VIDEO China pregătește asaltul de noapte asupra Taiwan. SUA împânzește regiunea cu temutele F-35

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.05.2024 - 18:05

China pregătește asaltul de noapte asupra Taiwan, într-o nouă escaladare a conflictului. SUA împânzește regiunea cu temutele F-35 pe care le va da aliaților din regiune printre care se numără și Japonia.

SHARE

Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activității militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan, la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a încheiat o vizită în China.

Citește și: VIDEO 400 de avioane și 20 de nave ale Chinei, gata să invadeze Taiwan. SUA știu când se va întâmpla

VIDEO China pregătește asaltul de noapte asupra Taiwan. SUA împânzește regiunea cu temutele F 35

Statele Unite sunt cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al Taiwanului, în ciuda absenței unor legături diplomatice oficiale. Blinken a declarat că a subliniat "importanța critică" a menținerii păcii și a stabilității de-a lungul strâmtorii în timpul vizitei în China.

Citește și: VIDEO Avionul F-16 al SUA a pus cu botul pe labe aeronava JF-17 a Chinei. E așteptat să atace Rusia

Ministerul taiwanez al Apărării a raportat ultima dată sâmbătă o patrulă chineză de pregătire de luptă, în cadrul căreia navele de război și avioanele de război operează împreună în cerul și apele din apropierea Taiwanului, scrie Reuters.

Lucrurile par să se precipit

 Taiwanul este în alertă pentru ca China să desfășoare exerciții militare după învestirea președintelui ales Lai Ching-te în această lună, a declarat miercuri cel mai înalt oficial de securitate al insulei, adăugând că China a început deja să folosească noi tactici neobișnuite.

China, care consideră Taiwanul guvernat democratic ca fiind propriul său teritoriu, are o aversiune puternică față de Lai, considerându-l un separatist periculos. Guvernul chinez a respins ofertele sale repetate de discuții, inclusiv una făcută săptămâna trecută.

În ultimii patru ani, armata chineză și-a intensificat masiv activitățile în jurul Taiwanului.

Patrule pe timp de noapte

Răspunzând la întrebările deputaților, Tsai a declarat că China a fost observată de trei ori până acum în acest an efectuând "patrule comune de pregătire pentru luptă" pe timp de noapte, lucru pe care l-a descris ca fiind o nouă evoluție.

"În plus, avioanele de realimentare în zbor sunt folosite în timpul patrulelor comune de pregătire pentru luptă" pentru a prelungi timpul în care avioanele de luptă pot rămâne în aer, a spus Tsai.
Nave de debarcare și nave de dragare a minelor au fost, de asemenea, observate alăturându-se acestor patrule, a adăugat el.

"Acestea sunt modele noi pentru acest an".

F-35 sosesc în regiune

În acest timp, statele din zonă care ar putea particpa la un conflict, precum Japonia, comandă cel mai performant avion american F 35.

Avioanele de luptă F-35 sunt solicitate în zona Indo-Pacific, unde se spune că tot mai multe țări realizează importanța crescândă a "superiorității aeriene", o lecție importantă care a reieșit din conflictul din Ucraina.

Singapore își achiziționează flota de avioane de luptă de ultimă generație, în timp ce se pregătește să renunțe la flota actuală de F-16 începând cu mijlocul anilor 2030.

Se pare că, în 2020, Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Departamentului de Stat al SUA a aprobat o vânzare estimată la 2,75 miliarde de dolari a până la 12 avioane de luptă F-35B cu decolare scurtă și aterizare verticală construite de Lockheed Martin către Singapore - primele patru dintre acestea ar trebui să fie livrate până în 2026.

Dacă ne luăm după un comunicat oficial al Lockheed, până în 2035, "peste 300 de F-35 vor numi acasă regiunea Indo-Pacific". Aceasta include F-35 din SUA, Australia, Japonia, Republica Coreea și Singapore.

Exerciții aviatice comune

F-35 consolidează "parteneriatele aliate în Indo-Pacific".  În acest sens, se subliniază modul în care avionul de vânătoare a participat la exerciții militare regionale precum Exercițiul Vigilant Defense (în octombrie 2023, F-35 și F-16 americane s-au antrenat cu F-35 sud-coreene și cu aeronave ale Forțelor Aeriene Regale Australiene), Joint Training Over the East China Sea (în toamna anului 2023, U. S. Air Force F-35 s-au antrenat cu avioane japoneze deasupra Mării Chinei de Est), și Exercise Elang Ausindo( în septembrie 2023, un exercițiu bilateral de luptă aeriană a reunit șase F-35A australieni și șase F-16 indoneziene pentru a genera tactici și tehnici de operațiuni aeriene).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te