Decizia este un rezultat direct al constatărilor din cadrul Revizuirii Poziției Nucleare din 2022 și urmărește să ofere SUA "opțiuni suplimentare împotriva anumitor ținte militare mai dificile și cu suprafețe mari", potrivit unei fișe informative a Pentagonului care a însoțit anunțul.
VIDEO B61-13, cea mai puternică bombă nucleară gravitațională a SUA. Distruge de 7 ori mai mult ca acum
Într-o declarație, secretarul adjunct al apărării pentru politica spațială, John Plumb, a declarat că decizia "reflectă un mediu de securitate în schimbare și amenințări tot mai mari din partea potențialilor adversari.
Statele Unite au responsabilitatea de a continua să evalueze și să pună în teren capacitățile de care avem nevoie pentru a descuraja în mod credibil și, dacă este necesar, pentru a răspunde la atacuri strategice și pentru a ne asigura aliații".
Noul proiect se va baza pe programul în curs de prelungire a duratei de viață a B61-12, care își are originile în administrația Obama. Acest efort consolidează variantele mai vechi B61-3, -4, -7 și -10, actualizându-le în același timp cu tehnologii mai noi. Prima unitate de producție a B61-12 a fost lansată în noiembrie 2021, iar producția este programată până la sfârșitul anului fiscal 2025. Se estimează că programul va costa 9,6 miliarde de dolari în dolari FY22 pe durata sa de viață, deși o mare parte din acest cost a fost deja cheltuită, potrivit unei contabilități guvernamentale anuale a focoaselor nucleare.
Citește și: 100 de rachete nucleare angajate de SUA și Coreea de Sud pentru contracararea amenințării Nordului
Din punct de vedere tehnic, nici B61-12 și nici B61-13 nu sunt arme nucleare "noi" care măresc stocul de arme nucleare, deoarece acestea preiau focoasele de la bombele mai vechi și le plasează în carcase noi. (Fișa informativă a DoD notează că numărul de B61-12 planificate pentru producție "va fi redus cu aceeași cantitate ca și numărul de B61-13 produse").
Potrivit fișei informative, B61-13 "va avea un randament similar cu cel al B61-7, care este mai mare decât cel al B61-12". B61-13 va include caracteristicile moderne de siguranță, securitate și precizie ale B61-12". B61-7 este capabil de o explozie de 360 de kilotone, potrivit analiștilor Hans Kristensen și Matt Korda, care scriu pe site-ul web al Federation of American Scientists, ceea ce ar reprezenta un pas important față de B61-12 de 50 de kilotone.
Citește și: VIDEO Rusia, China și SUA, pregătiri de război nuclear. „Suntem aproape de sfârșitul lumii”
"Deși oficialii guvernamentali insistă că planul B61-13 nu este determinat de noi evoluții în țările adverse sau de o nouă cerință militară de țintire, creșterea preciziei unei bombe de mare putere are în mod evident implicații în ceea ce privește țintirea inamicilor", au spus vineri cei doi.
"Detonarea armei mai aproape de țintă va crește probabilitatea ca ținta să fie distrusă, chiar și o instalație foarte dură ar putea fi distrusă, ipotetic, cu o singură B61-13 în loc de două B61-12."
Nu este clar cât va costa noul design, dar, pe baza comunicatului, producția B61-13 ar putea urma un plan similar celui folosit atunci când administrația Trump a creat W76-2, o variantă a W76-1, deja în producție, cu un randament mai mic. Dacă singura schimbare între variantele -12 și -13 este un randament mai mare, ar trebui să fie destul de ușor de tăiat în linia de producție și de mutat pe teren.
"Deoarece bombardierele vor transporta acum atât bombe B61-12, cât și B61-13 în plus față de noile rachete de croazieră (Long Range Stand Off) și deoarece numărul real de ținte care necesită o bombă gravitațională cu randament ridicat este mic, probabil că numărul de bombe B61-13 care vor fi produse este foarte limitat - poate de ordinul a 50 de unități. Producția va avea loc la sfârșitul programului B61-12, în 2025", au scris Kristensen și Korda.
În 2020, F-15E a devenit primul avion cu reacție american care a fost certificat pentru a transporta B61-12, dar se așteaptă ca bomba să fie certificată pentru a fi folosită de F-35, F-15, F-16 și B-2, precum și de avioane Tornado în Europa. Cu toate acestea, Kristensen și Korda afirmă că B61-7 nu este proiectată pentru a fi folosită de către avioanele de vânătoare și au indicat că bănuiesc că B61-13 va fi, de asemenea, limitată la bombardiere: B-2 și, eventual, B-21, potrivit breakingdefense.com.