Un nou virus din China, detectat în mai multe țări europene. E transmis de căpușe

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.07.2023 - 11:30
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Un nou agent patogen, numit virusul Alongshan (ALSV), care a fost inițial descoperit în China cu aproximativ șase ani în urmă, pare să se fi răspândit acum și în regiunile europene.

SHARE

Căpușele găsite în Finlanda, Franța, Rusia și Elveția au fost identificate ca purtătoare ale acestui virus, iar dovezi preliminare sugerează prezența sa și în Germania.

Un nou virus din China, detectat în mai multe țări europene

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Veterinară (TiHo) Hanovra au găsit probe că virusul ALSV a fost transmis de căpușe la animale sălbatice din Saxonia Inferioară, conform unui articol publicat în revista Microorganisms în acest an.

În Germania, boala transmisă cel mai frecvent de căpușe este boala Lyme, care poate fi tratată cu antibiotice în stadiile incipiente. De asemenea, encefalita transmisă de căpușe (TBE) este comună în sud și sud-vest, dar există un vaccin disponibil pentru prevenirea acesteia.

Până în prezent, nu au fost raportate cazuri grave de boli asociate cu infecția cu virusul Alongshan. Cu toate acestea, apariția acestui virus a crescut din nou lista de agenți patogeni transmiși prin mușcături de căpușe.

Echipa de la Universitatea de Medicină Veterinară din Hanovra subliniază că este nevoie de mai multe investigații pentru a evalua potențialul risc al virusului ALSV asupra sănătății umane și a animalelor.

Citește și: Căpușele au început să facă ravagii: Peste 41 de persoane s-au prezentat la spital doar în Olt

Oficiul de Stat pentru Protecția Consumatorului și Siguranța Alimentelor din Saxonia Inferioară (Laves) a furnizat cercetătorilor de la Tiho mostre de sânge de la animale sălbatice colectate în perioada 2017-2019.

Prin analizarea acestora, s-a descoperit că o căprioară din pădurile din Saxonia Inferioară a fost găsită pozitivă pentru virusul Alongshan (ALSV), iar anticorpi specifici ALSV au fost identificați și la alte animale sălbatice și domestice.

Citește și: Căpușele sunt mai periculoase decât credeți

De asemenea, noul virus a fost detectat în corpul și saliva căpușelor colectate din mai multe zone.

Cum ne ferim de mușcăturile de căpușe?

În timpul verii, căpușele devin o problemă majoră, iar protejarea împotriva acestor insecte este esențială, mai ales pentru cei care petrec timp în aer liber.

Purtați haine lungi și folosiți produse anticăpușe pentru a evita mușcăturile.

Nu ignorați bolile care pot fi transmise de căpușe, iar dacă găsiți o căpușă pe corpul trebuie să vă adresați cât mai repede unui medic pentru a o înlătura.

Atenție! Nu îndepărtați căpușa din piela dacă nu știți să faceți acest lucru întrucât riscați să rămânești o parte din această insectă în zona afectată. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te