VIDEO De ce nu sunt avioanele F-16 cheia rãzboiului din Ucraina. Ce ar mai trebui

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 29.07.2024 - 14:33
VIDEO De ce nu sunt avioanele F-16 cheia rãzboiului din Ucraina. Ce ar mai trebui Foto: profimediaimages.ro

Cerute cu insistenţă de Kiev, avioanele F-16 Fighting Falcon vor ajunge la piloții ucraineni, dar experții occidentali și chiar oficiali ucraineni recunosc acum că este puțin probabil ca aeronavele să aibă un impact imediat asupra câmpului de luptă.

SHARE

Cerute cu insistenţă de Kiev, avioanele F-16 Fighting Falcon vor ajunge la piloții ucraineni, dar experții occidentali și chiar oficiali ucraineni recunosc acum că este puțin probabil ca aeronavele să aibă un impact imediat asupra câmpului de luptă.

Conform experților citați de Washington Post vorbim de prea puține astfel de avioane de luptă care vor ajunge la ucraineni și de prea multe sisteme antiaeriene pe care rușii le-au adus în zonă. De altfel, oficialii americani au spus de multă vreme că F-16-urile nu vor oferi Ucrainei un avantaj decisiv din cauza apărării antiaeriene robuste a Rusiei.

VIDEO De ce nu sunt avioanele F-16 cheia rãzboiului din Ucraina. Ce ar mai trebui

Dacă vorbim de avioane, oficialii ucraineni au un discurs deja obișnuit: când vorbim de F-16 și de alte sisteme de armament, Occidentul a furnizat prea puțin, prea târziu. „Președintele Volodymyr Zelensky a spus că Ucraina are nevoie de peste 100 de avioane F-16 pentru a lupta împotriva uriașei forțe aeriene a Rusiei (occidentalii trimit se pare numai 20 de unități-n.red.) și a considerat că numărul de avioane pe care îl primește Ucraina este insuficient”, arată Washington Post „Decizia privind F-16 este strategică”, a spus el în această lună. „Numărul nu este încă strategic”, a spus președintele Ucrainei.

Citește și: Ucraina dezvăluie condițiile pentru utilizarea avioanelor F 16 împotriva Rusiei. Rolul României

Ucraina speră să folosească F-16 pentru a închide mai mult cerul ucrainean pentru avioanele rusești, în coordonare cu sistemele de apărare antiaeriană Patriot, pentru a doborî drone și rachete inamice și pentru a consolida protecția orașelor și a infrastructurii critice, relatează NYT și Washington Post.

Impact psihologic

Becca Wasser de la Defense at Center for a New American Security (CNAS) consideră că cel mai mare impact al sosirii avioanelor F-16 în Ucraina va fi unul psihologic, scrie The Washington Post, subliniind că situația de pe câmpul de luptă s-a schimbat de când Ucraina a început să le ceară avioanele aliaților săi.

Citește și: Dogfight cu avioane F-16 si F-18 deasupra României. Ce țări s-au confruntat și cine a câștigat

Într-un interviu cu The Guardian, citat de defenseromania.ro, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Sîrskîi, a declarat că avioanele de luptă vor opera la 40 km de linia frontului, altfel vor fi doborâte. Acest lucru limitează posibilitatea ca avioanele ucrainene să fie folosite pentru a doborî avioane rusești, susțin analiștii.

Utilizare limitată

New York Times îl citează pe Hunter Stroll, analistul la RAND Corporation și pe generalul-locotenent american (în retragere) David Deptula, care consideră că Rusia a avut suficient timp pentru a consolida linia de apărare. "Avioanele F-16 și piloții se vor confrunta cu o rezistență dură din partea apărării aeriene ruse atât la sol, cât și în aer", spune Stroll.

Reamintim că, cel puțin în parte, piloții ucraineni vor fi antrenați în Centrul European de Formare F-16 care funcționează în România.  România s-a alăturat „coaliției de aviație” care sprijină pregătirea piloților și personalului de la sol ucraineni, fiind implicată și în transferul avioanelor multifuncționale moderne ca parte a asistenței militare, potrivit mil.in.ua.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

Popa Ion 29 iulie 2024 19:08
#1

Ceva nu prea pare in regula. In aprilie 2022 fusesem informat din surse occidentale ca Rusia a pierdut razboiul. Am adormit linistit. A 2a zi la fel, aceeasi stire...si urmatoarele luni la fel. Acum logic, sa pricep si eu...au trecut 2 ani de cand Rusia nu mai exista. Pe ce ne mai agitam acum ??

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te