VIDEO Distrugătorul USS Carney, sub focul rachetelor rebelilor din Yemen timp de nouă ore

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.10.2023 - 10:07
Distrugătorul USS Carney, sub focul rachetelor rebelilor din Yemen timp de 9 ore - Foto: usninews (imagine cu caracter ilustrativ)

Distrugătorul USS Carney, sub focul rachetelor rebelilor din Yemen timp de 9 ore. Angajarea în respingerea rachetelor de croazieră și a dronelor lansate de rebelii Houthi din Yemen de către distrugătorul din clasa Arleigh-Burke USS Carney, s-a derulat pe parcursul a nouă ore.

SHARE

Distrugătorul USS Carney, sub focul rachetelor rebelilor din Yemen timp de 9 ore, joi, în Marea Roșie.

USS Carney a doborât patru rachete de croazieră și 19 drone, a declarat un oficial american pentru The War Zone.

Angajamentele au avut loc pe o perioadă de nouă ore, a raportat vineri CNN.

Distrugătorul USS Carney, sub focul rachetelor rebelilor din Yemen timp de 9 ore

Inițial, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat că USS Carney a doborât trei rachete de croazieră și „mai multe” drone. 

Generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder a precizat că țintele aeriene au fost lansate din Yemen, îndreptându-se spre nord de-a lungul Mării Roșii, potențial către ținte din Israel.

Noile informații despre incident arată că acesta a fost de-a dreptul dramatic, având în vedere numărul de rachete și drone lansate și durata atacului, existând pericolul că războiul Israelului împotriva Hamas s-ar putea extinde și ar putea implica SUA.

Houthi sunt un grup de rebeli din Yemen susținut și aprovizionat cu arme de Iran care a amenințat recent că se alătură luptei împotriva Israelului, dar va distruge și Arabia Saudită.

Un baraj de rachete către Israel interceptat de o navă de război americană în Marea Roșie este o evoluție de rău augur a conflictului, consideră experții militari.

Există, de asemenea, îngrijorarea că situația de securitate aeriană peste și în jurul Israelului, precum și în regiune în general, este foarte precară.

Un alt grup susținut de Iran, Hezbollah, face deja schimburi de „rutină” cu rachete spre  Israel din Liban, stârnind îngrijorări cu privire la deschiderea frontului de nord.

Armata israeliană IDF a publicat videoclipuri ce arată atacurile pe care le-a efectuat împotriva Hezbollah în Liban.

Forțele SUA din regiune, atacate de miliții susținute de Iran

În acest context, forțele americane din Irak au fost atacate din nou de miliții sponsorizate de Iran.

„În ultimele 48 de ore, au avut loc două atacuri potențiale separate de vehicule aeriene fără pilot, îndreptate către baza militară de lângă Aeroportul Internațional Erbil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, Mike Lawhorn, pentru The War Zone.

„Nu au fost raportate răni sau echipamente avariate”.

Dronele s-au prăbușit fără să detoneze și sistemele apărării aeriene nu au fost activate.

Lawhorn nu a putut atribui tentativa de atac.

Citește și: Alertă de război global. SUA duc în Orientul Mijlociu 13 nave de război și peste 12.000 de soldați

Au fost, de asemenea, două atacuri cu rachete ce au vizat o bază cu trupe americane lângă aeroportul internațional din Bagdad vineri dimineață, a declarat un oficial american pentru The War Zone.

Două dintre rachete au aterizat în bază și două în afara bazei. Nu au fost răniți.

Atacurile asupra bazelor americane din Irak și Siria nu sunt nimic nou, dar Ryder a spus că a existat „o creștere a tipurilor de activitate cu drone pe care le-am văzut în Irak și Siria”, mai ales după explozia din 17 octombrie de la Spitalul al-Ahli din Gaza.

Citește și: SUA trimit cel mai mare portavion al lumii pentru a sprijini armata israeliană

Hamas a dat vina pe Israel, o afirmație contestată inclusiv  de președintele american Joe Biden, care a primit rapoarte și imagini din satelit de la serviciile americane de informații.

În timp ce SUA atribuie în mod normal atacurile din Irak și Siria milițiilor susținute de Iran, până acum Pentagonul s-a ferit să acuze direct Teheranul.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), a arătat că atacul de joi asupra garnizoanei americane din At-Tanf, Siria, a fost executat de milițiile susținute de Iran, ca răspuns la situația din Gaza.

„Miliciile susținute de iranieni și-au început atacurile asupra bazelor Coaliției internaționale conduse de SUA pe teritoriul sirian, ca parte a „campaniei de răzbunare pentru Gaza”,” a raportat SOHR. 

Au existat și atacuri cu drone și la 17 octombrie asupra unor baze din Irak cu personal american.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te