În Statele Unite, îngrijirea la domiciliu (hospice care) nu se centrează pe administrarea unui tratament, ci pe oferirea de confort psihic, în mijlocul familiei, pacienților aflați în stadiul final al vieții.
„După o serie de spitalizări de scurtă durată, fostul președinte al SUA, Jimmy Carter, a decis astăzi să-și petreacă timpul care i-a mai rămas acasă, cu familia sa, și să primească îngrijiri la domiciliu, în loc de tratamente medicale suplimentare.
El are întregul sprijin al familiei sale și al echipei medicale. Familia Carter cere să-i fie respectată intimitatea în această perioadă și este recunoscătoare pentru grija arătată de admiratorii ei”, se arată într-un comunicat al fundației Carter Center.
Jimmy Carter, cel mai în vârstă fost președinte american în viață, a avut mai multe probleme de sănătate, inclusiv un melanom care s-a răspândit la ficat și creier, potrivit BBC.
Jimmy Carter a fost președintele SUA între 1977 și 1981. Pacienții în stadiu terminal apelează de multe ori la îngrijirea la domiciu (hospice care - engl.), în loc să urmeze tratamente medicale în spital.
Prioritatea în cazul îngrijirii la domiciliu nu este administrarea unui tratament medical, ci de a oferi confort pacientului aflat în stadiul final al vieții.
Unul dintre nepoții fostului președinte, Jason Carter, fost senator de Georgia, a scris pe Twitter că și-a „vizitat bunii ieri”.
„Sunt liniștiți, iar casa este plină de dragoste, ca întotdeauna. Vă mulțumesc pentru cuvintele voastre frumoase”.
Citește și: Balonul chinezesc doborât de SUA „a deteriorat și afectat serios” relațiile dintre SUA și China
În 2021, Jimmy Carter și soția lui, Roslyn, au sărbătorit aniversarea a 75 de ani de căsătorie. Ei au patru copii.
Jimmy Carter a avut un mandat zbuciumat, marcat de crize internaționale. După ce a pierdut realegerea pentru un nou mandat în fața lui Ronald Reagan, carter a rămas activ, dedicat cauzelor umanitare, prin intermediul fundației Carter Center.
Citește și: Biden ia măsuri pentru a opri exporturile de tehnologie ale Statelor Unite ale Americii către Huawei
În 2002 a câștigat Premiul nobel pentru Pace. În ciuda problemelor de sănătate care l-au afectat în ultimii ani, Carter a arătat mereu un calm desăvârșit.
„Sunt perfect împăcat cu ceea ce o să fie. Am avut o viață captivantă, plină de aventuri și recompense”, declara el în 2015,