Pământul va fi „lovit direct” de o furtună solară. Temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.07.2022 - 12:54
Urmează zile de foc în România. Temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius/FOTO: Profimedia
Urmează zile de foc în România. Temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius/FOTO: Profimedia

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 18 - 31 iulie 2022. Meteorologii avertizează că vremea va deveni canicularã în toate zonele de câmpie şi de podiş ale țării.

SHARE

Canicula va cuprinde întreaga ţară pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu valori termice maxime ce vor ajunge uşor la 38 de grade Celsius, în timp ce ploile vor fi foarte rare şi se vor semnala doar pe arii restrânse, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 18 - 31 iulie.

La începutul acestei luni, o furtună geomagnetică de clasă G1 a lovit Pământul, provocând aurore strălucitoare peste Canada. Singura problemă este că nimeni nu a văzut această furtună venind până nu a fost destul de târziu.

Pământul va fi „lovit direct” de o furtună solară

Cercetătoarea Tamitha Skov, a prezis o „lovitură directă” a unei furtuni solare care va avea loc marți. Ea a apelat la rețelele sociale pentru a împărtăși știrile împreună cu un videoclip al modelului de predicție al NASA.

"Lovitură directă!" a scris ea pe Twitter. „Un filament asemănător unui șarpe s-a lansat ca o mare furtună solară și va lovi Pământul”.

„NASA prezice impactul la începutul zilei de 19 iulie”, a explicat ea, adăugând că ar putea exista întreruperi ale GPS-ului.

Marea Britanie ar putea înregistra cea mai ridicată temperatură din Istorie

Marea Britanie ar putea înregistra cea mai ridicată temperatură din istorie săptămâna aceasta, cu temperaturi estimate să atingă până la 41 de grade Celsius, relatează BBC.

Met Office, serviciul de meteorologie britanic, a emis un cod roşu de caniculă pentru luni şi marţi în mare parte din Marea Britanie, de la Londra şi sud-estul ţării, până la York şi Manchester.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată în Marea Britanie a fost de 38,7 de grade Celsius, în Cambridge, în 2019.

Londra urmează să fie unul dintre cele mai fierbinţi locuri din lume luni, temperaturile ridicându-se deasupra Saharei de Vest şi Caraibelor.

Franța se pregătește pentru temperaturi record

Franţa se pregăteşte luni pentru ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai fierbinţi zile înregistrate vreodată în această ţară, cu temperaturi ce ar putea atinge 40 de grade Celsius în regiunile costiere preferate de turişti, în timp ce incendiile s-au intensificat în vest şi sud, informează Reuters.

"Vârful acestui val de căldură este aşteptat luni", a indicat într-un comunicat MeteoFrance, prognozând temperaturi cuprinse între 40 şi 42 de grade Celsius - şi "mai ridicate pe alocuri", pe coasta de vest a Franţei cu ieşire la Oceanul Atlantic.

"Ziua ar putea deveni una dintre cele mai fierbinţi înregistrate vreodată în Franţa", a precizat MeteoFrance, adăugând că temperaturile ar putea atinge valoarea fără precedent de 40 de grade Celsius în oraşul Brest din Bretania, în nord-vestul ţării.

Vremea pe zone în Romînia

Vremea în Banat

În Banat, intervalul va începe cu valori termice apropiate de cele normale, respectiv maxime în general de 28...30 de grade și minime de 12...14 grade. Din 20 iulie vremea se va încălzi semnificativ, iar pentru perioada 21 - 24 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic, cu maxime termice ce vor tinde spre o medie de 37...38 de grade. Pentru ultima săptămână a lunii iulie sunt estimate temperaturi maxime, în medie de 34...36 de grade. Media temperaturilor minime în această perioadă va fi de 17...19 grade.

Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 24 iulie.

Prognoza meteo în Crișana

În Crișana, la început vor fi temperaturi apropiate de cele normale în această perioadă, cu 27...29 de grade, ziua, și 10...12 grade, noaptea. Din 20 iulie vremea se va încălzi semnificativ, iar pentru perioada 21 - 24 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic, cu maxime termice ce vor tinde spre o medie de 36...37 de grade. Pentru ultima săptămână a lunii iulie sunt estimate temperaturi maxime, în jurul a 34 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 16...18 grade. Toată perioada va fi caracterizată de deficit pluviometric. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 24 iulie.

