A fost întotdeauna posibil ca liderul rus să încerce să impună represalii directe asupra guvernului SUA și americanilor pentru sprijinul acordat Ucrainei și pentru sancțiunile paralizante impuse Rusiei după invazia sa brutală.
Putin și-ar putea îndrepta agențiile sale de informații sau bandele criminale aferente împotriva departamentelor guvernamentale, spitalelor, infrastructurii critice și serviciilor publice din SUA.
Citește și: Asasini trimiși după Zelenski, dar și după Putin, ca „soluție” de încetare a războiului din Ucraina
Deschiderea unui front cibernetic, sau cel puțin insinuarea unuia, ar fi în concordanță cu strategia de escaladare a lui Putin, care l-a văzut zornăind săbii nucleare, îndreptând un foc înfricoșător asupra civililor ucraineni și folosind rachete hipersonice de nouă generație.
Citește și: Iohannis, pentru adoptarea de către Uniunea Europeană a unor sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei
Întrebarea cheie este dacă liderul rus ar risca un conflict cibernetic total cu Washingtonul, care, după cum a raportat CNN săptămâna trecută, are propriile capacități de temut care ar putea depăși arsenalul rusesc și ar putea lansa rapid lovituri devastatoare împotriva infrastructurii critice rusești.
Biden a avertizat pentru prima dată luni, într-o declarație scrisă, că este timpul ca sectorul privat, care deține o mare parte din infrastructura critică a națiunii și care nu a ținut întotdeauna cont de avertismentele guvernului, să își întărească imediat apărarea online.
Ministerul rus de Externe a declarat că l-a convocat luni la Moscova pe ambasadorul american John Sullivan pentru a protesta în mod oficial față de decizia președintelui Joe Biden de săptămâna trecută de a-l cataloga pe președintele rus Vladimir Putin drept "criminal de război".
Sullivan a fost informat că acuzația lui Biden a pus "relațiile ruso-americane în pragul rupturii", potrivit unei declarații a Ministerului de Externe tradusă de NBC News.