Un cocktail Molotov a fost aruncat în singura sinagogă din Armenia, Mordechai Navi, din Erevan

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 05.10.2023 - 23:11
Singura sinagogă din Armenia a fost vandalizată Foto: NWR

Singura sinagogă din Armenia. Mordechai Navi, aflată în capitala Erevan, a fost atacată cu un cocktail Molotov. Atacul a fot revendicat de ASALA_Young, o organizație paramilitară armeană.

SHARE

În dimineața zilei de 3 octombrie, în capitala armeană, Erevan, a fost atacată singura sinagogă din țară, Mordechai Navi.

ASALA_Young și-a asumat responsabilitatea pentru actul de vandalism. Canalul Telegram al organizației, creat în aceeași zi, a publicat un videoclip de la locul incidentului, în care poate fi văzut un bărbat cu chipiu și glugă turnând vopsea roșie pe pereții sinagogii și spargând ferestrele.

Un cocktail Molotov a fost aruncat în singura sinagogă din Armenia, Mordechai Navi, din Erevan

Judecând după nume și logo, ASALA_Young promovează ideile Armenian Secret Army for Liberation of Armenia (ASALA) – o organizație paramilitară armeană creată în 1975 și recunoscută de Statele Unite ca teroristă.

Potrivit organizației, „actul de intimidare” a fost pregătit de ASALA_Young «pentru a se răzbuna asupra Israelului și a evreilor mondiale pentru sprijinirea Azerbaidjanului».

În mesajul lor din Telegram, radicalii armeni au promis că se vor răzbuna pe evrei, inclusiv în țările europene: „Dacă rabinii evrei din SUA și Europa continuă să susțină regimul Aliyev, vom continua să le ardem sinagogile în alte țări. Fiecare rabin va fi sub armele noastre... Vom începe un război împotriva evreilor israelieni în Europa, America, Canada, Georgia.”

Act grav de antisemitism

Radioul de stat israelian Kan a raportat că incidentul nu a fost doar un act de vandalism. Atacatorii au aruncat un cocktail Molotov în sinagogă, plănuind să-i dea foc, dar din anumite motive amestecul incendiar nu s-a aprins.

Aceasta nu este prima provocare comisă în Armenia împotriva minorității evreiești în ultima lună.

Pe 9 septembrie, în Sâmbăta Mare evreiască, în timpul rugăciunii, un armean necunoscut a dat buzna în aceeași sinagogă Mordechai Navi și a început să strige blesteme și amenințări.

În ciuda incidentului, autoritățile de la Erevan au ignorat necesitatea asigurării securității pentru a proteja singurul centru al comunității religioase evreiești, deși pe 17 septembrie Ministerul Israelian al Afacerilor Diasporei a avertizat că (în Armenia) «există îngrijorări cu privire la atacuri violente împotriva proprietății evreiești în viitorul apropiat”.

Cu o zi înainte de atac, pe 2 octombrie, «think tank-ul»  israelian Begin-Sadat Center a scris: „Restabilirea suveranității Azerbaidjanului asupra întregului teritoriu Karabakh a declanșat un val de antisemitism în Armenia”. Și publicația israeliană în limba engleză The Jerusalem Post vorbește despre „antisemitismul sistemic” al armenilor din 2019.

Forțele de ordine armene tac

Este de remarcat faptul că forțele de ordine armene încă tac despre acest eveniment, deși șeful CER (Conferința Rabinilor Europeni) i-a cerut deja președintelui Armeniei să condamne atacul asupra sinagogii din Erevan și „să consolideze securitatea a comunității evreiești”.

Motivul principal pentru creșterea sentimentelor antisemite în Armenia a fost sprijinul Azerbaidjanului din partea poporului evreu, care s-a manifestat într-o campanie media recentă la scară largă a rabinilor din întreaga lume.

200 de rabini au protestat față de propaganda armeană

Din 27 august, aproximativ 200 de rabini din Europa, SUA, Canada, America Latină, Marea Britanie și Israel s-au opus activ utilizării termenilor „Holocaust” și „genocid” de către propaganda armeană pentru a demoniza Azerbaidjanul.

Pe 6 septembrie, cincizeci de rabini din 19 țări europene au trimis scrisori oficiale prim-ministrului armean Nikol Pashinyan și președintelui Vahagn Khachaturian cerând încetarea „imediată și completă” a utilizării temei Holocaustului de către propaganda armeană „de dragul atingerii oricăror obiective politice”.  Copii ale acestor contestații au fost trimise președinților Parlamentului European și Comisiei Europene.

O săptămână și jumătate mai târziu, cea mai mare organizație rabinică din Europa, RCE (Centrul Rabinic al Europei), semnată de 50 de rabini europeni, a trimis oficial o scrisoare similară președintelui israelian Isaac Herzog, care a avut ca rezultat o acoperire pe scară largă în Israel, Ucraina și diverse Mass-media europene.

Ca răspuns la acțiunile comunității evreiești organizate, diaspora armeană din Europa a lansat o campanie de presiune împotriva rabinilor care au participat la declarații publice sau au semnat scrisori. În plus, și cetățenii evrei din Erevan au început să fie supuși presiunii (conform radioului israelian Israel Kan, în Armenia au mai rămas doar aproximativ 200 de evrei).

Pe 11 septembrie, rabinul de la Baku Zamir Isaev le-a cerut ultimilor evrei din Armenia să părăsească țara și să se mute în Azerbaidjan, unde le-a garantat cetățenia și securitatea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te