Vremea în Transilvania

În Transilvania, la început vor fi valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice (26...28 de grade), iar nopţile vor fi răcoroase (8...10 grade, în medie). Vremea se va încălzi semnificativ din 20 iulie, iar până la finalul lunii, media regională a temperaturilor maxime va fi de 32...34 de grade, cele mai ridicate valori fiind estimate pentru 21 și 24 iulie, iar minimele vor fi în general de 13...15 grade. În prima săptămână nu sunt prognozate ploi, iar pentru perioada 25...31 iulie crește ușor probabilitatea pentru ploi locale.

Prognoza meteo Maramureș

În Maramureș, în primele două zile se vor înregistra valori termice diurne apropiate de normalul climatologic, respectiv 26...29 de grade, însă nopțile vor fi răcoroase cu minime în general sub 10 grade. Din data de 20 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, până la finalul lunii va predomina vremea călduroasă, chiar caniculară în anumite zile la câmpie. Media regională a temperaturilor maxime va fi de 32...34 de grade, iar a celor minime va fi de 15...17 grade.

Până în 22 iulie nu sunt prognozate ploi, iar ulterior va crește probabilitatea de ploaie, îndeosebi în a doua săptămână.

Vremea în Moldova

În Moldova, în primele două zile se vor înregistra 26...28 de grade, însă nopțile vor fi răcoroase mai ales în nordul regiunii, cu minime mediate regional, de numai 12 grade. Și în această regiune vremea se va încălzi semnificativ din 20 iulie, iar până la finalul lunii, media regională a temperaturilor maxime va fi de 32...34 de grade, iar minimele vor fi în general de 15...18 grade. Temperaturi mai ridicate sunt estimate pentru 24 iulie când media temperaturilor maxime poate ajunge la 35...36 de grade.

Regimul pluviometric se va menţine deficitar şi în aceste două săptămâni. Totuși, în perioada 24 – 31 iulie, vor fi zile în care probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată.

Prognoza meteo Dobrogea

În Dobrogea, în primele zile, valorile temperaturii aerului vor fi normale pentru această perioadă, cu o medie a maximelor de 26...27 de grade, iar minimele termice ale acestui interval vor fi de 16...18 grade. După 20 iulie, vremea va deveni călduroasă, chiar caniculară în partea continentală, cu maxime în medie de 32...34 grade și minime de 19...21 de grade.

Deficitul pluviometric va caracteriza întregul interval de prognoză. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile mai ales în a doua săptămână.

Vremea în Muntenia

În Muntenia, intervalul va începe cu valori termice apropiate de mediile multianuale specifice lunii iulie, respectiv maxime în general de 29...32 de grade și minime de 13...15 grade. Din 20 iulie încălzirea va fi semnificativă, astfel că, și această regiune va fi cuprinsă de un val de căldură, care cu o probabilitate destul de ridicată se va menține până la sfârșitul lunii. Media temperaturilor maxime în această perioadă va fi de 34...37 de grade, iar a celor minime de 18...19 grade.

Deficitul pluviometric va caracteriza întregul interval de prognoză. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 25 iulie.

Prognoza meteo Oltenia

În Oltenia, în primele două zile se vor înregistra valori termice apropiate de mediile multianuale specifice lunii iulie, respectiv maxime de 29...31 de grade și minime de 14...16 grade. Din 20 iulie încălzirea va fi semnificativă, astfel că, și această regiune va fi cuprinsă de un val de căldură, care cu o probabilitate destul de ridicată se va menține până la sfârșitul lunii. Media temperaturilor maxime în această perioadă va fi de 34...37 de grade, iar a celor minime de 18...19 grade.

Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 24 iulie.

Vremea la munte

La munte, în primele două zile, vremea va fi răcoroasă în special în timpul nopților, cu minime termice de numai 6...8 grade și maxime de 16...18 grade. Ulterior se va încălzi, iar media maximelor pentru întreaga zonă va fi de 22...24 de grade, iar a celor minime de 12...14 grade.

În prima săptămână, doar cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe de scurtă durată. După 24 iulie, crește probabilitatea pentru averse locale îndeosebi în timpul după-amiezelor, dar cantităţile de apă vor fi în ansamblu deficitare, a precizat Administrația Națională de Meteorologie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te