VIDEO Care tanc e mai distructiv: rusescul T-14 sau Abrams X al SUA

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.11.2022 - 13:39

În timp ce atât viitorul Abrams X, cât și actualul T-14 Armata au caracteristici interesante, o confruntare față în față este greu de prevăzut. Ambele au specificații excelente. Tancurile sunt bine protejate și bine înarmate.

SHARE

O nouă demonstrație tehnologică prezintă tancului american numit Abrams X de nouă generație care are multe îmbunătățiri față de versiunile cele mai recente ale tancului de luptă principal Abrams.

Abrams X este mai ușor pentru a economisi combustibil. Mai mult, fiind cu 10 tone mai ușor, transportul său în zonele de luptă este mai ușor. Abrams X va avea o manevrabilitate mai bună. Supraviețuirea este îmbunătățită cu o turelă fără pilot.

În timp ce Abrams X nu este gata de luptă, cum s-ar compara cu tancurile rusești T-14 Armata de nouă generație?

Abrams X este pregătit pentru viitor

Noul tanc va folosi inteligența artificială pentru sistemul său de control al focului. Inteligența artificială va îmbunătăți, de asemenea, modul în care senzorii vor repera alte tancuri - determinând rapid prietenul sau inamicul și marcând rapid un tanc inamic pentru distrugere.

Citește și: Europenii sună trezirea în fața ambițiilor globale ale Chinei, dar Berlinul joacă pe cont propriu

Motorul diesel electric hibrid este cu 50% mai eficient din punct de vedere al consumului de combustibil decât cele mai recente upgrade-uri Abrams M1A2 SEPv3/SEPv4. Actualul Abrams arde un 4,5 litri de combustibil la fiecare kilometru parcurs.

Abrams X dispune de un încărcător automat, astfel încât la bord se va afla cu un membru al echipajului mai puțin, iar operatorii sunt mai bine protejați în timp ce se află în carenă.

Citește și: Newsweek Defense Summit. Geoană: „Reconfirm acțiunea NATO de a apăra fiecare cm de teritoriu”

Un tun de 30 mm de la distanță va completa tunul principal. Noul tanc va putea funcționa mai silențios decât actualul M1A2. În plus, Abrams X va putea face echipă cu vehicule de luptă terestre fără pilot, pe măsură ce această tehnologie se va maturiza.

Motorul Abrams X va permite o funcție de veghe silențioasă, în care tancul poate rămâne staționar și își poate trage armele. Supravegherea silențioasă are ca rezultat o semnătură acustică și termică redusă.

Deoarece Abrams X este atât de asemănător cu versiunile anterioare ale Abrams, acesta poate fi asamblat în aceeași uzină General Dynamics Land Systems din Lima, Ohio. Un design de tanc complet nou ar dura probabil peste un deceniu pentru a ajunge la trupe.

T-14 rusesc intră pe câmpul de luptă

În timp ce Abrams X mai are probabil câțiva ani în față până la producția de serie, T-14 Armata al Rusiei luptă deja în Ucraina. T-14 are un nou motor diesel ChTZ 12N360 care permite o putere de 1.500 până la 2.000 de cai putere și o viteză de până la 80 de kilometri pe oră pe șosele.

T-14 are o capacitate de supraviețuire îmbunătățită. Acesta poate doborî rachetele antitanc inamice cu ajutorul sistemului său de protecție activă Afghanit. Acest sistem defensiv funcționează în tandem cu blindajul reactiv dublu exploziv Malachit.

La fel ca Abrams X, turela este fără pilot și dispune de tunul principal cu țeavă lisă de 125 mm 2A82-1M.

Acesta are o funcție de încărcare automată, iar încărcătorul are o capacitate de 45 de cartușe. Tunul principal poate trage cu muniție ghidată cu laser.

Echipajul format din trei oameni este poziționat în partea din față a corpului, departe de încărcătorul automat și de magazie, pentru o mai bună supraviețuire.

Care tanc câștigă?

Principalul factor determinant al succesului dintre cele două tancuri, în cazul în care se vor întâlni vreodată pe câmpul de luptă, este abilitatea echipajului.

Tancurile rusești au fost distruse în mod repetat în război, dar echipajele lor au învățat lecții valoroase în luptă. Rusia înțelege că trebuie să integreze infanteria în planurile sale de luptă pentru a elimina echipajele de rachete antitanc inamice.

Tancurile americane nu au avut parte de un astfel de botez al focului, deoarece războiul împotriva terorismului nu a cuprins un război tanc contra tanc. Astfel, specialiștii americani în războiul de manevră urmăresc îndeaproape Ucraina pentru a vedea cum se comportă Armata în luptă. Apoi, ei pot încorpora noi tehnici și tactici bazate pe experiențele rusești, potrivit 19fortyfive.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te