VIDEO Bulgaria ia avioane F-16 cu 60.000.000$. De ce România plătește de 3 ori mai mult pentru F-35?

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.05.2024 - 17:42

Bulgaria ia avioane F-16 cu 60.000.000$ bucata, anunță guvernul vecin. România plătește de 3 ori mai mult pentru F-35 care sunt și cele mai scumpe avioane din lume. Serbia ia avioane de luptă din Franța.

SHARE

Balcanii trec la înarmare sub amenințarea lui Putin. Bulgaria anunță că își va lua avioane F-16 Block 70 (VIDEO jos) care au o valoare de 63.000.000$.

Citește și: Care sunt avioanele de vânătoare pe care se bazează România. Ce se va întâmpla cu MiG-urile

VIDEO Bulgaria ia avioane F-16 cu 60.000.000$ bucata. România plătește de 3 ori mai mult pentru F-35

De curând, Newsweek România a scris că Serbia s-a desprins de avioanele rusești și a decis să își cumpere avioane Dassault Rafale care costă 110.000.000$ bucată.

În schimb, România își cumpără cel mai scump avion de atac disponibil, celebrul F-35 care are un preț de 177.000.000$ (VIDEO sus, în primul video). Datele și prețurile sunt AICI

Ce au anunțat bulgarii?

Avioanele de luptă F-16 Block 70 vor fi întreținute în întregime pe teritoriul bulgar, a declarat ministrul interimar al apărării Atanas Zapryanov.

"Reînarmarea Forțelor noastre aeriene cu avioane F-16 Block 70 va contribui la introducerea de noi tehnologii în industria de apărare pentru a întreține avionul în întregime pe teritoriul bulgar. Acest avion nu va trebui să plece în străinătate, ceea ce economisește costuri și creează o capacitate corespunzătoare de specialiști", a declarat Zapryanov.

Bulgaria a achiziționat un total de 16 avioane F-16 în două tranșe pentru aproximativ 4,8 miliarde de leva (12 miliarde lei / 2 miliarde euro). Primele aparate sunt așteptate să fie livrate anul viitor.

Zaprianov a mai comentat că avioanele de luptă vor fi întreținute în Bulgaria, care ar putea deveni în viitor un centru de pregătire a acestui tip de echipament de luptă la scară regională.

"Fac apel la o legătură mai strânsă a armatei, a Ministerului Apărării, a Ministerului Economiei cu știința, cu întreprinderile industriale, astfel încât industria noastră să se poată stabili treptat pe piața europeană de muniții și echipamente de apărare creată în prezent, precum și în baza europeană de apărare și tehnologică", a mai comentat Zapryanov, citat de BTA.

Bulgaria a achiziționat și noi vehicule blindate Stryker din SUA pentru o sumă totală de aproximativ 2,5 miliarde de leva (un miliard de euro)

Serbia și-a luat avioane din Franța

Newsweek a scris că Serbia și-a luat avioane Dassault Rafale de 110.000.000 € bucata. Este o achiziție ce pare să rupă relația militară a Serbiei cu Rusia de unde Belgradul cumpăra arme. 

Citește și: VIDEO Serbia ia avioane de 110.000.000 € bucata care aruncă bombe de o tonă. Ce a cumpărat România?

Avionul Dassault Rafale este un avion de vânătoare multimotor francez cu două motoare. Echipat cu o gamă largă de arme, Rafale este destinat să îndeplinească misiuni de supremație aeriană, interdicție, recunoaștere aeriană, sprijin la sol, lovitură în profunzime, lovitură anti-navă și disuasiune nucleară.

România și-a luat F-35

România va cumpăra 32 de avioane F-35 în valoare de 6,5 miliarde $. A fost majoritate în parlament când s-a luat decizia. A existat în acest sens o „Solicitare din partea Ministerului Apărării privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35”.

Citește și: VIDEO Avioanele F-35 vor fi echipate cu bombe nucleare. România va cumpăra 32. De ce Rusia se teme?

În acest moment, Forțele Aeriene Române se bazează pe o escadrilă de avioane F-16, second-hand, aduse din Portugalia și pe alte două escadrile incomplete formate din MiG-uri 21.

Un F-35 costă 177.000.000$ bucata.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te