Vaccinarea obligatorie dă rezultate în SUA, chiar dacă mai sunt voci care o contestă

DE Edi Neagu | 05.11.2021 - 10:06
Imunizarea are efect. FOTO: Pexels.com
Imunizarea are efect. FOTO: Pexels.com

Angajații din Statele Unite sunt obligați să se vaccineze sau riscă să fie concediați.

SHARE

Atunci când autorităţile americane au anunţat că vor instaura obligativitatea de vaccinare împotriva COVID-19 în administraţia federală şi în companii, anumiţi specialişti au prezis valuri de concedieri sau de demisii, care ar periclita fragila redresare economică a ţării, informează AFP.

Astfel de valuri nu s-au produs, iar obligativitatea de vaccinare, reiterată joi de preşedintele Joe Biden, pare că a dat roade.

În afară de câteva puncte de rezistenţă, un număr mare dintre americanii care spuneau că preferă să mai aştepte sau erau reticenţi în privinţa vaccinării au acceptat în cele din urmă să se inoculeze cu seruri anti-COVID-19.

Citește și: Extremistul care l-a amenințat pe Raed Arafat cu moartea: Îl invit la masă și îi dau și femeia mea

"Acele decrete, până acum, par să fie mijlocul cel mai eficient de care dispunem pentru a-i face să se decidă pe cei care ezită să se vaccineze", a declarat medicul Bradley Pollock, care este profesor de ştiinţe ale sănătăţii publice la Universitatea California din Davis. "Este un lucru cu adevărat bun", a declarat el într-un interviu pentru cotidianul Sacramento Bee.

La începutul lunii noiembrie, peste 58% din populaţia americană era vaccinată cu schemă completă, faţă de doar 50% în luna august, când primele obligativităţi de vaccinare au fost anunţate.

Citește și: Profesorul Cristian Apetrei demontează fake-urile doctorului Răzvan Constantinescu

Guvernul de la Washington a decis joi că începând din 4 ianuarie 2022 zecile de milioane de angajaţi americani vizaţi de această măsură vor trebui să fi primit deja cea de-a doua doză de vaccin, altfel riscă să fie supuşi unor testări anti-COVID-19 cel puţin o dată pe săptămână.

Dispoziţia îi vizează pe angajaţii companiilor cu peste 100 de salariaţi, angajaţii din sănătate şi cei care lucrează pentru toţi subcontractanţii agenţiilor federale americane.

Singura soluție pentru ieșirea din pandemie

"Vaccinarea este cea mai bună cale pentru a ieşi din această pandemie", a declarat preşedintele Joe Biden într-un comunicat. "Aş fi preferat să evit această obligativitate, dar prea multe persoane rămân nevaccinate pentru ca noi să putem să ieşim definitiv din pandemie", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Dispoziţia anunţată joi vizează peste două treimi dintre angajaţii americani. Alţi salariaţi din sectorul privat sunt deja vizaţi de obligativităţi similare impuse de angajatorii lor, aşa cum se întâmplă în cazul companiei United Airlines. Acest transportator aerian i-a prevenit pe cei 67.000 de angajaţi ai săi că se expun riscului de a fi concediaţi dacă nu se vaccinează la timp.

Joi, doar 2.000 dintre ei au cerut să fie exceptaţi din motive medicale sau religioase, iar cei mai mulţi dintre ceilalţi 65.000 de angajaţi au primit deja dozele de vaccinuri anti-COVID-19.

În cadrul companiei Tyson Foods, un gigant din industria cărnii, ale cărui activităţi au fost puternic perturbate la începutul pandemiei, cei 120.000 de salariaţi trebuie să se vaccineze până la 1 noiembrie.

De la mai puţin de 50% la începutul lunii august, rata de vaccinare a angajaţilor de la Tyson Foods a ajuns joi la 96%, potrivit cotidianului The New York Times.

Armata americană, care a adoptat la rândul ei o politică foarte strictă în această privinţă, a anunţat o acoperire vaccinală de 95%.

În marea lor majoritate, angajaţii din Statele Unite aprobă această obligativitate, potrivit AFL-CIO, principalul grup sindical din această ţară, ai cărui reprezentanţi consideră că măsura autorităţilor federale reprezintă "un pas în direcţia cea bună", potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te