Într-o notă de informare emisă către DefenseRomania, Elbit Systems precizează:
“După cum am demonstrat pe parcursul intregii proceduri competitive, soluția echivalenta și superioara cerințelor procedurii MApN pe care am propus-o pentru programul UAS-TO a fost cea optimă pentru România atât din punct de vedere al capacităților militare, cât și al beneficiilor economice și industriale. Avem încredere în capacitatea Ministerului Apărării Nationale de a rezolva problema birocratică rămasă pentru realizarea acestui program de achiziții atat de important pentru România și pentru industria locală de armament”.
Amintim că Elbit Systems a propus producția în România a Watchkeeper X ca soluție pentru Ministerul Apărării Naționale în cadrul programului de înzestrare UAS-TO:
Potrivit companiei, Watchkeeper X se bazează pe experiența a peste 1.000.000 de ore operaționale de zbor acumulate de Marea Britanie și Israel în diferite teatre de operații.
În baza acestui program, Compania israeliană Elbit Systems, cu sprijinul companiei britanice U-TacS, urma să colaboreze cu parteneri locali din industria românească.
„Soluția Watchkeeper X răspunde cerințelor MApN cu capabilități de interoperabilitate NATO. Elbit Systems și U-TACS (deținută în comun de Elbit și Thales) vor oferi soluția optimă dintre experiența extinsă în dezvoltarea și producția UAS și a capabilităților dovedite de a lucra la cele mai înalte standarde NATO.
Ce trebuia să cumpere România
Aceeași sursă relata în aprilie 2022 că Armata României va fi înzestrată Watchkeeper X. Dronele sunt „combat proven” și pot identifica inclusiv submarinele rusești din Marea Neagră. Elbit Systems a propus producția în România a Watchkeeper X, în cadrul programului de înzestrare cu drone pentru Armata României.
România urma să achizționeze 7 sisteme ceea ce înseamnă 21 de drone Watchkeeper X. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro. Dronele Watchkeeper X pe care ar fi putut să le achiziționeze România pot identifica inclusiv submarinele din Marea Neagră
Dronele ar fi fost dotate cu camere cu infraroșu care pot identifica orice mișcare de la sol și inclusiv din apă, astfel încât ele pot identifica și submarinele din Marea Neagră, chiar dacă sunt folosite în principal în misiuni de supraveghere. Watchkeeper X are o greutate de aproximativ 550 de kilograme și poate fi operată de pe o pistă semiamenajată cu decolare și aterizare automată.
Dronele Watchkeeper X au o altitudine de zbor de aproximativ 5.000 de metri și pot atinge o viteză de aproximativ 145 km/h. Ele vor putea fi înarmate.
Watchkeeper are la bază Hermes, diferența dintre ele fiind la partea de senzori.