VIDEO Tentativă de lovitură de stat, dejucată în Germania. Ruși, implicați. Zeci de arestări

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.12.2022 - 18:47
Heinrich XIII, Prințul de Reuss, arestat/Foto: Profimedia Images

Ministrul federal al Justiției din Germania, Marco Buschmann, a declarat miercuri că au fost efectuate raiduri în Germania și în afară pentru a dejuca un complot terorist al unui grup radical condus de un prinț pentru a reinstaura "Reich-ul.

SHARE

Peste 3.000 de polițiști germani, inclusiv sute de membri ai forțelor speciale, au participat miercuri dimineață la percheziții în 11 din cele 16 landuri ale țării.

25 de persoane au fost reținute, printre care un lider al rețelei de nobili, un fost deputat al partidului anti-imigrație Alternativa pentru Germania și cel puțin un membru al unei unități militare de elită.

Membrii grupului se încadrau în așa-numita mișcare germană "Reichsbürger", a cărei ideologie se inspiră din regimul imperial militarist al țării de dinaintea Primului Război Mondial și respinge structurile democratice ale Republicii Federale, înființată în 1949 ca Germania de Vest.  

Liderul grupului, ce se identifica „Heinrich XIII, Prințul de Reuss”, a fost arestat în apartamentul său din Frankfurt. El este unul dintre ultimii descendenți ai unei dinastii care a domnit cândva peste o mare parte din Germania de est.

Nobilul conducea "Consiliul" grupului și plănuia să preia conducerea guvernului după o lovitură de stat. 

Citește și

A fost aproape! Trump pregătise 80 de arme nucleare să fie lansate peste Coreea de Nord

VIDEO Bazele aeriene strategice din Rusia, atacate cu drone de tipul celei ce a survolat România

O parte a planului era de a înființa un guvern interimar și de a începe negocierile cu guvernele victorioase din cel de-al Doilea Război Mondial, în primul rând cu Rusia.

Potrivit procurorului, Heinrich XIII a luat legătura cu reprezentanții ruși din Germania. 

Printre cei reținuți se numără și un cetățean rus, identificat ca fiind Vitalia B., care a facilitat contactele cu Moscova. De asemena, au fost arestați membri ai grupului complotist și în Italia și Austria, potrivit Bloomberg.

Anchetatorii analizează îndeaproape orice legături potențiale cu Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne. 

Membrii grupului au început să se întâlnească în mod regulat în noiembrie 2021, cu o lună înainte ca Scholz să preia funcția cu o coaliție formată din social-democrați, Partidul Verzilor și Partidul Democraților Liberi.

Procurorul a descris un efort concertat de a recruta personal militar și polițiști pentru această cauză. 

Membrii grupului plănuiau să atace Parlamentul german din Berlin, potrivit procurorului federal.

"Extremismul de dreapta reprezintă cea mai mare amenințare la adresa democrației noastre", a declarat miercuri, la Berlin, purtătorul de cuvânt al cancelarului Olaf Scholz, Steffen Hebestreit. 

„Tot ceea ce știm până acum despre planurile celor arestați arată cât de amarnic de adevărată este probabil această evaluare", a precizat acesta.

Membrii grupului au fost, de asemenea, impulsionați de mișcarea conspiraționistă americană QAnon, mulți dintre adepții căreia au fost prezenți pe treptele Capitoliului în timpul atacului din 6 ianuarie, în susținerea președinției Donald Trump, care contesta alegerile. 

„Ei sunt ferm convinși că Germania este condusă în prezent de membri ai așa-numitului Deep State", a precizat procurorul într-un comunicat.

„Ei cred că țara va fi eliberată de Alianță, o organizație secretă formată din guverne, servicii de informații și forțe armate ale diferitelor națiuni, inclusiv Rusia și SUA. 

Aceasta a fost cea mai mare operațiune antiteroristă din istoria Germaniei și a implicat și agențiile de securitate din Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te