Oxigenul de pe Titan s-a terminat când singura navă care îi putea salva a început căutările

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.06.2023 - 17:43
Victor 6000, singura speranță a echipajului de pe Titan-Foto: Profimedia Images

Victor 6000, singura speranță a echipajului de pe submersibilul dispărut, a început căutarea. Robotul superechipat al navei franceze Atalante este singurul care poate trage afară submersibilul Titan și pe cei cinci aflați înăuntru.

SHARE

Victor 6000, singura speranță a echipajului de pe submersibilul dispărut, a început căutarea, deși teoretic rezerva de oxigen s-a terminat.

Roboții de apă adâncă au ajuns la pe fundul apei cu doar zece minute înainte ca rezerva de oxigen să se epuizeze, însă există speranță că cei aflați înăuntru au știut cum să gestioneze rezervele.

Victor 6000, singura speranță a echipajului de pe submersibilul dispărut, a început căutarea

Un robot submarin de adâncime a ajuns la epava Titanicului de pe fundul Atlanticului, iar un altul a coborât rapid 4.000 de metri, unde se află epava Titanicului și se presupune că și submersibilul Titan. 

Eforturile de salvare pentru a-l găsi au continuat peste noapte și devin din ce în ce mai disperate, timpul fiind foarte scurt pentru a mai putea fi salveți cei cinci membri ai echipajului. 

Nava dispărută, Titan, a pierdut comunicarea cu operatorii de turism duminică, în timpul unei scufundări către epava Titanic, în largul coastei Canadei. 

Lumea se roagă pentru un miracol. 

Nava de cercetare franceză L'Atalante a sosit în zona de căutare în jurul orei 2:00 GMT.

Aceasta îl transporta pe Victor 6000 - un robot submarin fără pilot, controlat de la distanță, care poate ajunge la adâncimi de 6.000 de metri. 

Victor 6000 are brațe ce pot tăia cabluri - sau disloca o navă blocată - și poate să fixeze un cablu pe submersibil și să-l tragă cu un troliu gigant spre suprafață. 

Cei cinci oameni blocați la bordul submersibilului Titan Five sunt miliardarul britanic Hamish Harding, CEO-ul OceanGate -Stockton Rush, veteranul marinei franceze - PH Nargeolet și omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood împreună cu fiul său Suleiman, care are doar 19 ani.

Exploratorul francez Nargeolet a cercetat epava Titanicului de 35 de ori, mai mult decât oricare altă persoană, și este singurul om de la bord cu abilitățile și experiența de a ajuta salvatorii să-i găsească. 

Cei cinci captivi ar putea să-și extindă rezervele de oxigen

Deasupra Titanicului se află o flotilă de cel puțin zece nave, două submarine robot și mai multe avioane care scanează Atlanticul pentru orice semnal de la Titan, în timp ce sonarul continuă să audă un zgomot din adâncuri. 

Citește și: VIDEO Încă se aud ciocănituri de la captivii în submarinul pierdut. Mai au câteva ore să fie salvați

Guillermo Sohnlein, fondatorul companiei OceanGate împreună cu Rush, care se află în submersibil, crede că, dacă toți cei cinci bărbați sunt calmi și stau nemișcați, fereastra de a-i salva e mai mare decât se crede.

Citește și: Ultimele ore pentru captivii de pe Titan. Nava franceză singura capabilă să-i salveze nu a ajuns

„Astăzi va fi o zi critică.  Sunt sigur că Stockton și restul echipajului și-au dat seama cu câteva zile în urmă că cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru a-și asigura salvarea este să extindă limitele proviziilor relaxându-se cât mai mult posibil. Cred cu tărie că fereastra de timp disponibilă pentru salvarea lor este mai lungă decât crede majoritatea oamenilor. Continui să am speranță”, a declarat acesta. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te