Un suspect de implicare în atentatele cu pagere, cu dublă cetățenie, dat în urmărire internațională!

DE Elena Petrescu | Actualizat: 26.09.2024 - 21:14
Un suspect de implicare în atentatele cu pagere, cu dublă cetățenie, dat în urmărire internațională! - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Un suspect de implicare în atentatele cu pagere, cu dublă cetățenie, dat în urmărire internațională! - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Un suspect de implicare în atentatele cu pagere, cu dublă cetățenie, dat în urmărire internațională! Norvegia a dat în urmărire un cetățean norvegiano-indian suspectat de vânzarea de pagere explozive către Hezbollah, care au provocat recente atacuri devastatoare în Liban.

SHARE

Poliţia norvegiană a dat joi în urmărire internaţională o persoană cu dublă cetăţenie, norvegiană şi indiană, suspectată de implicare în vânzarea către gruparea islamistă pro-iraniană Hezbollah a pagerelor care au explodat simultan marţea trecută în Liban.

Un suspect de implicare în atentatele cu pagere, cu dublă cetățenie, dat în urmărire internațională!

Această operaţiune atribuită Israelului, a provocat numeroase victime, inclusiv mulţi civili fără vreo legătură cu această grupare, relatează Reuters.

Respectivul cetăţean norvegiano-indian, Rinson Jose, în vârstă de 39 de ani, a dispărut săptămâna trecută în timp ce se afla într-o călătorie în SUA.

El a înregistrat în Bulgaria o companie ce pare să facă parte din lanţul de furnizare a acelor pagere către Hezbollah şi care ar putea fi doar una dintr-o serie de societăţi-paravan folosite în tranzacţie.

Citește și: Măsura extremă luată de armata libaneză după exploziile recente. Vizează aparatele de comunicaţii

Rinson Jose a fost contactat miercurea trecută, dar a închis telefonul când a fost întrebat despre compania bulgară, iar apoi nu a mai răspuns la telefon şi nici la mesaje, susține Agerpres.

Este angajat la departamentul de vânzări al unei companii norvegiene, DN Media Group, care afirmă că el a plecat la o conferinţă la Boston pe 17 septembrie şi de atunci nu a mai reuşit să-l contacteze.

Compania taiwaneză Gold Apollo, a cărei marcă este înscrisă pe pagerele detonate, susţine că acestea au fost fabricate de compania sa parteneră ungară BA.

Aceasta, la rândul ei, afirmă că este doar un intermediar şi neagă orice activitate de producţie, informaţie confirmată de autorităţile ungare

 Un alt intermediar pare a fi o companie de "consultanţă" înregistrată în Bulgaria, Norta Global Ltd, creată de cetăţeanul norvegian dat acum în urmărire internaţională şi care

este suspectată că ar fi avut legături cu respectiva companie ungară şi ar fi cumpărat şi revândut pagerele către Hezbollah într-o tranzacţie efectuată în afara teritoriului bulgar.

Citește și: Liban, noi explozii: au sărit în aer dispozitive walkie-talkie Hezbollah. Crește numărul victimelor!

Se pare că Mossad a interceptat livrările înainte ca acestea să sosească în Liban şi a implantat în fiecare dintre respectivele aparate un exploziv cu un sistem de detonare activat în momentul recepţionării

unui mesaj anume transmis tot de serviciul israelian printr-un procedeu de piratare astfel încât mesajul să pară că este transmis de Hezbollah, miile de pagere explodând simultan, la fel şi aparatele walkie-talkie ulterior.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te