VIDEO Biden ia în calcul să trimită Ucrainei vehicule de luptă blindate Bradley. Distrug orice

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.01.2023 - 13:07

Washingtonul ia în calcul să îi furnizeze Ucrainei vehicule de luptă blindate Bradley, a anunţat miercuri preşedintele american Joe Biden

SHARE

Potrivit Pentagonului, vehiculul de luptă blindat Bradley este de obicei echipat cu un tun, o mitralieră şi proiectile antiblindaj.

Întrebat de un jurnalist dacă livrarea de vehicule blindate Bradley pentru Kiev este „în discuţie”, Biden a răspuns afirmativ, fără însă a oferi alte detalii.

Deocamdată nu este clar ce model al acestui vehicul blindat ar urma să fie trimis Ucrainei.

Ce este Bradley ?

Vehiculul de luptă M2 și M3 Bradley este un vehicul de transport ușor blindat, complet șenilat, care oferă mobilitate în teren, putere de foc montată și protecție împotriva artileriei și a focului de arme de calibru mic. Este utilizat în lupta cu infanteria mecanizată și cavaleria blindată.

Acesta dispune de suficientă mobilitate în lungul țării pentru a ține pasul cu tancul principal de luptă M1 Abrams, de o putere de foc cu rază medie și lungă de acțiune capabilă să învingă orice vehicul de pe câmpul de luptă și este blindat în mod corespunzător pentru a proteja echipajul de artilerie și de amenințările cu arme de calibru mic. Bradley este capabil să se apropie de forțele inamice și să le distrugă în sprijinul operațiunilor de luptă ale infanteriei și cavaleriei călare și demontate.

Familia de vehicule de luptă Bradley este formată în prezent din două vehicule: vehiculul de luptă pentru infanterie M2 și vehiculul de luptă pentru cavalerie M3. La fel ca în cazul predecesorului său, familia M113, Bradley va fi în cele din urmă platforma pentru o gamă largă de vehicule de sprijin.

Infanteria poate lupta din interiorul vehiculului, folosind puști M-16 modificate montate în gurile de tragere, sau poate coborî din versiunea M2 pentru a lupta pe jos. Vehiculul este înarmat cu un tun de 25 mm, eficient împotriva majorității țintelor blindate, și cu racheta TOW, eficientă împotriva țintelor ușor blindate până la raza maximă de acțiune de 3.750 de metri (2,3 mile).

Bradley A2 ODS încorporează îmbunătățiri identificate după Operațiunea Furtuna în Deșert, inclusiv un telemetru cu laser sigur pentru ochi, sisteme de poziționare globală și de navigație și un dispozitiv de vizibilitate îmbunătățit pentru șofer.

O configurație Appliqué opțională oferă o cunoaștere a situației prin intermediul sistemului informatic Appliqué al Brigăzii de comandă de luptă a Forței XXI și al celor inferioare (FBCB2).

Bradley A2 ODS este echipat cu tunul Bushmaster de 25 mm și cu sistemul de rachete TOW, care asigură o letalitate și o precizie sporite, în special în cele mai dificile condiții de pe câmpul de luptă.

Franța vrea să trimită Ucrainei blindate uşoare AMX-10 RC

La rândul său, Franţa a anunţat miercuri că va furniza Ucrainei blindate uşoare AMX-10 RC. Acest model de tanc este de obicei utilizat pentru operaţiuni de recunoaştere.

Citește și: VIDEO Putin, gesturi disperate: Trimite rachete hipersonice Zircon în Atlantic și Mediterana

Kievul solicită de mai mult timp ţărilor occidentale mijloace militare precum tancuri şi alte vehicule blindate.

Până în prezent Germania a refuzat să trimită Ucrainei tancuri, inclusiv modelul Leopard 2.

Statele Unite furnizează deja diverse sisteme de arme grele Ucrainei, inclusiv lansatorul de rachete HIMARS şi sistemul de apărare aeriană NASAMS.

Citește și: De ce a venit Andrew Tate în România. Seria de acuzații pentru care era urmărit în Marea Britanie

În timpul unei vizite recente a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, SUA au promis să-i livreze Kievului un sistem de apărare aeriană Patriot.

Rusia a lansat în 24 februarie o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te