VIDEO Comisia Europeană: Va trebui să avem o poziţie comună la nivelul UE în cazul imigranților ruși

DE Bianca Iosef | Actualizat: 22.09.2022 - 17:10
Steagul Uniunii Europene- Foto: PEXELS PHOTOS/Dušan Cvetanović

''Va trebui să avem o poziţie comună la nivelul UE'' asupra chestiunii ce priveşte cererile, dat fiind că ar putea urma un mare număr de cereri de intrare dinspre Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

SHARE

Statele membre ale UE vor trebui să stabilească o poziţie comună asupra cererilor de intrare formulate de cetăţenii ruşi care fug din ţara lor din cauza războiului din Ucraina, a indicat joi Comisia Europeană, în timp ce Moscova a calificat drept exagerate relatările despre un exod din ţară al bărbaţilor încorporabili după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parţială a rezerviştilor.

Totuşi, această instituţie a mai menţionat că statele membre vor trebui să evalueze respectivele cereri de la caz la caz, ţinând cont de drepturile fundamentale şi de legislaţia privind procedurile de azil.

Citește și: VIDEO Ce spune Nadal despre retragerea lui Federer. „Va fi un moment istoric pentru mine”

Însă ''noi, Uniunea Europeană, suntem în principiu solidari cu cetăţenii ruşi care au curajul şi bravura de a-şi arăta opoziţia faţă de ceea ce face regimul, mai ales când este vorba despre războiul ilegal în Ucraina'', a spus Peter Stano, purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Citește și: VIDEO Noi atacuri în Zaporojie. Rusia cere Ucrainei să renunțe la propria țară

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a fi trimişi pe frontul din Ucraina, toate biletele pentru cursele aeriene către ţări precum Armenia, Turcia, Azerbaidjan sau Serbia au fost vândute, iar la punctele terestre de frontieră cu Georgia, Finlanda, Kazahstan şi Mongolia au fost semnalate cozi.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat presei că ''informaţiile despre îmbulzeli la aeroporturi şi aşa mai departe sunt mult exagerate (...) Sunt multe ştiri false pe acest subiect. Trebuie să fim foarte atenţi cu asta pentru a nu deveni o victimă a ştirilor false''.

În acest timp, autorităţile din Finlanda au anunţat o creştere cu 57% a numărului cetăţenilor ruşi care au intrat în această ţară miercuri, după anunţul preşedintelui Putin despre mobilizarea parţială. În total 4.403 cetăţeni ruşi au intrat miercuri în Finlanda, au mai precizat autorităţile de la Helsinki, potrivit agenţiei EFE.

În lipsa unui acord european asupra condiţiilor de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi, ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a anunţat miercuri că guvernul de la Helsinki are în vedere înăsprirea unilaterală a acestor condiţii pentru cetăţenii ruşi.

''Finlanda nu doreşte să fie o ţară de tranzit pentru deţinătorii de vize Schengen emise de alte ţări'', a subliniat ministrul citat, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.