VIDEO Care e cel mai bun avion invizibil din lume? F-35 al SUA, J-20 al Chinei ori Suhoi rusesc?

DE Florentina Enache | Actualizat: 10.06.2024 - 17:54
VIDEO Care e cel mai tare avion invizibil din lume? F-35 al SUA, J-20 al Chinei ori Suhoi rusesc? - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu caracter ilustrativ)

VIDEO Care e cel mai bun avion invizibil din lume? F-35 al SUA, J-20 al Chinei ori Suhoi rusesc? Armata ucraineană a afirmat că a distrus un avion de luptă rusesc Suhoi Su-57.

SHARE

Armata ucraineană a afirmat pe 10 iunie că a reușit să distrugă unul dintre cele mai avansate avioane de luptă rusești, Suhoi Su-57, un avion de război pe care Rusia îl compară adesea cu avioanele americane F-35.

Citește și: VIDEO Momentul în care o dronă spulberă un tanc rusesc. Nimic n-a mai rămas din „fierul” lui Putin

Lovitura, care ar fi fost efectuată asupra unei baze militare din regiunea Astrakhan, este importantă în conflictul în curs de desfășurare, deoarece a avut loc la aproape 600 de kilometri de linia frontului.

VIDEO Care e cel mai bun avion invizibil din lume? F-35 al SUA, J-20 al Chinei ori Suhoi rusesc?

Avionul Suhoi Su-57, denumit „Felon” de către NATO, a fost vizat în timp ce se afla pe pista de aterizare a bazei aeriene. Agenția de informații pentru apărare a Ucrainei a publicat imagini din satelit pe canalul său Telegram pentru a-și susține afirmația, conform unui articol EurAsian Times.

Su-57 părea că nu fusese atins pe 7 iunie, dar pe 8 iunie, dovezile unui atac erau vizibile, cu daune clare în jurul aeronavei.

Citește și: Explozii puternice în Crimeea după un atac cu rachete ATACMS. Apărarea rusă nici nu le-a „mirosit”

Rapoarte ulterioare sugerează că un al doilea Su-57 ar fi putut fi, de asemenea, avariat în timpul raidului. 

Felon nu poate egala succesul avionului american F-35 Lightning II

Su-57 este un avion de vânătoare supersonic, bimotor, de generația a cincea, invizibil, conceput pentru a sfida superioritatea aeriană a SUA. În pofida designului său avansat, Felon nu a reușit să egaleze succesul avionului american F-35 Lightning II, care se mândrește cu capacități superioare în materie de camuflaj, calculatoare și senzori.

Citește și: Atac în premieră în Rusia. Un centru de comandă rusesc, spulberat într-un atac cu un avion ucrainean

F-35 rămâne punctul de referință pentru avioanele de vânătoare moderne, cu capacități care depășesc nu numai Su-57, ci și Chengdu J-20 Mighty Dragon al Chinei și F-22 Raptor al SUA.

Avioanele de luptă invizibile rusești și chinezești nu sunt la egalitate cu F-35 fabricate de SUA

J-20, dezvoltat de Chengdu Aerospace Corporation pentru Forțele Aeriene ale Armatei Chineze, este un alt avion de vânătoare stealth (invizibil) de generația a cincea.

Experții subliniază adesea că avioanele de luptă invizibile rusești și chinezești nu sunt la egalitate cu F-35 fabricate de SUA. 

Citește și: VIDEO Cea mai mare victorie a Ucrainei. Cum a distrus un avion SU-57 de 70.000.000$ chiar în Rusia?

Adam Daymude, un fost aviator al Marinei americane, remarcând deficiențe semnificative de proiectare și performanță la Su-57 și J-20, a subliniat că, deși ambele aeronave dispun de elemente de proiectare avansate, cum ar fi motoare duble și fuzelaje mixte, capacitățile lor de camuflare sunt discutabile.

F-35 depășește J-20 și Su-57

F-35 este considerat superior lui Su-57 nu numai pentru capacitățile sale stealth, ci și pentru producția sa pe scară largă și popularitatea sa ca aeronavă tactică.

Citește și: 18 avioane F-16, de 113 milioane $ bucata, ajung în Ucraina. Piloții, antrenați în România

Spre deosebire de numărul limitat de exemplare ale Su-57, F-35 a fost produs în număr mare și este foarte căutat la nivel mondial.

Peste 1.000 de F-35 au fost construite pentru Forțele Aeriene și Forțele Navale ale SUA și pentru clienți internaționali, iar mai multe țări europene și asiatice au achiziționat deja acest avion.

Citește și: SUA desfășoară forțele nucleare. Rusia trimite în Cuba fregată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor?

În mod similar, Chengdu J-20 Mighty Dragon a fost produs în număr semnificativ, cu peste 200 de unități construite până la începutul anului 2023. Cu toate acestea, aceste cifre sunt încă mici în comparație cu producția de F-35.

F-35 se remarcă, de asemenea, prin computere de bord avansate, raza de acțiune a armelor, sistemele de misiune și senzorii cu rază lungă de acțiune și de înaltă rezoluție, care sunt chiar mai buni decât cei ai F-22 Raptor.

Citește și: VIDEO Ofensiva lui Putin în Marea Neagră cu 3 nave de luptă. Dronele Ucrainei, vânate cu mitraliere

Adesea denumit „computer zburător”, performanța avansată a F-35 se datorează în mare parte sistemului său de calcul central, care controlează toate aspectele aeronavei. Acest aspect al F-35 este crucial, dar adesea trecut cu vederea în comparație cu celelalte caracteristici vizibile ale acestuia.

Citește și: VIDEO Rusia a folosit prima oară racheta cu 2 focoase KH-101, de 14.000.000$. Ucraina a doborât-o

Generalul David Goldfein, fostul șef al Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, a descris odată F-35 nu ca fiind un avion de luptă normal, ci ca fiind „un computer care se întâmplă să zboare”.

Singurul avion de luptă nuclear de generația a V-a

Mai mult, F-35 se remarcă drept singurul avion de luptă de generația a cincea din lume capabil să transporte bombe nucleare, devansând alte avioane de război precum F-22, J-20 și Su-57.

După mai mult de un deceniu de cercetare și teste, avioanele de luptă invizibile F-35A Lightning II au fost certificate, în octombrie 2023, că pot livra bombe nucleare gravitaționale B61-12.

Citește și: VIDEO 54 de nave are Putin în Flota Mării Negre. 7 sunt submarine. Cu ce le poate distruge Ucraina?

În mai 2024, Olanda a devenit prima țară care și-a declarat avioanele de luptă invizibile F-35 capabile să îndeplinească rolul de atac nuclear.

Citește și: De ziua Flotei Mării Negre a Rusiei, Ucraina a distrus cu Storm Shadow o bază secretă din Crimeea

Capacitățile avansate de camuflaj ale F-35 îi permit să pătrundă în spațiul aerian inamic cu un risc mai mic de detectare, evitând rachetele de apărare aeriană de la sol, consolidându-i astfel statutul de cel mai bun avion de luptă din lume.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te