Dacă acest videoclip este recent, se naște întrebarea cu privire la relația actuală dintre talibani și Al Qaida și dacă i se va oferi organizației, din nou, refugiu sigur în țară.
Explicația videoclipului este că a fost filmat la un punct de control din provincia Nangarhar, unde s-a născut Al Haq. Se crede că a fugit din complexul peșterilor din Tora Bora în Pakistan împreună cu alți membri superiori ai grupului terorist, inclusiv Bin Laden, cândva între 2001 și 2002.
Al Haq a fost arestat în orașul pakistanez Lahore în 2008, dar a fost eliberat în 2011 în circumstanțe tulburi și a dispărut ulterior.
Nu este clar dacă aceasta este de fapt prima sa călătorie înapoi în Afganistan de atunci, dar cu siguranță este prima dată când nu se ferește să fie văzut în public.
Talibanii sunt în conflict deschis cu ISIS din Afganistan
Conexiunile actuale ale lui Al Haq cu Al Qaida sunt incerte, dar videoclipul arată clar că talibanii îl tratează ca pe un individ foarte important. Filmările îl arată călătorind într-un SUV blindat, parte a unui convoi mai mare.
Cel puțin alte două camioane sunt văzute fluturând steagul alb al talibanilor cu Shahada, declarația de credință ce este unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului, scrisă în arabă.
Unul dintre aceste camioane este un Ford Ranger care s-a aflat în dotarea poliției naționale afgane, care acum nu mai există.
Cea mai mare dilemă este legată de relația talibani-Al Qaida și ISIS-K, toate acestea relaționate cu SUA și aliații.
Talibanii sunt în conflict deschis cu ISIS din Afganistan, denumită și ISIS-K după provincia Khorasan, unde a apărut, iar acesta este, de asemenea, cunoscut că are o prezență semnificativă în Nangarhar.
Deși afilierea actuală a lui Al Haq este necunoscută, reapariția sa sub protecția talibanilor poate ridica întrebări cu privire la insistența continuă a grupului în public că nu va adăposti Al Qaida sub noul său regim.
Talibanii apelează în mod activ la recunoașterea internațională ca lideri ai noului guvern legitim al Afganistanului, dar aceștia reinstituie deja o serie de politici dure, inclusiv interzicerea muzicii.
Există rapoarte credibile că acesta urmărește și execută activ foști oficiali guvernamentali afgani și personalul forțelor de securitate, printre altele.
Toate acestea sunt de natură să alimenteze alte critici cu privire la modul în care Administrația Biden a subestimat amenințarea revigorării Al Qaida în Afganistan și se adaugă complicațiilor deja semnalate, că Statele Unite, dar și aliații, ar putea lucra într-o oarecare măsură cu talibanii împotriva ISIS-K.
Pentru SUA, ISIS-K rămâne o amenințare clară, la fel ca Al-Qaida
ISIS-K a revendicat responsabilitatea pentru atacul sinucigaș în au murit 13 militari americani și 200 de afgani, și atacul cu rachete Katiușa de luni asupra aeroportului din Kabul.
Unul dintre motivele cheie pentru intervenția SUA în Afganistan, în primul rând, a fost să elimine bazele Al Qaida și ale altor grupuri teroriste din țară.
Administrația Biden a insistat că va păstra capacitățile de combatere a terorismului „peste orizont", terminologie ce se referă la forțe aeriene și alte forțe cu sediul în afara Afganistanului ce pot fi folosite pentru atacuri precise în țară.
Citește și
Zeci de mii de afgani au rămas „în urmă”. Cum va funcționa aeroportul din Kabul
Talibanii au atacat Valea Panjshir, fieful rezistenței conduse de Ahmad Massoud
Și dacă Al Qaida va forma cu talibanii un front împotriva ISIS-K, acesta nu va putea avea susținerea SUA și a aliaților.
Este posibil ca SUA să se orienteze pentru sprijinirea rezistenței antitalibane organizată în Valea Panjshir, situată la mai puțin de 160 de kilometri nord de Kabul.
Acest front este condus de fostul prim-vicepreședinte al Afganistanului, Amrullah Saleh, și Ahmad Massoud.
Saleh a fost comandant în Alianța Nordului, care a luptat împotriva talibanilor în anii 1990 și începutul anilor 2000, iar Massoud este fiul unui alt lider legendar al Alianței Nordului, Ahmad Shah Massoud, asasinat într-un atentat sinucigaș de către indivizi asociați cu talibanii și Al Qaida la 9 septembrie 2001, cu două zile înainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie din Statele Unite.