximativ 15 minute fără oxigen, dar își pierd cunoștința cu mult înainte, cu leziuni ale creierului după doar câteva minute fără aer.

Oxigenul insuficient îi va face să respire mai profund, să aibă dureri de cap, stări de confuzie, de leșin. 

Nivelul în creștere de dioxid de carbon este ceea ce ucide mai întâi atunci când oamenii se află într-un mediu etanș.

Dacă submersibilul nu este găsit în următoarele ore, oamenii își vor pierde capacitatea de a elimina dioxidul de carbon din acea atmosferă internă, ceea ce îi va lăsa inconștienți și, dacă acum ei sunt cei care bat în pereții submersibilului pentru a fi reperați, nu vor mai putea face asta.

Există și riscul de hipotermie din cauza temperaturilor scăzute din adâncurile oceanului, precum și a hiperventilației induse de atacurile de panică, ce pot consuma mai mult oxigen valoros.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te