Unul dintre cei mai cunoscuți spioni ai SUA, găsit mort în închisoare. „A vândut țara” sovieticilor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.06.2023 - 09:42

Spion „de legendă” din SUA, găsit mort într-o închisoare. Robert Hanssen, un fost agent FBI care a devenit unul dintre cei mai cunoscuți spioni din istoria SUA, a murit luni dimineață în închisoarea federală. Acesta avea 79 de ani.

SHARE

Hanssen a fost găsit fără viață în celula sa de la Penitenciarul Statelor Unite Florence ADMAX din Florence, Colorado, în jurul orei 6:55 dimineața, potrivit unui comunicat al Biroului Federal al Penitenciarelor.

Spion „de legendă” din SUA, găsit mort într-o închisoare

Personalul a încercat să îi salveze viața și a cerut ajutorul serviciilor medicale de urgență, fără succes.

Niciun alt membru al personalului sau deținut nu a fost rănit, au precizat autoritățile, și nu există niciun pericol pentru public.

Associated Press, citând o persoană familiarizată cu acest caz, a relatat că se crede că Hanssen a murit din cauze naturale. 

Hanssen era închis pe viață

Hanssen ispășea o pedeapsă pe viață pentru spionaj împotriva Statelor Unite și pentru că a furnizat informații Uniunii Sovietice și, mai târziu, Rusiei.

Hanssen a fost reținut în februarie 2001 în timp ce făcea o "livrare de informații clasificate" pentru contactele sale din serviciile secrete rusești într-un parc din apropierea casei sale din nordul Virginiei.

Citește și: Romania, survolată de avioane spion ale NATO. Misiuni, fără precedent, de descurajare a inamicului

În luna iulie a aceluiași an, el a pledat vinovat pentru 13 capete de acuzare de spionaj, un cap de acuzare de tentativă de spionaj și un cap de acuzare de conspirație pentru a comite spionaj.

"FBI i-a încredințat unele dintre cele mai sensibile secrete ale guvernului american și, în loc să păstreze această încredere, el a abuzat și a trădat-o", a declarat biroul într-un istoric al cazului pe site-ul său.

Legături strânse cu KGB

Activitățile nefaste ale lui Hanssen au început în 1985, când lucra pentru FBI de aproape un deceniu.

Deoarece Hanssen lucra în domeniul contraspionajului, el avea acces la materiale clasificate pe care le furniza celebrului KGB și agenției succesoare a acestuia, SVR. 

Citește și: Putin se teme că va fi ucis de ucraineni. Kiev: „E adevărat, doar să fim siguri că e el”

Hanssen folosea adesea comunicații criptate, "dead drops" și alte tehnici clandestine pentru a furniza informațiile, care, la rândul lor, compromiteau spionii americani și tehnicile, investigațiile, documentele și "operațiunile tehnice de o importanță și valoare extraordinară", a declarat FBI. 

A început să spioneze pentru sovietici în 1985

Activitățile nefaste ale lui Hanssen, ascunse în spatele unui stil de viață suburban modest și a unui catolicism devotat, au coincis cu activitatea agentului dublu al CIA Aldrich Ames, care a început să spioneze pentru sovietici în 1985 și a fost arestat nouă ani mai târziu. 

La scurt timp după ce Ames a fost arestat în 1994, FBI și CIA și-au dat seama că și altcineva transmitea informații clasificate Moscovei.

După ce au investigat în mod eronat un ofițer de caz veteran al CIA timp de aproape doi ani, agențiile au pus mâna pe documente ale guvernului rus care indicau că Hanssen era trădătorul. Având în vedere că Hanssen urma să se pensioneze în câteva luni, investigația s-a desfășurat rapid.

"Ceea ce am vrut să facem a fost să obținem suficiente dovezi pentru a-l condamna, iar scopul final a fost să-l prindem în flagrant", a declarat Debra Evans Smith, fost director adjunct adjunct al Diviziei de contrainformații a FBI.

Până în februarie 2001, aproximativ 300 de persoane lucrau la acest caz, monitorizându-l pe Hanssen din momentul în care ieșea pe ușa casei sale din Fairfax County, Virginia, până în momentul în care se întorcea în fiecare seară, a declarat agenția.

Anchetatorii și-au întins capcana atunci când au aflat că Hanssen urma să facă o predare-primire pe 18 februarie 2001 - acesta împachetase documente clasificate într-o pungă de gunoi din plastic și le lipise cu bandă adezivă de partea inferioară a unei pasarele pietonale.

În timp ce Hanssen se îndrepta spre mașina sa după ce făcuse livrarea, agenții au venit în fugă și l-au arestat.

După arestarea lui Hanssen, procurorii au declarat că au crezut că el și Ames au compromis trei ofițeri sovietici care lucrau pentru serviciile secrete americane, dintre care doi au fost executați după ce au fost descoperiți. De asemenea, oficialii au crezut că Hanssen a informat Moscova despre un tunel secret pe care americanii l-au construit sub ambasada sovietică din Washington pentru a asculta.

Și-a „vândut țara” pentru o „pungă de galbeni”

În schimbul secretelor americane, Hanssen a primit peste 1,4 milioane de dolari în numerar, fonduri bancare, diamante și ceasuri Rolex.

Hanssen a declarat că a fost motivat mai degrabă de bani decât de ideologie, dar a scris într-o scrisoare adresată responsabililor săi sovietici în 1985 că o plată mare ar putea cauza complicații, deoarece nu ar putea să o cheltuiască fără să declanșeze semnale de alarmă.

În total, Hanssen a transmis aproximativ 6.000 de documente și 26 de discuri de calculator celor care îl supravegheau, au declarat autoritățile.

Un judecător l-a condamnat la închisoare pe viață, fără eliberare condiționată, la 10 mai 2002.

El a fost încarcerat în Colorado două luni mai târziu și de atunci a rămas acolo, potrivit nypost.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te